Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Nu, această fotografie nu arată refugiați cu steagul ISIS!”(Liberation)

807793-soligen.jpg

Foto: liberation.fr
Foto: liberation.fr

A făcut carieră pe rețelele de socializare această fotografie conform căreia refugiații proaspăt sosiți din Orientul Mijlociu defilează pe străzile unui oraș german agitând drapelul Statului Islamic. Dar lucrurile nu sunt deloc ceea ce par a fi.

În cadrul rubricii ”Desintox”, ziarul francez Liberation distruge acest mit. Ziarul demonstrează că, în realitate, nu era vorba despre refugiați nou veniți pe teritoriul german.
În realitate, fotografia a fost realizată în orașul Sollingen din Renania de Nord-Westfalia, cu ocazia manifestației unui grup islamist radical petrecută la 1 mai 2012, deci cu mult timp înainte de criza refugiaților. 
Liberation dă și câteva amănunte legate de împrejurările în care a fost realizată fotografia. După cum relata la vremea aceea publicația germană Der Spiegel, a fost vorba despre intenția unei grupări de extremă dreaptă de a defila pe lângă moscheea din oraș cu caricaturi ale profetului Mahomed. Un grup de circa 30 de militanți musulmani radicali s-a opus militanților de extremă dreapta, agitând steaguri negre cu inscripții în limba arabă.
În realitate, fotografia a fost publicată în mai 2012 de stiul britanic LiveLeak, mai notează Liberation. 

New York Times vede o oportunitate pentru Europa în integrarea unui mare număr de imigranți.

Și arată că statele Uniunii sunt încă departe de alte țări ale lumii când este vorba despre numărul de rezidenți născuți în străinătate. Totul, într-o analiză în cadrul rubricii de Business a ziarului. 
”Liderii europeni probabil că nu vor să audă asta atunci când încearcă cu încăpățânare să închidă granițele și să stopeze cererile de azil din partea celor care fug de mizeria și violența din Africa și Orientul Mijlociu. Dar pur și simplu au de-a face cu forța de neoprit a demografiei. (…)
Cu cât Europa va recunoaște mai repede că se confruntă cu mai mute decenii de imigrare din regiunile învecinate, cu atât mai repede va dezvolta politicile necesare pentru a integra marile grupuri de migranți. (…)
Populația Africii Africii este de așteptat să se dubleze în 2050 față de începutul secolului, urmând să ajungă la 2,5 miliarde. Populația Asiei de Sud Est va crește cu circa o jumătate de milliard. Densitatea populaței Palestinei este de așteptat să se dubleze, ajungând la peste 1600 de locuitori pe kilometrul pătrat. De trei ori mai mult decât în India. 
În următoarea decadă, milioane de oameni își vor părăsi regiunile și, inevitabil, bogata Europă ve fi prima destinație aleasă. 
Bogata istorie a migrației în lume sugerează că noile populații migrante pot fi integrate în sistemul social european, în beneficiul europenilor. Între 2000 și 2010, migranții au asigurat două treimi din creșterea forței de muncă. 
Poate că nu e surprinzător, dar un recent raport al OECD arată că este mult mai greu pentru un immigrant să-și găsească de lucru în Uniunea Europeană, în comparație cu orice altă țară bogată a lumii.  
Alegerea e clară. Cea mai bună opțiune pentru prosperitatea Europei este să se construiască pe baza diversității pe care imigranții o pot aduce”. 
De altfel, articolul din NYT prezintă și o statistică a țărilor bogate cu cei mai mulți dintre rezidenți născuți în altă parte a lumii. 
Topul este dominat de Australia, cu peste 27 la sută și Noua Zeelandă, cu 24%, apoi Canada și Statele Unite, cu 20, respective 13 la sută.
În Europa, statul cu cei mai mulți cetățeni născuți în altă parte este Suedia, cu peste 10 la sută. Urmează Spania, Franța și Marea Britanie, cu peste 8% după care vin Germania, cu peste 7% și Italia, cu peste 6%. 
Presa belgiană relatează pe larg despre vizita șefei Frontului Național din Franța, Marine Le Pen la colegii ei flamanzi, din partidul Vlaams Belang, alături de care a participat la un seminar despre problema suveranității. 
  
”Cei care se așteptau la o ciocnire între tinerii antifasciști și brațul gros al extremei drepte flamande s-au înșelat”, notează ”La libre Belgique”.

”În propierea Parlamentului Regional Flamand din centrul Bruxellesului nu s-au adunat decât câteva zeci de manifestanți. (…)
Doamna Le Pen și-a făcut apariția în aplauze puternice, înconjurată de gărzile sale de corp și de fruntașii Vlaams Belang. 
Primul video proiectat de extrema dreaptă flamandă pe un ecran mare compară Belgia cu o ceașcă de cafea în care se tot adaugă zahăr, până când totul dă pe afară. În această metaforă, zahărul îi reprezintă, evident, pe imigranți și refugiați. Discursul doamnei Le Pen se axează pe problema azilului și pe criza refugiaților, pe care îi numește clandestini”, spune La Libre Belgique. 
Ziarul remarcă însă faptul că atacând-o pe Angela Merkel pentru politica față de imigranți și afirmând că juhadiștii se ascund printer refugiați, lidera Frontului Național nu a ajutat însă cu nimic cauzei pentru care militează gazdele sale. Acestea , înainte de a cere sfârșitul imigrației, cer sfârșitul Belgiei. ”În fața camerelor TV străine, doamna le Pen s-a adresat, de fapt, propriului electorat”, spune ”La Libre Belgique”  . 
Iar ziarul se întreabă, sarcastic, în ce limbă le-a vorbit doamna Le Pen naționaliștilor flamanzi. Și tot el dă răspunsul: ”În franceză, evident”. Un detaliu extrem de important având în vedere sensibilitățile de ordin lingvistic ale dreptei populiste flamande.