
Presa internaţională
Cazul Ponta: ”O premieră, chiar și pentru România” (Bloomberg)
ponta_dna_80158300.jpg

”Nimic neobișnuit în România ca oficialii să fie acuzați de corupție, dar ca prim ministrul să fie luat și el de valul anticorupției, ei bine, aceasta este o premieră, chiar și pentru România”, se spune într-o analiză publicată de Bloomberg.
”Cel mai tânăr prim ministru a devenit și primul șef de guvern din România trimis în judecată”.
După ce reia întreaga poveste a anchetei și a faptelor de care este acuzat premierul, Bloomberg se întreabă care vor fi consecințele politice ale acestui eveniment.
În caz că Victor Ponta va demisiona, ”Partidul Social-Democrat, de guvernamânt, va trebui, probabil, să încerce să-și mențină coaliția propunând un alt premier. Sau opoziția poate încerca să rupă din membrii mai mici ai coaliției pentru a-și asigura majoritatea. Dar mai există și o a treia opțiune. Cum alegerile au loc anul viitor, partidele să cadă de acord ca un cabinet interimar să guverneze până la scutin”.
Sunt însă investitorii speriați? Nu tocmai, crede Bloomberg. ”Încă de la începutul anului, riscurile politice au fost puse în umbră de succesul economic. Creșterea economică este printre cele mai mari din Uniunea Europeana. În timp ce veniturile obținute din lupta anticorupție au permis scăderea taxelor. Leul a câștigat 1,3 procente în acest an față de euro, a treia performanță din regiune, potrivit datelor culese de Bloomberg. Iar eurobondurile cu scadența în 2024 au scăzut cu 40 de puncte de la momentul crizei grecești din iulie”.
Un manager al unei societăți financiare cu sediul la Londra, citat de Bloomberg, spune că investitorii nu văd un risc major în plecarea lui Ponta și că oricum cunoșteau acuzațiile ce i se aduceau și presiunile pentru a-l îndepărta. ”Clienții noștri nu văd ceva negativ într-o schimbare în cadrul partidului de guvernământ pentru că niciunul dintre cei de acolo nu a anunțat măsuri neprietenoase cu mediul de afaceri”, spune Bloomberg.
”Procurorii l-au trimis în judecată pe premierul României, Victor Ponta, dar acesta nu va fi arestat”, scrie corespondentul ziarului turc Today Zaman, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a DNA.
”Nu a existat o reacție imediată a lui Ponta care se afla la o întîlnire a responsabililor din domeniul apărării în legătură cu intenția declarată a Ungariei de a ridica un gard de-a lungul frontierei cu România pentru a-I opri pe migranți – idee cu care România nu este de acord”, notează Today Zaman.
Știrea a ajuns până în celălalt capăt al lumii , în Noua Zeelandă, unde situl 3NewsNZ notează că ”liderul social-democrat în vârstă de 42 de ani este primul șef de guvern din România acuzat de corupție”. De asemenea, publicația neo-zeelandeză nu uită să precizeze că și primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat sub acuzația de luare de mită.
Cea de a doua dezbatere pentru investitura republicană la alegerile prezidențiale din Statele Unite este pe larg comentată de presa americană. Iar personajul central a fost – se putea altfel? – Donald Trump.
Super-dezbterea electorală ajută candidații și le dă dureri de cap telespectatorilor, titrează situl revistei Time.
”CNN a avut o problemă: când ai niște alegeri primare la președinție cu 16 candidați - atât de mulți câte piese sunt pe una dintre al laturile tablei de șah – nu e ușor să-i departajezi. Numai mogulul imobiliar Donald Trump și neurochirurgul retras Ben Carson numără două cifre în sondaje, urmați de un talmeș-balmeș de candidați atât de strâns lipiți unii de ceilalți că procentele sunt practic lipsite de sens statistic.
Soluția CNN? Să-i invite pe toți. Dar cu această soluție, CNN i-a satisfăcut pe candidați însă și-a frustrat telespectatorii. Pur și simplu au fost prea mulți candidați pentru o emisiune coerentă și prelungirea timpului nu a fost de natură să rezolve problema”, scrie Time.
În timp ce New York Times a văzut nouă dezbatere, dar pe același Donald Trump.
”Donald Trump a ajuns la cea de a doua dezbatere republicană de pe o poziție dominantă, dar se confrunta cu o întrebare critică: era cazul să folosească momentul pentru a arăta și altceva decât tendința de a confisca scena? Era, așadar, momentul de a se prezenta, de data aceasta, drept un competitor pe care mulți alegători chiar și l-ar putea imagina drept candidatul partidului, ca să să nu mai vorbim de viitorul președinte al Statelor Unite?
După cinci minute a devenit clar: nu va exista niciun nou Mr Trump, miercuri seara, în Biblioteca Prezidențială Ronald Reagan”.
Washington Post vine la rândul lui cu un titlu necruțător: ” E oficial, Partidul Republican și-a pierdut mințile”
”Un nou sondaj New York Times-CBS News arată că 39 la sută dintre alegătorii la primarele republicane îl văd pe Donald Trump drept favorit la câștigarea președinției. Este un salt de 13 puncte față de sondajul de luna trecută. Acest lucru se dovedește fără umbră de îndoială că Partidul Republican și-a pierdut mințile în mod oficial”.
Deși criza afectează cu precădere centrul Europei, iată că și municipalitatea pariziană se teme deja că nu va putea să facă față fluxului de refugiați
”Confuzie”, spune cotidianul francez Le Figaro, cu referire la primirea viitorilor refugiați. Municipalitatea pariziană nu dispune de de locuri suficiente de cazare și se teme de o adevărată invazie, în timp ce dreapta denunță nepăsarea echiepi primăriței socialiste Anne Hidalgo.
”Oficial, de la începutul lunii iunie, în Paris se află 1500 de migranți aruncați pe drumul exodului de persecuțiile cărora le-au fost victime, anunță Primăria”.
Și tot primărița Parisului a anunțat crearea a șapte noi centre de cazare, totalizând 460 de locuri.
”Dar câți refugiați vor trebui primiți, din moment ce 24.000 au trecut prin Munchen? Numeni nu riscă să facă previziuni”, spune Le Figaro.
Acordul nuclear cu Iranul ar putea avea nu doar efecte în plan politic, dar și în plan economic și comercial.Ridicarea sancțiunilor aplicate Teheranului va deschide o piață foarte interesantă pentru produsele occidentale
Un reportaj realizatde Agenția France Presse (AFP) la Teheran și preluat de Courrier International, arată că în ultimii cinci ani, în Iran s-au construit nu mai puțin de 400 de mari centre comerciale în stil american, dintre care 65 numai în capitala Teheran, care numără 13 milioane de locuitori.
Potrivit AFP, două imense centre comerciale, unul la Isfahan, în centrul țării și altul la Chiraz, în sud, se numără printre cele mai mari din lume ca suprafață comercială, rivalizând cu cele din China sau din Golf.
”Iar dacă conceptul de centru comercial acoperit vine din Orient , cu bazarele situate în centrele orașelor – cum este și Marele Bazar de la Teheran – se poate spune că Statele Unite, calificate de Ayatolahul Ali Khamenei drept Marele Satan, sunt la originea primelor mall-uri iraniene situate la periferiile orașelor. Acestea au apărut pentru prima oară în anii 50 ai secolului trecut și au fost concepute de arhitectul evreu, originar din Viena, Victor Gruen.(...)
După cum nota recent biroul american de audit PricewaterhouseCoopers, Iranul are 79 de milioane de locuitori, dintre care foarte mulți tineri. Populația este bine educate și are o sete nestăvilită pentru produsele de consum ale marilor mărci străine”.