Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza migranților pune la încercare valorile europene: libera circulație (NYT)

migranti_1_sept.jpg

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

La Calais, premierul francez Manuel Valls anunță construcția unei noi tabere pentru migranți, titrează Liberation. Va fi o tabără pentru 1500 de persoane în condițiile în care doar zilele acestea au trecut pe acolo în jur de 3000 de persoane.

Este nevoie de 25 de milioane de euro pentru realizarea taberei. Deocamdată, singura care a băgat mâna în buzunar după bani, scrie Liberation,  e Comisia Europeană. Executivul Comunitar a anunțat că va da 5 milioane de euro, iar Financial Times constată că anunțul marchează o schimbare de tactică a autorităților franceze care anul trecut trimiteau buldozerele acolo pentru a face curățenie în locul supranumit Jungla.

Între timp, cancelarul german Angela Merkel cere Europei să acționeze în numele idealurilor sale în criza migranților, scrie Le Monde.

Cancelarul german atrage atenția că dacă Europa nu va reuși să se pună de acord în legătură cu o distribuire echitabilă a refugiaților, zona Schengen va fi pusă sub semnul întrebării.

Dacă vom începe să spunem că nu dorim musulmani, atunci nu este bine', a adăugat ea, subliniind că Europa este construită pe principiul 'demnității fiecărei ființe umane'.

Criza migranților pune la încercare valorile europene: libera circulație, scrie și New York Times care alocă un amplu articol situației din Europa.

Valul de migranți și incapacitatea Europei de a-i primi în mod organizat pun presiune pe vechile granițe, scrie publicația, care amintește cum sute de migranți, mulți dintre ei fără documente, au fost lăsați să călătorească în trenuri prin Ungaria și Austria cu destinație finală Germania.

Prilej și pentru Financial Times să constate: Tensiunile între est și vest izbucnesc pe fondul crizei migranților.

Imagini din satelit confirmă distrugerea templului Bel, o bijuterie a orașului antic Palmira din deșertul sirian, scrie The Guardian, citând ONU.

Pe o imagine din satelit suprinsă pe 27 august se vedea clar templul, o structură dreptunghiulară înconjurată de coloane, a cărui ridicare a fost terminată în secolul al II-lea. Pe o altă fotografie făcută luni, doar câteva coloane situate la extremitatea sitului mai sunt vizibile.

Gruparea statul Islamic consideră lucrările religioase preislamice, mai ales statuile, drept idolatrie, amintește și Agenția France Presse.

Wall Street Journal scrie că orașul Palmira și Templul Bel în special au fost sursă de inspirație pentru arhitectura din capitala americană.

Distrugerea sistematică a acestor edificii culturale arată adevărata intenție a grupării teroriste: aceea de a distruge identitatea și istoria poporului isirian, a explicat un director UNESCO pentru Wall Street Journal.

De altfel, UNESCO a catalogat deja aceste distrugeri drept "crime de război".

Bloomberg: Amenințarea radicală care plutește asupra Ucrainei

Bloomberg aruncă o privire asupra amenințării radicale ce plutește asupra Ucrainei. Editorialistul Bloomber constată cât de dificil va fi pentru autoritățile de la Kiev să implementeze normalitatea în această țară.

Ciocnirile sângeroase de luni nu fac altceva decât să demonstreze că violențele sunt gata să izbucnească. Poate că majoritatea dorește liniște, dar un grup relativ restrâns, însă bine înarmat și furios nu dorește acest lucru.

Poate chiar asta e dorința lui Vladimir Putin, concluzionează editorialistul de la Bloomberg.

Revista presei internationale, 1 septembrie 2015.