
Presa internaţională
Liberation: Regizorul ucrainean Oleg Sențov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia
oleg-sentov-2.jpg

Le Monde – scandal violent într-o tabără de romi din Franța, cu victime, între care și un bebeluș de șase luni
Nu se poate spune dacă este vorba de o reglare de conturi, scrie Le Monde, dar cu siguranță este o agresiune îndreptată împotriva unei singure familii, spun polițiștii, ca ipoteză de lucru. Aceștia nu au avut de ales decât să îl împuște în picior pe atacator, pentru a opri atacul. Potrivit autorităților franceze, un individ în stare de ebrietate a pătruns înarmat în tabără, unde a ucis cu sânge rece un bebeluș în vârstă de șase luni, o femeie și un bărbat și a rănit mai multe persoane, printre care doi dintre jandarmii care au intervenit, precum și un alt copil în vârstă de trei ani. Unul dintre cei doi jandarmi răniți a decedat ulterior, iar copilul grav rănit este conectat la aparate. Poliția franceză a utilizat un dispozitiv numeros și a interzis presei să se apropie de locul incidentului. Jurnaliștii au încercat în zadar să intre în tabăra de romi, ba chiar au acuzat poliția că nu lasă informația să circule, dar autoritățile au fost de neînduplecat, chiar și după ce jurnaliștii de la France 3 au scris pe Twitter că sunt amenințați și că nu pot transmite în direct decât de la mare distanță de tabără. Comunitatea locală din orășelul din nordul Franței este în fierbere și autoritățile fac tot posibilul să calmeze situația, ministrul de interne Bernard Cazeneuve a făcut o scută vizită la spitalul din Amiens unde sunt internați răniții.
Liberation scrie despre acuzarea regizorului ucrainean Oleg Sențov de organizarea de acte teroriste și condamnarea acestuia în Rusia
Ca într-o nuvelă de Franz Kafka trebuie să se simtă Sențov acum, scrie Liberation. Arestat în mai 2014 la domiciliul său din Crimeea, Oleg Sențov (39 de ani) a fost acuzat, alături de Aleksandr Kolcenko, originar tot din Crimeea, de 'terorism', 'organizarea unei grupări teroriste' și 'trafic de arme'. Regizorul ucrainean a fost una dintre personalitățile Maidanului, mișcarea de contestare de la Kiev care a dus la înlăturarea de la putere a președintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici, în februarie 2014. Tribunalul militar rus din Rostov pe Don l-a condamnat la 20 de ani de închisoare într-un penitenciar de maximă siguranță. În perioada în care a fost deținut în vederea procesului, Sențov a denunțat abuzurile comise asupra sa, bătăi, violențe și chiar viol în închisoarea unde a așteptat sentința. Regizorul ucrainean este, în opinia autorităților occidentale și a organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, deținut politic. Președintele Petro Poroșenko i-a transmis pe Twitter un mesaje de încurajare regizorului, sperând că cei care i-au înscenat acest proces vor plăti.
The Guardian – anchetatorii sunt siguri că atacatorul din tren intenționa să comită un atentat terorist
Anchetatorii au descoperit în rucsacul marocanului al cărui atac a fost dejucat în trenul Thalys Amesterdam-Paris telefonul mobil. Cu doar câteva minute îniante de atac acesta vizionase un clip islamist radical, în timp ce e afla chiar în tren. Apoi a pornit prin vagoane, cu armele pe care le avea asupra sa. Decizia de a investiga suspiciunea de terorism a venit după ce au apărut informațiile că și alte autorităție europene erau la curent cu deplasările acestuia în Siria și presupusele legături cu islamismul radical. În momentul atacului el avea asupra sa un pistol mitralieră AKM cu 270 de gloanțe, un pistol Luger și o sticlă cu benzină. Potrivit procurorilor, nu doar acest arsenal justifică încadrarea infracțiunii la 'terorism', ci și faptul că atacatorul se afla în evidența autorităților 'pentru apartenența sa la o mișcare radicală'. În plus, el călătorise recent în Turcia și probabil chiar și în Siria, revenind în Europa pe data de 5 iunie cu un avion care a decolat dintr-un oraș turcesc din apropierea frontierei siriene. Așadar, inițiativa sa a fost 'premeditată și precisă', mai ales că în timpul atacului a manifestat o 'atitudine hotărâtă', a adăugat procurorul François Moulin.