
Presa internaţională
Va demisiona Merkel în timpul mandatului? (Deutsche Welle)
default.png

”Se repetă istoria? Măcar paralele există între Angela Merkel şi doi dintre predecesorii ei.
Primul caz: îngenuncherea lui Willy Brandt, pe 7 decembrie 1970, la monumentul victimelor răscoalei din Varşovia. (…)
Lumea pare să fi uitat că nici Willy Brandt nu s-a bucurat doar de elogii din partea contemporanilor. La o săptămână de la vizita sa la Varşovia, influentul săptămânal german Der Spiegel se întreba: <<Avea voie Brandt să îngenuncheze?>> Răspunsul, potrivit sondajelor era următorul: 41 la sută dintre germani considerau oportun gestul său, în vreme ce alţi 48 la sută îl considerau exagerat. Abia mai târziu s-a vorbit despre un eveniment de importanţă istorică, pentru care lui Brand i s-a decernat, în 1971, premiul Nobel pentru pace. (…)
Al doilea caz: politica lui Gerhard Schroeder de reforme economice şi sociale. Cine se întreabă astăzi de ce situaţia Germaniei este astăzi mai bună comparativ cu majoritatea vecinilor săi europeni va găsi răspunsul în politica de reforme aplicată în perioada 2003-2005 de guvernul Schroeder.
Iar acum, când mai ales formaţiunile creştin-democrate sunt nemulţumite de deciziile Angelei Merkel în contextul crizei refugiaţilor, situaţia aminteşte în mod fatal de starea în care se afla SPD cu un deceniu în urmă. (…)
Şi, în timp ce cu doar câteva săptămâni în urmă social-democraţii se întrebau pe cine să trimită în 2017 în cursa pentru Cancelarie pentru a fi înfrânt de Merkel, acum se pare că amurgul celei mai puternice femei a lumii este în toi.
Doar finalul mai e incert. Va demisiona Merkel în timpul perioadei legislative, aşa cum a făcut-o Brandt? Sau va aştepta să piardă alegerile din 2017?”
O cooperare ruso-americană în Siria devine tot mai probabilă. Iar ziarul francez Le Monde găsește și câteva posibile puncte de interes comun pentru Moscova și Washington.
”Diplomația se supune anumitor reguli. n public, se reafirmă pozițiile. În privat, se nuanțează”, explică le Monde.
”Luni, la tribuna ONU, președinții american și rus au practicat fără reserve prima parte a exercițiului. Barack Obama e de acord că trebuie să se pună capăt barbariei Statului Islamic Și e de acord să coopereze cu părți ale regimului Al-Assad, cu Rusia și Iranul, pentru a găsi o soluție în Siria. Dar președintele american, ca și Francois Hollande, consideră că Bachar al Assad are prea mult sânge pe mâinile sale pentru a face parte din soluție. Și trebuie să plece.
Nu este treaba occidentalilor să spună cine trebuie să guverneze în Siria, a replicat Vladimir Putin.(…) El a reafirmat propunerea unei mari coaliții internaționale contra Statului Islamic, precum împotriva lui Hitler în timpul celui de-al doilea război mondial. (…)
Dar ce s-a spus în privat în cele 90 de minute ale întâlnirii față în față, prima după 2013?
Obama are nevoie de Rusia, care este stâlpul regimului lui Al-Assad. Rusia poate juca un rol-cheie în eliminarea Statului Islamic și iată un punct de convergență cu Moscova. Avizați de precedentul irakian, americanii vor să păstreze pe cât posibil structura statului sirian. Și iată un început al concesiilor occidentale: americanii și europenii acceptă ca Al-Assad să rămână pe loc până când va veni timpul unei tranziții politice.
Amenințată de jihadism, Rusia, care are un interes strategic în a apăra Siria, are nevoie de Statele Unite pentru a pune capăt masacrelor care au răvășit țara în ultimii patru ani.
Iată o bază pentru cooperarea Americano-rusă. Aceasta implică o busculare a câtorva principia – dar tocmai aceasta se cheamă diplomație”.
Dar Vladimir putin nu are o presă perfecta nici măcar la el acasă, unde cel puțin presa care și-a menținut independența nu se arată entuziasmată de prestația de la New York.
”Nicio coaliție de tip antihitlerist nu va funcționa”, comentează publicația electronica Gazeta.ru. Motivul: ”cei mai mulți consideră că aici Hitler este chiar președintele sirian, responsabil pentru moartea a sute de mii de nevinovați”.
”Discursul mai curând dur al lui Putin, în care câteodată a părut să confunde Adunarea Generală a ONU cu Consiliul de Securitate al Federației Ruse, a servit mai curând la a arăta mediei ruse că el rămâne ferm pe poziții și nu le va schimba în niciun caz”, crede Gazeta.ru
Revista Expert afirmă că atunci când Vladimir Putin compară Statul Islamic cu Hitler și desemnează organizația drept răul absolut, ”el își însușește arma preferată a propagandei americane”.
Iar pentru Komersant, ”discursul lui Putin nu mai este important. Principalul este ce va urma după”.
Menționăm că am folosit pentru privirea asupra presei ruse grupajul realizat de Courrier International.
În ultimele săptămâni, Turcia a oprit mai multe mii de migranți din Orient să treacă granița spre Bulgaria și Grecia. Iar presa bulgară este foarte atentă la evoluțiile din țara vecină.
Diplomatul Giorgi Dimov, fost consul general la Edirne, a acordat un interviu postului de radio bulgar Focus, în care spune care este prețul pe care Europa trebuie să-l plătească Turciei pentru a opri valul de refugiați: bani plus vize.
”Din 2013, Turcia a semnat cu Uniunea Europeană un accord de readmisie a imigranților ilegali iar la începutul lui 2014 a fost aprobat de Parlamentul European. Iar aceasta este o veste bună pentru Bulgaria”, spune diplomatul.
Pe de altă parte, explică el, ”Ankara a făcut o puternică legătură între acest acord și liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci care vor să călătorească în statele membre. Turcia a a cerut ca liberalizarea să fie acordată imediat și necondiționat. Dar când acordul a fost semnat, Turcia a fost pusă în fața unor noi condiționalități. (…) Acum, este evident, prețul pe care Europa trebuie să-l plătească Turciei pentru a opri valul de refugiați. Spuneți-i frumos: bani plus vize".