Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avortul și empatia Papei (El Pais)

Ucraina, în pericol de a intra în impas, titrează Liberation. Violențele de luni, în urma cărora 3 politiști și-au pierdut viața, amintesc cât de fragilă e de fapt democrația în această țară, atrage atenția publicația.

Cei mai mulţi dintre cei aproximativ 100 de protestatari violenţi erau membri Svoboda, un partid naţionalist care are doar câţiva membri în Parlament. Agitând bastoane, ţevi şi ciomege cu cuie, ei i-au înfruntat pe poliţişti, echipaţi cu bastoane şi scuturi.

Descentralizarea puterii a fost una dintre condiţiile cerute de Rusia pentru a semna armistiţiul de la Minsk, în februarie, în cadrul unui proces de pace care vizează să pună capăt conflictului armat dintre trupele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi, soldat cu peste 6.800 de morţi din aprilie 2014 şi până în prezent.

Liberation constată însă că toate aceste violențe fac foarte dificilă implementarea reformelor de care e nevoie pentru a plasa Ucraina pe un drum european.

Europa, năucită de migranți

       

Aflux record de migranti in Germania,  citim in Le Monde. Ziarul  mai constată: Prima economie a zonei euro, Germania, se află în prima linie în această criză.

Datele oficiale ale politiei federale arată că 2200 de solicitanți de azil au ajuns în Germania în ultimele 2 zile venind din Austria  – cifre record.

Toată Europa e năucită, mai scrie le Monde, care citează un oficial al Agenției pentru Migrație din Suedia. În Suedia, săptămâna trecută cererile de azil au atins un nivel istoric, amintește publicația.

The Guardian se concentrează însă pe lipsa de unitate a Europei in aceasta criza, pe care o numește fara precedent.

Țările europene își pasează de la una la alta responsabilitatea  - decizia Germaniei de a-i primi pe acesti oameni este laudata totuși de presa internationala. Austria si Ungaria considera însă că haosul de pe căile ferate a fost declansat tocmai de aceasta decizie, scrie The Guardian.

La rândul sau, cotidianul spaniol El Mundo constată că statele europene își încalcă propriile legi de azil.

Statele membre nu respect nicio prevedere legală privind refugiații în această criză, scrie editoriastul.

Cei nedreptățiți se pot duce  la  CEDO sau în unele cazuri se poate merge în instanțele naționale.Toate acestea vor fi acțiuni particulare, ale fiecărui nedreptățit în parte, și nu în bloc.

El Mundo semnalează însă că de-a lungul acestei crize  liderii europeni au ignorat pur și simplu articolul 14 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului care spune: În caz de persecuție, orice persoana are dreptul de a căuta azil și de a beneficia de azil în alte țări.

Gaza va deveni nelocuibilă  în următorii 5 ani, dacă actualul trend economic se menține. Concluzia se regăsește în The Guardian, care citează un raport ONU. Iar Financial Times se concentrează pe Asia, aflata sub presiune, în contextul prăbușirii bursei chineze.

Avortul și empatia Papei

Editorialistul de la cotidianul spaniol El Pais se concentrează pe anunțul istoric făcut ieri de Papa Francisc.

Suveranul Pontif a făcut un anunț considerat istoric: femeile care au avut în trecut întreruperi de sarcină vor putea să obţină iertarea - în timpul viitorului An Jubiliar al Milei - pentru acest păcat grav considerat până acum de Biserica Catolică.

 Un jubileu - numit şi an sfânt - le oferă catolicilor o ocazie specială să facă pelerinaje şi să ceară iertare pentru păcatele pe care le-au comis. Un asemenea jubileu are loc, de obicei, o dată la un sfert de secol, însă Papa Francisc a decis să instituie un jubileu începând din 8 decembrie 2015 şi până pe 20 noiembrie 2016.

"Mă gândesc mai ales la toate femeile care au recurs la avort. Sunt conştient de presiunile care le-au condus la această decizie. Ştiu ce înseamnă o tragedie existenţială şi morală", afirmă Suvernaul Pontif într-o scrisoare publică.

"Am decis (...) ca în timpul Anului Jubiliar toţi preoţii să aibă puterea și înțelepciunea de a le ierta de păcatul avortului pe toate femeile care l-au comis şi care cer iertare căindu-se din tot sufletul", adaugă Papa.

El Pais amintește în context că în aproape toate țările avortul este legal, nu și moral însă.

Sub titlul Empatia Papei, editoriastul spaniol salută atitudinea  Suveranului Pontif într-o problemă ce suscită atâtea polemici.

E nevoie de voci cu autoritate care să vină cu un mesaj atât de clar, cum a făcut-o Papa, care să îndemne oamenii să se pună în locul celuilalt și nu să condamne.  Editorialul îl găsiți în El Pais.