Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Monde: Numărul migranților care își pierd viața în Marea Mediterană este din ce în ce mai mic, potrivit unui raport ICHR

Le Monde – din luna mai a scăzut numărul deceselor în Marea Meditarană, cel mai probabil datorită implementării misiunii comune europene pentru salvarea migranților; The Independent – sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice de la Rio în 2016 își pun sănătatea în pericol; JK Rowling împlinește astăzi 50 de ani, revista TIME scrie că toți actorii care au jucat personaje în seria Harry Potter i-au urat la mulți ani!

Le Monde – din luna mai a scăzut numărul deceselor în Marea Meditarană, cel mai probabil datorită implementării misiunii comune europene pentru salvarea migranților

Operațiunile au fost deseori blamate ca insuficiente sau chiar invizibile – în fiecare zi de la începutul anului autoritățile italiene au anunțat că au salvat viețile a zeci de migranți în Mediterană. De la implementarea misiunii Triton, după decesele dramatice a mii de persoane pe mare, pericolul rămâne deosebit de ridicat. Înaltul comisar pentru refugiați al ONU a declarat anterior că Mediterana rămâne una dintre cele mai ”ucigătoare” rute de migrație. Pericolul rămâne ridicat, dar, un raport al Înaltului Comisariat ONU pentru refugiați de la 1 iulie,arată că deși fluxul de refugiați nu este ai mic decât cel din lunile precedente, numărul deceselor a scăzut substanțial – 12 persoane și-au pierdut viața în luna iunie, în timp ce 1.750 au decedat între ianuarie și aprilie 2015. Pe de altă parte, aproximativ 200 de imigranți clandestini care încercau să intre în Eurotunnel la Calais, în speranța de a ajunge în Marea Britanie, au fost blocați de forțele de ordine mobilizate noaptea trecută la tunel. Imigranții încearcă să ajungă în Marea Britanie pe calea ferată din tunel, iar autoritățile franceze și britanice au luat deja măsuri pentru oprirea lor.

The Independent – sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice de la Rio în 2016 își pun sănătatea în pericol

Sportivii care intră în competițiile acvatice la Jocurile Olimpice de la Rio în 2016 vor fi nevoiți să înoate sau să performeze într-o apă infestată cu bacterii și virusuri. O anchetă independentă a scos la iveală faptul că apa cu care se alimentează râurile pentru canotaj sau bazinele este contaminată de la scurgerile din canalizare iar autoritățile braziliene nu vor reuși să igienizeze spațiile la timp. The Independent scrie chiar că sportivii riscă să se contamineze de la deșeuri și excremente umane, expunându-se astfel unui risc ridicat de îmbolnăviri grave. Cel mai probabil se vor îmbolnăvi de afecțiuni respiratorii sau digestive, chiar înainte de a participa la probele sportive propriu-zise, iar expunerea la astfel de bacterii și virusuri poate aduce boli grave, precum afecțiuni ale creierului sau inimii. Autoritățile braziliene au promis că vor cheltui 4 miliarde de dolari pentru implementarea regulilor de bază de igienă și au dat asigurări că apa va fi sigură pentru sportivi.

JK Rowling împlinește astăzi 50 de ani, revista TIME scrie că toți actorii care au jucat personaje în seria Harry Potter i-au urat la mulți ani!

Rupert Grint, Imelda Staunton, Alan Rickman sunt câțiva dintre cei care i-au transmis felicitări lui JK Rowling.

Cel mai bine vândut scriitor britanic, dar și una dintre cele mai influente femei britanice, Joanne Katheleen Rowling s-a născut la 31 iulie 1965, în Yate și a copilărit în Chepstow și Gwent. După ce a absolvit Wyedean Comprehensive School, a urmat cursurile de limbă franceză ale Universității Exeter, mergând un an la Paris pentru completarea studiilor, potrivit site-ului oficial www.jkrowling.com. După terminarea facultății, s-a mutat la Londra, pentru a lucra ca cercetător și secretar bilingv în cadrul organizației Amnesty International. În 1992, Joanne s-a mutat în Portugalia, unde a predat limba engleză, ca limbă străină. Aici, s-a căsătorit cu jurnalistul Jorge Arantes. La 27 iulie 1993, scriitoarea a dat naștere unei fetițe, Jessica Rowling Arantes. După doi ani, ce doi au divorțat, iar Joanne Rowlling s-a întors la Edinburgh, împreună cu fetița.

Prima carte, intitulată ''Harry Potter și Piatra Filozofală'' a fost respinsă de câteva ori, până în momentul în care, întâlnindu-l pe agentul Christopher Little, a reușit să vândă drepturile de publicare editurii ''Bloomsbury'', pentru suma de 4.000 de dolari. În cadrul Târgului de Cărți de la Bologna, Arthur Levine, un director de editură american, a cumpărat drepturile de a publica această carte în Statele Unite, pentru 105.000 de dolari, cifră fără precedent pentru un autor de cărți pentru copii. Acest lucru i-a permis să renunțe la munca sa de profesoară și să-și dedice întregul timp scrisului.