Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NYT: Marea Britanie redeschide ambasada de la Teheran

The Guardian - premierul Alexis Tsipras forțează alegeri anticipate în Grecia prin demisie; Le Monde scrie că populația din Grecia este dezamăgită și că oamenii vor ieși în stradă, indiferent de rezultatul alegerilor, prevăzute, cel mai probabil pentru 20 septembrie; Marea Britanie redeschide ambasada la Teheran la patru ani de la incidentele din noiembrie 2011, când reședința ambasadorului britanic a fost atacată și drapelul ars.

The Guardian - Premierul grec Alexis Tsipras și-a anunțat demisia de la conducerea guvernului și a cerut organizarea de alegeri anticipate

Publicația britanică scrie că demisia a fost depusă evident cu intenția de determina organizarea de alegeri anticipate, cea mai probabilă dată este 20 septembrie.  Premierul în vârstă de 41 de ani este încă popular în Grecia chiar în urma tuturor tulburărilor din cele șapte luni de mandat de până acum. După ce ieri grecii au primit prima tranșă din ajutorul financiar, Tsipras a spus că simte o obligație morală de a aduce iar poporul la urne să decidă asupra realizărilor și greșelilor pe care le-a făcut în tot acest timp. Tsipras a vorbit la televiziunea publică și a insistat că este mândru pentru mandatul său și că a obținut o înțelegere bună pentru țara sa care se afla pe marginea prăpastiei. Pe de altă parte, criticii demersului spun că din cauza sistemului electoral complex din Grecia, și pentru că premierul a fost ales în urmă cu mai puțin de un an, președintele Prokopis Pavlopoulos nu poate cere organizarea de alegeri dacă premierul își depune mandatul. În schimb, trebuie să organizeze consultări pentru a vedea dacă este posibilă nominalizarea unui alt premier, ceea ce în configurația actuală a parlamentului este  imposibil. Procedura este însă în curs, liderul opoziției se întâlnește în această dimineață cu președintele, dar gestul este simbolic, pentru că aritmetica favorizează o nouă coaliție, prin urmare alegerile anticipate rămân soluția, așa cum a calculat Alexis Tsipras.

Reportaj Le Monde – alegerile anticipate din Grecia vor fi un dezastru pentru populație

Anunțul făcut aseară de premierul Tsipras nu a mai produs efecte în capitala Atena, străzile au fost pustii, viața parcă se desfășoară la ralanti, scrie publicația franecză. Majoritatea locuitorilor sunt în concediu, au părăsit orașul pentru insule sau satele de munte. Alegerile vor fi un dezastru pentru populație, spune proprietarul unei cafenele, în care erau doar trei clienți care urmăreau la televizior intervenția premierului. Din punct de vedere psihologic am trecut deja prin momente foarte intense – închiderea băncilor, referendumul de pe 5 iulie. Oamenii sunt oricum foarte stresați. Cei care au votat pentru Syriza se gândesc deja dezamăgiți fiind, să voteze cu Zorii aurii. Eu, cel puțin, așa voi face, a spus proprietarul cafenelei. Chiar dacă nu poate prevedea rezultatul alegerilor, poate estima reacția populației. Peisajul și loialitățile politice sunt diferite față de cum erau în ianuarie, când a fost ales Tsipras în consecință această a treia consultare a voinței populare în mai puțin de un an va aduce oamenii în stradă, spune afaceristul grec, în discuția cu reporterul Le Monde.

New York Times – la patru ani de la incidentele de la ambasada britanică la Teheran, Regatul Unit redeschide reprezentanța diplomatică

Este un gest semnificativ, pentru că acum patru ani, în noiembrie 2011, resedința ambasadorului a fost atacată și drapelul Marii Britanii ars de protestatarii furioși că Iranului i-au fost impuse sancțiuni economice dure. Phillip Hammond va face o vizită la Teheran în acest weekend cu o mică delegație de oameni de afaceri, dar asupra componenței delegației se păstrează, potrivit uzanțelor, secretul diplomatic. Concurența pentru reluarea relațiilor comerciale cu Iranul este acerbă – companii europene, din Rusia sau China sunt printre cele mai interesate să intre în Iran. Ministrul francez de externe Laurent Fabius a vizitat Teheranul la sfârșitul lunii iulie și a declarat atunci că se așteaptă ca vizita să fie reluată de aproximativ 100 de oameni de afaceri francezi în luna septembrie. Această febră de a vizita Iranul, scrie New York Times, confirmă ipoteza că administrația Obama încearcă să obțină astfel sprijinul pentru acordul nuclear iranian, întrucât poziția fermă a Consiliului de Securitate se va menține chiar dacă republicanii din Congres ar da un vot negativ în luna septembrie.