Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Washington Post - Mărturie cutremurătoare: “Am filmat execuţia, e pe Facebook!”

pacpac.jpg

Ucigaşul a postat pe internet filmul execuţiei
Ucigaşul a postat pe internet filmul execuţiei
Sursa imaginii: 
www.washingtonpost.com

Presa de pe mapamond scrie pe larg despre subiectul armelor “la liber” în SUA, care a revenit în atenţie după un nou episod sângeros derulat chiar în direct, la o televiziune americană. Washington Post remarcă rolul reţelelor de socializare în transmiterea pe internet a filmelor violente. Un alt subiect important este cel al valului de imigranți care vine peste Europa. De data aceasta: varianta Serbia, mult diferită de cea din Grecia, Macedonia sau Ungaria, după cum notează AFP.

Cazul cutremurător al bărbatului care a ucis miercuri prin împușcare doi jurnaliști de televiziune, foşti colegi, în statul american Virginia, este dezbătut de presa internaţională şi, în special, de cea americană.

Washington Post informează în primul rând că suspectul a fost declarat mort la spital. Vester Flanagan, de 41 de ani, s-a împușcat în cap în timp ce era urmărit de poliție după ce i-a ucis pe cei doi jurnaliști de la postul local afiliat la CBS. Potrivit autorităților, ar fi vorba despre un fost reporter al postului, concediat în urmă cu doi ani.

Furie, narcisism, un pistol şi reţelele de socializare, un cocktail care a dus la un scenariu horror miercuri după-amiază, scrie cotidianul american. El aminteşte: după ce şi-a ucis colegii, ucigaşul a postat filmul tragediei pe facebook alături de un mesaj pe Twitter: “Am filmat execuţia, e pe Facebook”.

Autorul articolului din WP subliniază cat de uşor pot apărea pe Facebook sau Twitter astfel de materiale extrem de violente, în lipsa unor filtre eficiente. Pe Twitter, remarcă ziaristul, dacă este activată opţiunea autoplay, clipul video va porni pe măsură ce îşi “răsfoieşti” contul.

Agenția AFP, ca și DPA de altfel, scrie despre un alt masacr, petrecut tot în SUA, care a reaprins eterna dezbatere asupra controlului armelor de foc în Statele Unite. Tribunalul din Colorado l-a condamnat miercuri pe James Holmes Eagen la închisoare pe viață, fără posibilitatea eliberării condiționate, pentru masacrul de la cinematograful din Aurora unde a ucis 12 persoane și a rănit alte circa 70 în urmă cu 3 ani.

Tânărul de 27 de ani a scăpat totuși de pedeapsa cu moartea la începutul lunii august deoarece juriul era divizat, remarcă agențiile de știri. Judecătorul l-a condamnat pe Holmes la 12 pedepse consecutive cu închisoarea pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate pentru crimele sale. Pentru tentativele de omor asupra altor 67 de persoane, Holmes a primit alți 48 de ani de închisoare.

Înarmat puternic, James Holmes a deschis focul la 20 iulie 2012 într-un cinematograf al orășelului Aurora, plin de lume în timpul unei proiecții a filmului Batman "The Dark Knight Rises".

Despre subiectul crizei imigranţilor, într-un comentariu, agenția France Presse remarcă un aspect interesant: în Serbia, locuitorii Belgradului, care au experiența sutelor de mii de refugiați din cauza războaielor sângeroase din timpul destrămării fostei Iugoslavii în anii 90, i-au primit cu brațele deschise pe miile de imigranți din Orientul Mijlociu care trec prin capitala sârbă spre Europa de Vest. Ei au organizat colecte de ajutor constând în alimente, medicamente, apă și îmbrăcăminte.

Mai mult, notează agenția de știri, municipalitatea a deschis un centru de informare, de asistență medicală și de consiliere psihologică ce funcționează în trei limbi: arabă, urdu și farsi.

Din același comentariu aflăm că sute de imigranți sirieni stau în parcurile învecinate cu gara din Belgrad, instalați pe gazon. Unii și-au ridicat corturile, alții își fac toaleta în mod rudimentar sau se răcoresc la rarele robinete cu apă potabilă. Copii de toate vârstele se apropie de belgrădeni care le oferă dulciuri. De aici, ei își vor continua periplul spre nord și la frontiera cu Ungaria.

De asemenea, rețelele de socializare sârbe au avut un rol deloc neglijabil în mobilizarea și sensibilizarea populației. ''Când m-am dus la piață să cumpăr fructe pentru refugiați, vânzătorii au mai pus un kilogram sau două gratis când au auzit că sunt pentru ei'', a spus o femeie localnică din Belgrad, după cum se scrie în acest articol comentariu al agenţiei franceze de ştiri.

Agenţia Reuters scrie că preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, va anunţa vineri decizia de a convoca alegeri anticipate, după cum afirmă un oficial de la Preşedinţia elenă, citat de agenția de știri.

După demisia premierului Alexis Tsipras, șeful statului elen acordase unui politician conservator şi unui lider de extremă-stânga sarcina formării unui nou guvern în tentativa de a amâna organizarea unor noi alegeri parlamentare după doar şapte luni, amintește Reuters.

În contextul în care cei doi premieri desemnaţi au eşuat în aceste demersuri, Pavlopoulos intenţionează să acorde sarcina formării unui guvern interimar judecătoarei Vassiliki Thanou, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

"Vineri, preşedintele va stabili data alegerilor anticipate, probabil pe 20 septembrie", a declarat un oficial din cadrul Preşedinţiei Greciei.

În fine, presa franceză scrie despre planurile ministrului francez al ecologiei, Segolene Royal, de a dota cu grădini de legume școlile. Iniţiativa doreşte să contribuie la educarea copiilor în spiritul respectului față de mediul înconjurător, după cum reiese din interviuul acordat canalului de televiziune 'France 2' de Segolene Royal.

Tot despre ministrul ecologiei din Hexagon scrie şi Le Figaro, ministru care propune de această dată consolidarea măsurilor de combatere a deşeurilor produse de supermarketuri. O întâlnire importantă cu lideri ai industriei este programată să aibă loc joi pentru rezolvarea acestei probeme care derivă din cea şi mai gravă a risipei de alimente.

 
Revista presei internaţionale 27 august