Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Și dacă Putin și Obama se înțeleg asupra Siriei? (HuffingtonPost.fr)

Soluția conflictului sirian, care stă la baza crizei refugiaților în Europa, este în continuare subiect de analize și chiar de speculații în presa internațională, mai ales după întâlnirea la vârf americano-rusă de luni. 

”Și dacă Statele Unite și Rusia ar cădea de acord asupra Siriei?” se întreabă publicația electronică Huffngton Post.

”Pe cât de nebună părea o asemenea ipoteză acum câteva luni, pe atât ea nu mai pare atât de improbabilă, după ce Barack Obama și Vladimir Putin s-au întâlnit luni, la New York. Un tete a tete cu parfum de război rece”. 

Mai ales că, notează publicația, ”liderii și diplomații occidentali au afișat o poziție mai flexibilă față de regimul sirian, nemaifăcând din plecarea lui Assad o precondiție pentru rezolvarea conflictului”. 
Iar precedente istorice există. ”Aflați pe poziții opuse după revoluția din octombrie 1917, americanii și sovieticii s-au găsit într-o alianță contra naturii în timpul celui de-al doilea război mondial”. (…)

”Astăzi, în pofida tensiunilor, îndeosebi în chestiunile Siriei și Ucrainei, Statele Unite și Rusia nu se află într-o confruntare totală pe chiar toate subiectele”. Există provocări comune precum terorismul, proliferarea nucleară, energia, încălzirea climatică și stabilitatea Orientului Mijlociu. ”În privința Ucrainei, vorbele au fost rareori urmate de fapte, dar în dosarul nuclear Iranian , Rusia și-a ținut promisiunile și a jucat un rol constructiv”, scrie Huffington Post citând un consilier al președintelui Obama, care vorbește despre ”o abordare pragmatică, de la caz la caz”. 

 

Există apă pe Marte! Nu, nu e o metaforă. Este o descoperire epocală și, măcar pentru câteva ore, siturile marilor publicații au lăsat la o parte Adunarea Generală a ONU sau criza refugiaților și au deschis cu știrea comunicată de NASA.

”Marte ar putea fi cea mai tragică planetă a sistemului solar”, notează în ediția sa electronica revista americană Time. ”Cândva, avea o atmosferă densă; era scăldată de ape, doar unul dintre oceanele sale putea acoperi două treimi din emisfera sa nordică. Cu anotimpuri asemănătoare celor de pe Pământ, ar fi putut să fie casa cine știe căror forme de viață.
Dar Marte a suferit o apocalipsă încă neexplicată: poate un bombardament cu meteoriți i-a împrăștiat atmosfera în spațiu, pierdută de gravitația sa slabă. Rezultatul este lumea rece, moartă și uscată pe care o vedem. Acum, nu mai pare atât de uscată și, poate, nici atât de moartă”. 

Formațiunile apar în timpul primăverii și verii marțiene, când cel mai probabil, apa se găsește sub formă lichidă și dispar toamna și iarna.
”Mai întâi de toate, descoperirea poate pune în discuție o chestiune pe care NASA o avea în vedere pentru mult, mult mai târziu: este timpul să fie făcute pregătirile pentru trimiterea astronauților pe Marte. Noua descoperire oferă, desigur, un motiv de ordin practic: cu prezența apei pe suprafața planetei, va fi mult mai ușor decât ca aceasta să fie importată de pe Pământ, pentru uzul astronauților. Și va fi cu mult mai ușor ca viața pe Marte să fie căutată de oameni prezenți acolo decât de roboți controlați de la distanță. 
Dar Marte poate oferi bogății la care nici că ne-am gândit. Ar fi o experianță teribil de frumoasă să putem merge pentru a explora această promisiune”. 

Presa spaniolă comentează pe larg urmările alegerilor regionale din Catalunia. Dar, chiar dacă formațiunile favorabile independenței au obținut majoritatea în Parlament, acestea nu au întrunit jumătate plus unu din voturile exprimate de alegători. Și deci, nu au primit un mandat suficient pentru a continua în forță drumul spre independență, notează presa iberică. 
De altfel, mesajul care poate fi gasit atât în presa de la Madrid cât și în cea catalană, favorabilă independenței.
”Catalanii au venit în număr mare să voteze și nu au întors spatele partidelor independentiste, însă nici nu le-au dat cecul în alb pentru a merge până la capăt”, comentează ziarul catalan Vanguardia, citat de Courrier International. ”O mare parte a societății dorește schimbări vis-a-vis de puterea centrală, dar fără o ruptură imediată”

 

El Periódico de Catalunya salută participarea masivă la vot, 77,5% și concluzionează că mișcarea independentistă nu a obținut mandatul puternic pe care și-l dorea.

”Nici Artur Mas, nici coaliția lui, Junts pel Sí, nici potențialii săi aliați de la CUP [stânga radicală catalană], nu au conceput votul doar pentru reînnoirea Parlamentului și alegerea unui nou președinte, ci l-au văzut ca pe un plebiscit privind independența. Din acest punct de vedere, mandatul electoral al Junts pel Sí nu este suficient, având în vedere dimensiunea angajamentului”, scrie El Periodico, citat de Voxeurop.eu. 

La Madrid, cotidianul El País afirmă că  nimeni nu poate ignora acest rezultat.

 
”Toţi, inclusiv guvernul, trebuie să reacţioneze. Alegerile din Catalonia au o semnificaţie imensă. În ciuda confuziei despre caracterul consultării (plebiscit sau alegeri) şi în ciuda slabei calităţi a dezbaterii, nivelul participării a fost extraordinar, un record istoric pentru o alegere regională”, scrie El Pais ( Voxeurop.eu).
Mult mai dur este mesajul celuilalt mare cotidian madrilen, El Mundo:
”Pariul naţionalist al lui Artur Mas şi al lui Oriol Junqueras  [liderul stângii radicale catalane] a fost distrus la urne”.
”Catalanii au arătat că nu doresc independenţa, deoarece suma voturilor coaliției independentiste Junts pel Sí şi ale stângii catalane nu ajunge la 48%; un scor care arată că societatea catalană este împărțită în două și e lipsită de legitimitate orice încercare de secesiune”, scrie El Mundo, citat de Voxeurop.eu. 

 
Revista presei internaționale 29.09.2015