
Presa internaţională
BBC: ”De ce s-a răzgândit Germania?”
germania_presa_internationala.jpg

”În timp ce fluxul de migranți continuă, valul de BUN VENIT începe să se estompeze. Oamenii încep să ceară Germaniei să și-i asume pe toți noii veniți. Iar sistemul de primire este total depășit”, notează ediția electronică a publicației Der Spiegel.
În timp ce Deutsche Welle remarcă faptul că ”Germania a devenit din ce în ce mai frustrată de refuzul a numeroase state de a împărți povara, îndeosebi state din fostul bloc răsăritean”.
”Dar de ce s-a răzgândit Germania?” Este îngtrebarea dntr-un comentariu publicat de ediția electronică a BBC.
”În realitate, politica doamnei Merkel nu s-a schimbat atât de mult, dar mesajul – da. Și este în principal un mesaj politic pentru colegii săi din guvern. Mulți dintre colegii creștin-democrați o privesc cu suspiciune pe doamna cancelar pentru că li de pare că alunecă ușor-ușor spre centru pentru a câștiga voturi. Iar atitudinea moale în cazul imigranților a confirmat cele mai grave suspiciuni.
Partidul-frate, Uniunea Creștin Socială din Bavaria, mai puțin constrâns la loialitate față de cancelar, a dus confruntarea la cote și mai înalte, declarând că felul în care Berlinul a abordat problema imigranților rprezintă ”o greșeală politică de neegalat.
Introducând controlul temporar la frontiere, cancelarul le-a dat autorităților regionale spațiu de respiro, atenuând totodată temerile colegilor de guvern și aliaților de dreapta cum că situația ar fi scăpată de sub control”, se spune în comentariul BBC.
De partea cealaltă a Rinului, în Franța, ziarul Liberation notează că că problema imigranților amenință stabilitatea coaliției de la Berlin, dar popularitatea Angelei Merkel rămâne încă ridicată. Potrivit unui sondaj dat publicității de rețeaua de televiziune ZDF, 66% dintre germani aprobă deschiderea frontierelor germane pentru imigranți, în timp ce canalul public ARD dă o rată de aprobare de numai 61%.
În același timp, scrie corespndentul Liberation de la Berlin, ministerul german de externe își declară îngrijorarea față de dezinformările care circulă pe rețelele de socializare din Orientul MIjlociu, potrivit cărora Germania va acorda pașapoarte tuturor sirienilor care ajung acolo, că toți membrii familiei unui imigrant vor avea dreptul la azil. Ba chiar că germanii vor veni să caute imigranți chiar pe teren, în Siria, fiindcă au nevoie de mână de lucru.
Dar Uniunea Europeană urmează oricum să primească în următorii ani. Cancelarul austriac Werner Faymann a spus acest lucru într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel. Prilej și pentru câteva săgeți aruncate spre vecina Ungaria.
”Potrivit estimărilor, circa 7,5 milioane de oameni vor putea veni în Europa în următorii câțiva ani. Aceasta înseamnă 1,5 la sută din populația Uniunii. Și nimeni nu mă poate convinge că nu putem gestiona corect această situație. Sigur, va trebui să îi trimitem înapoi pe cei care nu au dreptul la azil. Dar fără un sistem correct de cote nu vom putea avansa pe termen lung.
Viktor Orban procedează iresponsabil când declară că fiecare refugiat este unul economic. El conduce în mod conștient o politică de descurajare. Să-i pui pe refugiați în trenuri cu făcându-I să creadă că merg undeva și ei să fie duși în altă parte ne aduce aminte de cea mai întunecată perioadă a continentului nostru”, spune cancelarul austriac referindu-se la episodul din 3 septembrie, când refugiații au fost urcați în trenuri spunându-li-se că vor fi duși în Austria , în realitate fiind lăsați în tabăra de la Bicske, nu departe de Budapesta.
Luni a avut loc inaugurarea primei linii de fabricație a avioanelor Airbus pe pământ american
Wall Street Journal notează că ”Grupul Airbus a investit 600 de milioane de dolari în uzina de la Mobile, Alabama, unde vor lucra circa 1000 de angajați. Construirea avioanelor chiar în curtea Boeing este cea mai puternică mutare a Airbus pentru a-și susține prezența în Statele Unite. Uzina din Statele Unite oferă grupului Airbus posibilitatea de a fabrica la costuri mai mici decât pe piețele interne, ceea ce ar putea avea o influență și pentru forța de muncă europeană”,
Ziarul spaniol El Pais face un inventar al celor 10 minuni naturale grav afectate în urma schimbărilor climatice și activităților umane – o listă elaborată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.
Aestea sunt: Marea Aral din Uzbekistan, pădurile de mangrove de pe fluviul Senegal, zăcămintele de turbă din Renania, vegetația de la Capul Fynbos din Africa de Sud, Lagunele Coorong și estuarul râului Murray din Australia, lagunele subterane de pe coasta sudică a Australiei, zonele umede de coastă din apropierea orașului Sidney, zona umedă Murray-Darling din Australia, algele gigantice din Alaska și recifueile de coral din Caraibe.