Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Posibil ”acord important”, la Bruxelles, pe tema migrației ( The Independent)

Liderii europeni rămân divizați înaintea Consiliului European de miercuri. Totuși, presa internațională vorbește despre o posibilă soluție comună, în care statele care se opun cotelor de refugiați vor face opoziție de complezență.

Agenția Reuters notează într-o analiză publicată luni, că diviziunile persistă, desi cancelara Angela Merkel a făcut duminică apel la partenerii europeni să-și asume împreună responsabilitățile. ”Germania este gata să ajute. Dar nu e doar o provocare pentru Germania, ci pentru toată Europa. Germania nu poate îndeplini singură această sarcină”, scrie Reuters, citând dintr-un discurs rostit de Angela Merkel la o întâlnire cu sindicatele. Totodată, remarcă Reuters, Angela Merkel ”a folosit un ton mai sceptic față de săptămâna trecută, avertizând că doar cei care au avut de suferit de pe urma persecuțiilor vor primi azil, nu și migranții economici”.

The Independent vorbește însă despre un posibil acord între liderii europeni. Citând surse apropiate guvernului cancelarului Angela Merkel, publicația britanică  vorbește despre ”un acord important, prin care statele se vor angaja să accepte cote fixe de refugiați”. Potrivit acestor surse ar fi vorba despre distribuirea a 120.000 de persoane.

”Acordul a fost precedat de o intense activitate de lobby desfășurată în ultimele zile. Există unul sau două guverne care au spus: vom accepta, dar trebuie să ne situăm în minoritate, pentru a pretinde că am făcut tot ce a depins de noi ca să ne opunem”, spun sursele citate de The Independent.

Newsweek susține însă că, potrivit surselor sale, azi, miniștrii europeni de interne ar putea cădea de acord asupra unei scheme de distribuire de 160.000 de migranți. 

Știrea potrivit căreia cancelara Angela Merkel și președintele Francois Hollande se vor adresa împreună Parlamentului European a făcut ieri înconjurul redacțiilor din întreaga lume. Discursul comun va avea loc pe 7 octombrie.

Un discurs la vârf franco-german (așadar, despre pilonii construcției europene) nu a mai fost văzut în Parlamentul European din 1989, când la tribună s-au aflat cancelarul Kohl și președintele Mitterand.

”Este un discurs istoric pentru operioadă istorică dificilă”, scrie EU Observer citându-l pe președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Le Nouvel Observateur a preluat și el știrea și notează că ”europenii sunt profund divizați în a răspunde la cea mai gravă criză a migrației de după 1945”. 

Se îndreaptă Africa spre democrație? (Le Figaro)

”În timp ce joi avea loc o lovitură de stat în Burkina Faso, alte state africane sunt pe cale, totuți, să-și aleagă președinții în următoarele luni”, arată Le Figaro. Burkina Faso ar fi trebuit să facă lucrul acesta pe 11 octombrie, în aceeași zi cu Guineea. Urmează, la 25 octombrie, Cote D”Ivoire și Republica Centrafricană, într-un complicat proces care se va termina la sfârșitul anului. Apoi, în februarie 2015, vor fi alegeri prezidențiale în Niger, în martie în Benin și în aprilie în Ciad. În Africa de Est, Tanzania își va alege liderul în octombrie și Uganda în februarie anul viitor. Congo  Brazaville, Angola, Gabon și Republica Democratică Congo vor alege și ele, până la finele lui 2016.

În acest veritabil tumult electoral, ”tradiționalii oameni-forte ai Africii par să se afle la apus”, dar Le Figaro crede că șansele lor de supraviețuire rămân destul de mari.

”În Ciad, Idriss Déby, în Congo Denis Sassou-Nguesso, în Uganda Yoweri Museveni, au toți între douăzeci și treizeci de ani petrecuți la putere, iar în Angola, José Eduardo dos Santos domnește de 36 de ani.  Ei nici măcar nu-și ascund intenția de a se agăța în continuare de putere. Și au toate șansele să reușească, mulțumită susținerii de la Pekin și de la Moscova”, scrie Le Figaro

Pregătiri intense pentru alegeri au loc și în Turcia (Today”s Zaman)

Alegătorii sunt chemați din nou la urme în 1 noiembrie, pentru a desemna un nou Parlament, după ce, în urma alegerilor din iunie, nu s-a putut forma o majoritate.

În preajma alegerilor se întețesc măsurile punitive împotriva jurnaliștilor incomozi. Publicația Today”s Zaman vorbește despre trei astfel de cazuri.

”Parchetul din Ankara a deschis o acțiune împotriva jurnalistului Ahmed Altan pentru insultă la adresa președintelui Erdogan și pentru incitare la ură. Fiind invitat într-un  talk-show tv, pe 2 septembrie, jurnalistul l-a acuzat pe Edrogan de încălcarea Constituției și a spus despre Partidul Justiție și Dezvoltare că nu vrea să se audă nicio voce de opoziție”.

O investigație a fost deschisă și împotriva comentatorului Attila Taș, pentru un column publicat în 19 august în ziarul Meydan, intitulat ”Poți să-l crezi?”cu referiri critice la același Erdogan.

Gültekin Avcı, un fost procuror convertit la jurnalismul de investigație, a fost arestat la sfârșitul săptămânii trecutem scrie Today”s Zaman

Presa franceză vorbește despre un devărat desant al marilor companii francize în Iran (Les Echos)

O delegație compusă din zeci de reprezentanți ai companiiilor franceze dar și doi miniștri a ajuns duminică la Teheran. 

Companiile francize se află în Iran în căutarea timpului pierdut, titrează ziarul francez de actualitate economică Les Echos.

”Afectate de embargo, marile grupuri franceze își pregătesc revenirea în Iran. Deocamdată, fără a putea semna contracte, până când acordul nuclear cu Iranul nu va fi verificat în teren.

O piață cu 80 de milioane de locuitori, care a rezistat deprecierii monedei, cu mai multe femei inginer raportat la populație decât în toate țările lumii, Iranul face cu ochiul marilor grupuri franceze.

După întărirea embargoului în 2007, cele mai multe și-au menținut o prezență locală. Alstom contează pe această fidelitate pentru a obține acum noi contracte”, scrie Les Echos.

Le Monde vorbește și despre alte companii franceze intereate e Iran, cum ar fi Total, Renault, PSA sau Peugeot.

Totuși, firmele franceze vor avea de înfruntat, pe pământ iranian, concurența puternică din partea companiilor venite din Germania, Statele Unite sau Coreea de Sud, atrage atenția Le Monde