
Presa internaţională
LExpress: Suspectul din trenul Thalys intenționa să îi jefuiască pe călători
LExpress – președintele francez Francois Hollande ii va decora astăzi pe cei trei tineri americani și pe britanicul care au dejucat atacul din trenul Thalys de vineri
La prima oră a dimineții, președintele Franței va decerna la Palatul Elysee Legiunea de Onoare celor care l-au imobilizat pe bărbatul ce a încercat să deschidă focul în trenul Thalys Amsterdam-Paris. Americanii Anthony Sadler, Alek Skarlatos și Spencer Stone și britanicul Chris Norman vor primi distincția Cavaleri ai Legiunii de Onoare", iar eroul francez care încă dorește să rămână anonim, precum și pasagerul franco-american spitalizat la Lille vor primi de asemenea distincția onorifică franceză ulterior. Ieri cei patru au susținut o conferință de presă în care au povestit cum au reușit să îl imobilizeze pe atacator. Cu modestie, Spencer Stone a povestit că nu au stat foarte mult pe gânduri și pur și simplu au acționat atunci când a fost nevoie. Nu-și mai amintește cum anume a fost rănit, dar le mulțumește polițiștilor și medicilor francezi care i-au îngrijit după evenimente.
The Guardian – anchetatorii atacului dejucat în trenul din Franța se concentrează asupra motivației tânărului marocan, întrucât avocații săi vin cu o variantă neașteptată – susțin că acesta vroia doar să îi jefuiască pe pasageri
Polițiștii francezi continuă investigațiile și interogatoriul asupra suspectului, marocanul în vârstă de 25 de ani, care a tras cu un Kalașnikov în trenul Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, mai ales după ce s-a confirmat că era în vizorul serviciilor de informații franceze pentru apartenența la mișcarea islamistă radicală. Versiunea pe care o susține atacatorul este că ar fi găsit întâmplător în apropiere de Bruxelles armele pe care le avea asupra sa și că intenționa să îi jefuiască pe călători, nicidecum să ducă la îndeplinire un atac terorist. Avocata marocanului a declarat pentru Le Parisien că acesta nu înțelege de ce acest incident a luat o asemenea amploare, pentru că nu avea intenții teroriste. Pe de altă parte avea asupra sa un Kalașnikov, nouă încărcătoare, un pistol și un cutter, despre care a spus că le-a găsit abandonate într-o valiză într-un parc lângă stația din Bruxelles unde doarme de obicei, pentru că nu are nici acte de identitate, nici locuință. Suspectul a locuit în Spania, unde a și fost condamnat pentru infracțiuni minore, majoritatea legate de traficul de droguri, deși nu au fost făcute precizări privind natura acestor infracțiuni, poliția a comunicat doar faptul că era cunoscut drept un infractor mărunt. Familia acestuia se întreținea din vânzarea de deșeuri. Pe lista suspecților de terorism a ajuns pentru că frecventa, împreună cu tatăl său o moschee radicală salafistă din Spania. A părăsit Spania în 2014 și de atunci autoritățile de la Madrid le-au avertizat pe cele franceze că este un radical periculos. Avocata spune că suspectul neagă un parcurs prin Turcia și Siria și spune că ar fi călătorit în ultimul an doar prin Europa.
Liberation – Paza de coastă italiană a salvat 4.400 de migranți care veneau dinspre coasta libiană într-o sigură zi
În timp ce afluxul de migranți continuă, Europa întârzie să ia măsuri. Duminică, pe 23 august s-a înregistrat un record în ce privește numărul de migranți care vin dinspre nordul Africii. La fel, în Macedonia autoritățile au cedat și într-un final i-au lăsat pe migranții care blocau frontiera să treacă, mai ales din cauza haosului provocat de mii de oameni care încearcă să treacă mai departe, în Serbia. Potrivit reprezentanților Crucii Roșii, numai sâmbătă Serbia a primit aproximat 6.000 de persoane. Ce fac celelalte state europene în tot acest timp? Nimic, se plâng responsabilii italieni și germani. Europa este încă în modul de vacanță, scrie Liberation. În Germania sunt așteptate anul acesta aproximativ 800.000 de persoane, de patru ori mai multe ca în 2014. În Saxonia, de pildă, s-au înregistrat din ce în ce mai multe acte de violență împotriva migranților care au ajuns deja în Germania. De partea italiană, ministrul afacerilor externe declară că este foarte îngrijorat de atitudinea partenerilor săi. Astăzi, asupra acestei chestiuni a imigrației, Europa fie își va regăsi sufletul, fie și-l va pierde pentru totdeauna” a spus Paolo Gentiloni într-un interviu pentru Il Messaggero. Cel mai mare risc este ca Europa să cadă pradă ”egoismului, deciziilor hazardate și disputelor între statele membre”.