
Presa internaţională
Se profilează o soluție diplomatică în Siria, dar poporul nu mai poate aștepta (Liberation)
Poate în contrast cu tonul dezbaterii de la noi pe tema refugiaților, a fost un weekend al mobilizarii europene in sprijinul celor care sosesc din Orientul Mijlociu.
”Mobilizarea se amplifică”, notează cotidianul francez Liberation, în timp ce aproximativ 10,000 de migranți au ajuns deja în Germania.
”În Franța, mii de oameni au manifestat în semn de solidaritate cu refugiații și mai multe municipalități se declară gata să-I primească”, scrie Liberation, după ce papa Francisc și marele rabin al Franței au lansat apeluri pentru ajutorarea acestor oameni.
Partidul Socialist Francez sprijină chiar crearea unei rețele de municipalități solidare. Au răspuns deja câteva mari orașe cu primari de stânga: Lille, Dijon, Strasbourg, Rouen, Clermont-Ferrand.
Dar voci în sprijinul refugiaților se ridică și din partea dreaptă a spectrului politic francez. Senatoarea Nathalie Goulet, din partea Uniunii Democratlor Independenti, citată de Liberation, afirmă că Franța poate primi până la 200.000 de refugiați din Siria și Irak.
Între timp, mii de refugiați au ajuns deja la destinația pe care și-au dorit-o atât de mult: Germania. (Wall Street Journal)
Reporterul a nimerit în mijlocul unui turneu de fotbal de stradă, devenit deja tradițional la Munchen și organizat de aproape 20 de ani, exact pentru a ajuta la integrarea imigranților. Printre participanți, și adolescenți proaspăt sosiți în Germania. Rassan, de 16 ani, a ajuns acum două săptămâni din Siria și are pentru prima oară ocazia să joace fotbal în Germania. Spune că are de gând să studieze și să ajungă fotbalist. Refuză să vorbească despre ororile din Siria , mărginindu-se să spună doar: ”Pe teren toți suntem egali”.
Boubacar Siddy Diallo a fugit din Guineea din cauza ciocnirilor interetnice și se numără printer norocoșii care au reușit să traverseze cu bine Mediterana iar Mahmoud Mekari, un tânăr de 16 ani din Siria, plănuiește să meargă la școală și să se facă brutar, pentru ca apoi să o poată aduce în Germania și pe mama sa, de care trebuie să aibă grijă după moartea tatălui.
Liderii lumii încep să caute soluții la această criză și una dintre concluzii este că trebuie acționat acolo de unde provin acești refugiați (Le Monde)
O știre publicată în exclusivitate de cotidianul francez Le Monde a făcut repede carieră în întreaga presă mondială: Franța nu exclude o intervenție militară în Siria. Informația vine după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, agențiile de presă preluau o știre BBC potrivit căreia o intervenție militară este susținută de miniștrii cabinetului britanic.
Oricum, o intervenție împotriva Statului Islamic este susținută de majoritatea francezilor. După cum notează Le Figaro, un sondaj realizat de compania Odoxa și publicat duminică de Le Parisien-Aujourd”hui en France, arată că 61% dintre francezi ar susține participarea trupelor din Hexagon în cadrul unei operațiuni terestre împotriva Statului Islamic.
Dar o intervenție în forță pe teritoriul Siriei putea să aibă loc mai demult, se spune în editorialul din Le Monde. Poate chiar în martie 2011, când Bachar al Assad folosea muniție de război împotriva manifestanților. Sau ceva mai târziu, în vara lui 2013, când occidentalii nu l-au atacat pe Bachar al Assad atunci când a folosit arme chimice împotriva cvililor. ”Putem deplânge acum ineficacitatea coaliției menită să combată Statul Islamic, care masacrează minorități, violează, ține oameni în sclavie, distruge templele de la Palmyra și îi manipulează pe fanatici pentru a comite atentate în Europa și în lumea arabă.Dar acum essential este să acționăm”, spune editorialistul de la le Monde.
Mai întâi că, între timp, occidentalii au ajuns să accepte poziția Rusiei, care nu susține plecarea imediată de la putere a lui Assad. Este o concesie necesară pentru a-i aduce la discuții pe prietenii regimului de la Damasc: Rusia și Iranul.
Dialogul a început să prindă formă, săptămână după săptămână, între șefii dimplomației americană și rusă, John Kerry și Serghei Lavrov. Recentul accord nuclear cu Iranul poate favoriza acest dialog, mai ales că Rusia a început să discute și cu Arabia Saudită, sponsor al unor formațiuni ce luptă împotriva regimului de la Damasc.
”Doar că diplomația cere timp, iar poporul sirian nu mai poate aștepta. Este epuizat, dispersat, martirizat, de regimul de la Damasc și de Statul Islamic deopotrivă” – este concluzia editorialului din Le Monde.
Dar până la o soluție diplomatică sau, eventual, la o intervenție militară terestră împotriva Statului Islamic, militarii ruși sunt deja acolo. Presa din întreaga lume publică fotografii ce sugerează acest lucru, iar acestea au ajuns și la publicația ucraineană de limba engleză Kyiv Post. Se pare că soldații ruși nu s-au putut abține și au publicat pe rețelele de socializare selfi-uri ce-I arată în diverse locuri din Siria, alături de echipamente militare. După estimările din New York Times, ar fi vorba de 2-3.000 de militari.