Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pasiunea pentru ceasuri poate dăuna grav carierei (Le Monde)

Ceasul de la mâna lui Dmitri Peskov valorează peste jumătate de milion de dolari

Ziarele de pe mapamond vorbesc din nou, vineri, despre ancheta zborului MH370. E vorba despre avionul dispărut de pe radare în martie anul trecut şi ale cărui posibile prime urme au fost descoperite abia la finalul lunii trecute pe o insulă din Oceanul Indian. Alte subiecte importante tratate sunt: afacerea Mistral dintre Franța și Rusia, restrângerea programului american Visa Waiver şi pasiunea pentru ceasuri scumpe a oamenilor importanţi din Rusia.

Din Le Figaro aflăm că Franța va desfășura începând de vineri noi mijloace maritime și aeriene în largul Insulei Reunion pentru "a detecta posibila prezență a unor noi resturi", după descoperirea unui fragment de aripă provenind probabil de la zborul Malaysia Airlines MH370.

Potrivit Malaieziei, fragmentul găsit la 29 iulie pe o plajă a acestei insule din Oceanul Indian provine chiar de la Boeing-ul 777 al companiei Malaysia Airlines dispărut misterios în urmă cu 17 luni.

Parchetul din Paris, care de asemenea anchetează întrucât patru victime sunt franceze, s-a arătat mai precaut, referindu-se la "prezumții foarte puternice" că resturile provin de la Boeing-ul 777 Malaysia Airlines, aminteşte Le Figaro.

Tot din presa franceză, Le Monde se referă din nou la afacerea Mistral dintre Franța și Rusia. ”Nu vom plati penalități Rusiei pentru ruperea contractului de livrare a navelor Mistral, a declarat liderul de la Elysee, conform cotidianului francez.

Președintele din Hexagon mai spune că Franța nu va avea 'nicio dificultate' în a găsi cumpărători pentru cele două nave de război a căror livrare către Rusia a fost suspendată ca urmare a crizei ucrainene.

La rândul său, AFP subliniază că cordul a suscitat critici din partea politicienilor de dreapta și a extremei drepte franceze, unii deplângând 'nerespectarea cuvântului' de către Franța, alții văzând o 'aliniere' a Parisului către Washington și Bruxelles sau estimând că 'factura va fi plătită de contribuabilul francez'.

Agenția Reuters scrie despre semnele de revenire ale sistemului bancar grecesc. Acţiunile băncilor elene şi-au revenit ieri, după ce în precedentele trei şedinţe au pierdut aproximativ două treimi din capitalizare, scrie Reuters.

Cotaţia National Bank of Greece, cea mai mare instituţie de credit din Grecia, a avansat cu 25%, urmată de Eurobank, în urcare cu 17,3%. Celelalte două mari bănci din Grecia, Alpha Bank şi Piraeus Bank, au crescut cu 4,46%, respectiv 2,9%.

Piața bancară din Grecia este de real interes pt România în special pentru că cele mai mari patru bănci din Grecia sunt prezente şi în România: Banca Românească, Bancpost, Piraeus Bank şi Alpha Bank.

Şi tot Reuters scrie despre măsurile pe care SUA le iau împotriva grupării SI. Washington-ul a anunțat ieri măsuri de securitate mai stricte pentru vizitatori din 38 de țări în programul lor Visa Waiver, ce include țări europene de unde sute de locuitori au plecat să lupte pentru grupuri militante din Siria și Irak.

Modificările includ utilizarea de e-pașapoarte — adică pașapoarte de hârtie cu cipuri conținând informații biometrice — și extinderea folosirii poliției aeriene la bordul zborurilor internaționale, a declarat Departamentul de Securitate Internă, conform Reuters.

Comunitatea de informații americană a evaluat în februarie că peste 20.000 de combatanți străini, inclusiv cel puțin 3.400 de occidentali, au călătorit în regiunea Siria-Irak din 2011. Cei mai mulți dintre ei provin din Belgia, Franța și Marea Britanie.

Wall Street Journal notează că cel puţin 200 de oameni au murit în urma scufundării pescadorului care transporta imigranţi în sudul Mării Mediterane.

Nava la bordul căreia erau aproximativ 600 de imigranţi s-a scufundat miercuri în largul Libiei. Paza de Coastă italiană a anunţat că 373 de imigranţi au fost salvaţi, iar 25 de cadavre au fost recuperate.

Unele ambarcaţiuni continuă să scaneze zona în eventualitatea, puţin probabilă, a găsirii de supravieţuitori. Şansele de a mai recupera oameni în viaţă sunt însă ca şi inexistente, la aproape 48 de la răsturnarea navei pline cu imigranţi.

Wall Street Journal aminteşte şi bilanţul sumbru al tragediilor din Mediterană: aproximativ 2.000 de imigranţi s-au înecat în această mare în primele şase luni ale anului 2015, în tentativa de a ajunge în Europa.

În fine, în Le Monde citim cu zâmbetul pe buze despre cum sunt afectate carierele unor oameni importanţi din Rusia de ... ceasurile scumpe.

Articolul din Le Monde porneşte de la scandalul în centrul căruia continuă să se afle purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin. Dmitri Peskov s-a casatorit in weekend cu patinatoarea Tatiana Navka, dar ostentativa nunta de la malul marii a declansat o isterie media dupa ce la incheietura mâinii mirelui a fost observat un ceas extrem de scump, produs doar in 30 de copii, în valoare de peste jumătate de milion de euro. Publicatia franceză comentează că lui Peskov îi va fi greu acum să susțină discursul anti-corpție al Kremlinului în condițiile în care purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin nu și-ar fi putut permite acest ceas din salariul anual de 132.000 de euro.

Le Monde amintește că și alte persoane importante din Rusia au avut de suferit la nivel de imagine din cauza ceasurilor scumpe pe care le-au achiziționat. Patriarhul Kirill a fost surprins purtând în 2009 un ceas de 20.000 de euro. Fotografia a fost republicată 3 ani mai tarziu, insa cu mici ajustari: ceasul a fost scos de la mana preotului cu ajutorul programelor de editare a imaginilor.

O altă poveste care nu face cinste Rusiei și care este legată tot de ceasuri datează de pe vremea celui de-al doilea razboi mondial. Atunci, amintește Le Monde, a devenit celebra o fotografie a doi soldati rusi deasupra cladirii Reichstadtului, simbolul perfect al victoriei ruse asupra Germaniei. Fotografia a fost de asemenea retușată pentru a ascunde faptul că unul dintre soldati purta ceas la incheieturile ambelor maini, fapt care a alimentat zvonurile ca soldatii rusi au jefuit tot ce au gasit in drumul lor catre Berlin.