
Presa internaţională
Naufragiul Europei (El Periodico)
default.png

“Copilul cuiva” titrează The Independent. Dacă nici aceste imagini cutremurătoare nu schimbă atitudinea politicienilor față de refugiați atunci ce mai e de făcut? se întreabă cotidianul indignat pe lipsa de reacție a clasei politice față de catastrofa umanitară care se derulează în fața ochilor noștri.
Șocant de cruda realitate a crizei refugiaților, scrie și The Guardian.
De altfel, în Marea Britanie The Times, Daily Mail și chiar tabloidul The Sun – care adoptase pana acum o atitudine dură față de migranți – toate aceste publicații au decis să-și deschidă edițiile cu această fotografie cutremurătoare.
The Independent oferă și o explicație – am decis să publicăm imaginea pentru că de multe ori doar cuvintele nu redau în realitate situația disperată a acestor oameni.
Va putea această imagine să trezească totuși conștiințe? se întreabă cotidianul belgian Le Soir în timp ce în Italia, La Repubblica scrie: “O fotografie care reduce lumea la tăcere”.
În Spania El Pais vorbește despre băiețelul mort pe plaja din Bodrum ca despre simbolul dramei refugiaților în timp ce El Periodico titrează: Naufragiul Europei. Tot în presa europeană de astăzi aflați și că băiețelul naufragiat pe plaja din Turcia călătorea împreună cu fratele său, de 5 ani. Nici acesta nu a supraviețuit.
Găsiți în ziarul Le Monde un rezumat al modului în care au ales ziarele europene să tragă un semnal asupra crizei refugiaților.
Câți refugiați ar trebui să primească Marea Britanie? Se întreabă The Guardian, continuând dezbaterea pe tema cotelor și a responsabilităților care ar trebui asumate de fiecare țară în parte.
Tot publicația scrie: ‘Cam 240,000 ar trebui să primească –dar principiul ar trebuie să fie mult mai important decât cifra.
Cel mai important lucru e să se ajungă în punctul în care Europa va conștientiza că problema nu poate fi rezolvată de fiecare țară cum îi vine mai ușor – cu garduri ghimpate sau expedindu-I pe migranție peste graniță, pasând astfel problema spre țara vecină.
Nu, asta nu e o soluție, scrie The Guardian. Europa are nevoie de o stragie unitară și corodonată pentru că refugiații sunt problema întregii Europe.
Ce ar trebui schimbat prima dată – regula potrivit căreia solicitanții de azil aparțin primei țări în care au intrat.
Și normal, statele afectate precum Italia sau Grecia ar trebui să primească mai mulți bani și mai mult ajutor logistic pentru a putea face față valului de migranți, mai scrie The Guardian.
Le Monde, pe de altă parte, preferă să se concentreze pe beneficiile economice pe care le-ar aduce integrarea acestor oameni pe piața muncii.
Economia europeană, chiar cu șomaj ridicat și o creștere mai redusă, nu e afectată de migranți, spun analiștii citati de publicatia franceză. Sosirea migranților nu va fura locurile de muncă.
Niciun economist nu a reușit să demonstreze că există o legătură între migrație și somajul ridicat. Mai multe, cititi în Le Monde.
Și același cotidian publică și concluziile alarmate ale unui studiu UNICEF – peste 13 milioane de copii nu vor putea merge la școală anul acesta din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu.
China și Rusia: relațiile economice, nu atât de prospere pe cât se sperase
Vladimir Putin se bucură și el de atenția presei internaționale. Putin are o nouă problemă cu China, scrie Bloomberg, care constată că schimburile comerciale dintre cele două țări sunt departe de țintele stabilite, fiind mai mici cu 29 la sută.
Jurnaliștii amintesc că liderul de la Kremlin participa la Beijing la ceremoniile care marchează încheierea celui de-al doilea razboi Mondial – însă, spun ei, puține contracte vor fi încheiate cu prilejul acestei vizite – deci puține beneficii pe plan economic pentru Rusia. Și The Wall Street Journal analizează impactul scăderii pretului petrolului asupra Moscovei – căderea pretului i e catastrofala pentru Rusia. Colapsul petrolului are ecouri sovietice pentru Rusia. Găsiți întregul articol în The Wall Street Journal.