Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liberation: Trei ipoteze pentru atentatul de la Bangkok

Atentatul de la Bangkok nu a fost încă revendicat și anchetatorii au trei ipoteze pentru a-i identifica pe cei care au lasat explozibilul lângă sanctuarul hindus din centrul orașului (Liberation); tot ce trebuie Hillary Clinton să facă este să își ceară scuze americanilor pentru că nu a respectat regulile de comunicare în timpul mandatului de secretar de stat (un articol de opinie din Washington Post); în Franța se pregătește un proiect de lege pentru meniu vegetarian în cantinele școlare, alături de variantele clasice de meniu (LExpress).

Liberation – Trei ipoteze după explozia de la Bangkok

După detotanarea unei bombe puternice în centrul orașului Bangkok, aproape de un sanctuar hindus extrem de frecventat de către turiști autoritățile au trei variante de anchetă. Bomba a fost plasată pe o motocicletă abandonată lângă sanctuar, aproximativ 5 kilograme de TNT, anchetatorii nu primit încă revendicarea acestui atentat. Este limpede în opinia acestora că s-a dorit un efect puternic pentru a lovi în turismul thailandez, pentru că au fost vizați turiștii stăini. Situația din țară este foarte complicată mai ales în sudul extrem, unde o insurecție separatistă musulmană recurentă s-a intensificat din 2004 încoace. În urma acestui conflict naționalist au murit peste 6.500 de persoane în ultimii ani, în atentate cu bombă sau atacuri armate. Pe de altă parte, rebelii separatiști nu au mai ieșit niciodată din zona de sud, iar dacă au făcut-o în atentatul de ieri înseamnă că și-au schimbat complet strategia de luptă de gherilă. Cea de-a doua ipoteză are legătură cu situația în care se găsește din punct de vedere politic regatul de la lovitura de stat din 2014. Junta militară care a preluat puterea a restrâns într-o manieră foarte dură libertățile publice și încearcă să impună o constituție care ar limita puterile politicienilor aleși prin vot. Aceste intenții au primit o opoziție puternică din partea grupărilor care au pierdut puterea anul trecut și tensiunile politice sunt în creștere. Iar a treia ipoteza lansează posibilitatea ca atacul să fi fost pus la cale de o facțiune militară sau chiar polițienească, rivala grupului de generali care controlează țara.

Opinie Washington Post - în ce situație se găsește Hillary Clinton în urma scandalului cu mesajele e-mail

Autorul articolului avertizează că nu este vorba despre șansele de a câștiga nominalizarea din partea democraților, lucru care este posibil. Nu este nici măcar vorba despre șansele de a deveni președinte, lucru pentru care are cele mai multe șanse, în opinia analistului Washington Post. Este vorba despre respect, simplu respect – pentru cetățenii americani și pentru restul lumii și pentru adevăr. Când a acceptat poziția de secretar de stat, a redirecționat e-mailurile oficiale printr-un server din vila în care locuiește la New York iar explicația poate fi doar una singură – dorea să dețină controlul. Hillary Clinton cunoștea foarte bine regulile. Știa că dacă va folosi un cont de e-mail de la departamentul de stat, cele peste 60.000 de mesaje vor deveni date oficiale. Știa, pe de altă parte, că inamicii săi politici vor căuta cu aviditate prin corespondența ei chiar și oficială pentru a găsi date compromițătoare. Trebuie să admitem, scrie analistul, că Hillary Clinton are destui inamici politici, mulți dintre ei fără scrupule în ce privește atacul politic. Prin această măsură de precauție Hillary Clinton s-a asigurat că inamicii săi nu vor avea niciodată ocazia să o discrediteze citindu-i corespondența oficială. Pe de altă parte, toate aceste explicații nu sunt ceea ce americanii au nevoie. Odată ce accepți o funcție oficială, corespondența ta aparține națiunii întregi, pentru că spune istoria acelei națiuni și chiar dacă te cheamă Clinton, nu ai dreptul să decizi ce poate fi inclus în istorie și ce nu. Ceea ce așteaptă americanii, scrie analistul, sunt de fapt scuzele pe care Hillary le datorează.

LExpress – Franța pregătește un proiect de lege pentru a oferi elevilor la cantinele școlare și un meniu vegetarian

Inițiativa a născut multe dezbateri privind oportunitatea unui asemenea meniu la copii, care au nevoie de toți nutrienții pentru o dezvoltare cât mai bună în perioada de creștere. Copiii ar putea prefera mesele vegetariene, chiar dacă li se oferă și variantele clasice de meniu, spun părinții, iar acest lucru este îngrijorător pentru mulți dintre ei. Nutriționiștii spun însă în apărarea acestui proiect că dacă mesele vegetariene sunt bine echilibrate, nu există nici un risc de a produce carențe în alimentația copiilor. În opinia specialistului consultat de LExpress vegetarienii care au lipsuri de nutrienți sunt cei care nu cunosc foarte bine componența alimentelor pe care le consumă și nu știu cum să alcătuiască un meniu corect. În absența cărnii, un regim vegetarian poate antrena carențe de fier, dar pe de altă parte și vegetalele pot aduce fier în alimentație, dar este un alt tip de fier, diferit de cel care vine din carne. Pentru a fi corect asimilat de organism, trebuie să fie asociat cu fecule și leguminoase, de exemplu cu orez și fasole roșie sau orez cu linte. Un meniu vegetarian echilibrat trebuie să conțină și fructe și legume crude, pentru că vitamina C contribuie la absorbția fierului în organism.