Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Noul plan de ajutor pentru Grecia nu va da rezultate” (AFP)

tsipras_suparat.jpg

Miniștrii de finanțe din zona euro discută noul plan de salvare financiară a Greciei
Miniștrii de finanțe din zona euro discută noul plan de salvare financiară a Greciei
Image source: 
Reuters

France Presse îl citează pe fostul ministru de finanțe de la Atena, Yanis Varoufakis. Opinia sa contrastează astfel cu cea a premierului Alexis Tsipras, care s-a declarat încrezător.

AFP amintește că miniștrii de finanțe din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a se pronunța asupra noului plan de ajutor internațional pentru Grecia. France Presse subliniază că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a arătat circumspectă față de acest acord încheiat de urgență, exprimându-și preferința față de un credit-punte, care să permită Atenei să onoreze scadența din 20 august, dar și un timp suplimentar pentru discutarea planului.

”Întrebați-i pe toți cei care cunosc situația finanțelor grecești și vă vor spune că acest acord nu va funcționa”, îl citează France Presse pe Varoufakis, subliniind că acesta spune că o părere similară a fost exprimată și de ministrul german de finanțe Wolfgang Schaueble în fața Bundestagului. Cât despre Fondul Monetar Internațional, acesta ”se spală pe mâini” acceptând un program bazat pe o datorie imposibil de gestionat, dar pe care toată lumea vrea să-l pună în practică, a mai menționat fostul ministru grec, transmite AFP.

”Pe insula Kos, ultra-aglomerată de imigranți, riscă să curgă sânge” (Le Monde)

De parcă Greciei nu i-ar fi fost de ajuns dificultățile financiare, fluxul de imigranți ilegali veniți în insule de peste Mediterana reprezintă o problemă care se acutizează în fiecare zi, comentează Le Monde.

Poartă de intrare europeană în Marea Egee, scrie cotidianul, insula Kos este renumită pentru imaginile de pe cărțile poștale și nu pentru capacitatea de a gestiona problemele miilor de imigranți, cei mai mulți veniți din Siria și din Afganistan.

Pe insula cu aproximativ 33.000 de locuitori, situația, foarte încordată de câteva luni încoace, este în pragul exploziei. În lipsa unor structuri specifice pentru primirea și cazarea imigranților, refugiații dorm în corturi sau prin adăposturi improvizate în parcuri, în străzi, în port sau chiar pe plajele care în mod normal sunt destinate turiștilor, principala sursă de venit a insulei, scrie Le Monde. E nevoie de multe zile, uneori chiar de săptămâni, pentru ca imigranții să se înregistreze la poliția greacă astfel încât să obțină un permis care să le dea voie să își continue drumul spre Atena și alte state europene.

Le Monde amintește că incidentele nu au întârziat să apară – un polițist local a fost suspendat pentru că a pălmuit un imigrant care se apropiase prea mult de postul de poliție.

”Situația continuă să se deterioreze în estul Ucrainei” (Reuters)

Cela mai mari probleme sunt în apropierea orașului-port Mariupol, ultima localitate importantă din estul separatist al Ucrainei aflată sub controlul autorităților de la Kiev, transmite Reuters. Agenția scrie că în localitate se înregistrează continuu lupte și bombardamente de artilerie pentru care armata ucraineană și rebelii se acuză reciproc.

Confruntările cele mai intense se desfășoară în zona unei localități aflată la jumătatea distanței dintre Donețk, fieful separatiștilor proruși, și Mariupol. O eventuală cucerire de către separatiști a acestui sector le-ar deschide calea către portul Mariupol și mai departe către Crimeea, comentează Reuters.

Reuters transmite că ministrul ucrainean de externe a acuzat din nou Rusia și rebelii pe care aceasta îi susține că escaladează în mod deliberat conflictul pentru ”a submina aplicarea acordurilor de la Minsk”. Oficialul ucrainian a avut o nouă serie de consultări cu omologii săi din Rusia, Germania și Franța, în urma discuțiilor fiind stabilit un nou armistițiu, care însă a fost de asemenea încălcat, mai scrie Reuters, care amintește că în replică, separatiștii acuză și ei trupele ucrainene că au intensificat atacurile și că încalcă acordurile de la Minsk.

În plus, un lider al acestora a declarat agenției Reuters că dacă procesul de soluționare a conflictului, convenit la Minsk, va fi oprit, ”acest lucru înseamnă război nu doar în Donbas (în estul Ucrainei), ci ar putea fi un război extins”.

”Legea anti-fumat este primul test moral pentru Duda” (Gazeta Wyborcza)

Săptămâna trecută parlamentul polonez a adoptat o lege anti-fumat, document care trebuie să fie semnat și de președintele Andrzej Duda pentru a deveni lege. Numai că Partidul Național Conservator al președintelui Poloniei este împotriva legii, scrie Gazeta Wyborcza, care comentează că acum e vorba de un prim test în urma căruia se va vedea dacă președintele este gata să acționeze în mod independent. ”E pus la colț, nu are spațiu de manevră. Pe de o parte, e supus presiunilor venite din propriul partid; pe de alta, trebuie să țină cont de faptul că fumatul a devenit o problemă gravă în Polonia”, scrie editorialistul de la Gazeta Wyborcza. ”Președintele ar putea să încerce o scăpare și să se eschiveze, trimițând legea la Curtea Constituțională pentru examinare, știind că va fi nevoie de foarte mult timp pentru a obține o decizie a acestei instanțe”, apreciază cotidianul de la Varșovia. În mod concret, o astfel de acțiune ar opri temporar lupta anti-fumat în Polonia, dar ar și priva țara de importante finanțări de la Uniunea Europeană. ”Am speranța că noul ocupant al Palatului Prezidențial știe că rezolvarea problemei e la îndemâna sa și nu vor prima interesele de partid”, concluzionează editorialistul de la  Gazeta Wyborcza.

”Legalizarea prostituției nu este o soluție” (Trouw, Olanda)

Ziarul publică un articol care se vrea o replică la inițiativa Amnesty International, care propune dezincriminarea penală totală a industriei sexului. În opinia cunoscutei organizaţii, acest lucru le-ar proteja mai bine pe prostituate.

Ziarul scrie că organizația Amnesty International devine de acum înainte cel mai de seamă promotor al legalizării prostituției la nivel mondial, din moment ce liderii acesteia au decis acest lucru la ultima lor conferință, la Dublin. ”De fapt e ca și cum ai flutura o armă în aer”, scrie cotidianul creștin–social. ”Chiar și într-o țară atât de organizată și tolerantă cum e Olanda, care alocă multă energie și resurse materiale importante luptei împotriva traficului cu ființe umane, exploatarea este una maximă. Dincolo de dezbaterea morală în această chestiune, această propunere ridică serioase semne de întrebare asupra felului în care legalizarea prostituției ar putea îmbunătăți situația la nivel mondial”, mai scrie cotidianul olandez, care adaugă: ”Există multe îndoieli și preocupări despre faptul că legalizarea prostituției, propusă de Amnesty International, ar permite de fapt o dezvoltare explozivă a domeniului”.