
Presa internaţională
Le Monde: Ce se întâmplă acum la Palmira este barbarie totală
pg-22-palmyra-1-ap.jpg

LExpress: Trei lucruri importante despre panica bursieră venită din China
Bursele europene au reacționat ieri la pierderile înregistrate de cea chineză – Parisul a pierdut 5%. Valul de panică din China a determinat și pierderi pe Wall Street, bursele americane au închis cu o pierdere ceva mai mică – de 3.58%. sunt câteva lucruri importante decriptate de jurnaliștii LExpress – în primul rând economia chineză a prins un ritm mai puțin accelerat. Consecințele acestei încetiniri ale economiei chineze sunt încă discutabile – se vorbește despre un scenariu în care Brazilia, Statele Unite vor suferi consecințele, dar nici Europa nu va fi ocolită de efectele unei economii chineze mai slabe. Dar pe de altă parte, întreaga economie mondială este slăbită, ceea ce înseamnă că peste tot creșterea este fie negativă, fie mult încetinită. În prezent, Bursa de la Shanghai a anulat toate câștigurile înregistrate de la începutul anului, revenind sub nivelul înregistrat în data de 31 decembrie 2014. Investitorii sunt îngrijorați de posibilitatea unei aterizări dure a economiei chineze, în pofida eforturilor autorităților de a relansa exporturile și activitatea economică.
Le Monde – ”Ce se întâmplă acum la Palmyra este barbarie totală”
Un interviu cu directorul general al muzeelor și antichităților din Siria, Maamoun Abdulkarim, care este foarte pesimist cu privire la ce se întâmplă acum în situl antic Palmira, considerat patrimoniu cultural UNESCO din 1980, căzut acum în mâinile militanților Stat Islamic. Acolo a fost decapitat în public acum o săptămână unul dintre cei mai respectați arheologi Khaled al Asaad, în vârstă de 81 de ani, care conducea din 1963 spațiul protejat arheologic. Apoi duminică pe 23 august a fost aruncat în aer templul Baalshamin, dedicat zeului fertilității, protectorul locuitorilor din această oază din deșert. Specialistul sirian explică că este vorba despre răzbunare, pentru că inițial militanții SI au promis că nu se vor atinge de Palmira dar nu și-au ținut cuvântul. Muzeul a fost transformat în închisoare și în tribunal și ne pregătim să vedem lucruri din ce în ce mai teribile. Comunitatea locală nu a reacționat – era imposibil să o facă, mai ales pentru că 80% din populație a părăsit deja orașul. Nu pot face nimic, așteaptă ca orașul să fie eliberat.
Associated Press – Statele Unite sunt pregătite să primească între 5.000 și 8.000 de refugiați sirieni în 2016, au anunțat autoritățile americane
Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat John Kirby a adăugat că alți 15.000 de oameni au fost deja primiți în centrele conduse de ONU. Anul trecut în decembrie în Statele Unite erau deja 9.000 de refugiați. Statele Unite au fost criticate că nu s-au implicat mai mult de când a început conflictul în Siria din 2011, pentru că ar fi putut să primească mai mulți refugiați dintr-un număr estimat de 4 milioane de persoane. Potrivit procedurii, procesul de selecție poate dura și luni de zile, pentru ca o persoană să intre în Statele Unite ca refugiat – autoritățile americane studiază cu atenție profilul fiecărei persoane care cere azil. În principiu, sunt acceptate persoanele care nu au nici cea mai mică legătură cu cineva aflat pe lista neagră sau a simpatizanților islamiștilor. Chiar dacă pentru copii sau chiar sugari este imposibil să fie ei înșiși în organizații islamiste, este foarte posibil să aibă rude în Al Qaida, care astfel ar primi mai ușor viza de intrare în Statele Unite. Potrivit CIA una dintre cele mai serioase amenințări este ca Al Qaida să înlocuiască regimul lui Bashar al Assad în Siria. Statele Unite au contribuit până acum cu 4 miliarde de dolari ca ajutor umanitar pentru criza siriană.