Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: Rachete americane, în războiul prin interpuși cu Rusia (Washington Post)

Pe frontul din Siria, echipamentele militare americane vin în sprijinul rebelilor sprijiniți de Occcident. Iar tehnica americană se confruntă direct cu cea rusă. 

Rachetele americane antitanc livrate rebelilor sirieni joacă un rol neașteptat pe câmpul de luptă, dând conflictului aparența unei ciocniri prin interpuși între Statele Unite și Rusia, scrie Washington Post. Și aceasta, în pofida dorinței exprese a președintelui Obama de a evita așa ceva.

Statele Unite au livrat rachete BGM 71 TOW, în cadrul unui acord vechi de doi ani, în ideea de a ajuta Armata Siriei Libere în lupta ei împotriva lui Bachar al-Assad.

Începând de miercuri, când trupele siriene au lansat prima lor ofensivă susținută de echipamente rusești, mai multe imagini postate pe Youtube arată rebeli utilizând rachete americane împotriva tancurilor rusești cu care este dotată armata lui Assad. Rachetele apar pe imagini ca niște sfere luminoase care zboară in zig-zag deasupra câmpurilor siriene până când își ating ținta într-o minge de foc.

Rebelii susțin că au eliminat 24 de tancuri și vehicule blindate, în prima zi - un adevarat masacru de tancuri, după cum s-a exprimat unul dintre comandanții lor. Și mai multe astfel de rachete urmează să vină.

Nu este clar însă dacă rachetele TOW vor putea schimba soarta războiului, așa cum rachetele antiaeriene Stinger, introduse de CIA în 1980 și utilizate de mujahedini în Afganistan pentru a doborî avioanele și elicopterele rusești, au paralizat armata sovietică.

Acum, când rușii și-au intensificat bombardamentele aeropurtate și când, pentru prima oară, au fost văzute elicoptere de luptă în satele din regiunea Hama, rachetele TOW pot doar încetini dar în niciun caz bloca avansarea trupelor guvernamentale.

 

Uniunea Europeană a decis să suspende pentru patru luni sancţiunile europene împotriva regimului din Belarus. Aceasta, la o zi după scrutinul de duminică, în urma căruia președintele Aleksandr Lukașenko a fost reales pentru un al cincilea mandat, cu peste 83% din voturi.

O operațiune cu anumite riscuri, după cum arată o analiză din ediția europeană a publicației Politico.

”Multă vreme, relațiile dintre Belarus și Occident au fost ciudate. Uniunea Europeană și Statele Unite au răspuns regimului tot mai dictatorial al lui Lukașenko prin izolare politică și sancțiuni. De obicei, șurubul se strângea după alegeri falsificate sau acte de represiune la adresa opoziției.

De cealaltă parte, Belarusul rezista acestor măsuri datorită sprijinului politic și sponsorizării din partea Rusiei. Numai atunci când Kremlinul avansa cereri inacceptabile micului său vecin, cum ar fi preluarea unor active cheie sau subordonarea totală față de hegemonia rusă, Belarusul încerca să caute un echilibru, sugerând o apropiere de Occident și dând puțină liberalizare.

Acum, în pofida puținelor îmbunătățiri ale situaței interne, relațiile Belarusului cu Vestul au început să se încălzească din nou,  după căderea istorică din 2012, când Uniunea Europeană și-a retras ambasada din Belarus. Ministrul de externe Vladimir Makei, arhitectul precedentei încălziri a relațiilor, a fost însărcinat cu  noua deschidere către Occident.

De când cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, și evoluțiile geopolitice au alimentat această tendință. Lukașenko nu a adoptat o poziție clară privind acțiunile Rusiei și a întrevăzut o ocazie unică de a ieși în lume, găzduind la Minsk câteva dintre convorbirile legate de criza ucraineană.

Și, poate cu părere de rău, Lukașenko a răspuns presiunilor Occidentului de a-i elibera pe deținuții politici Apoi, el a proiectat o campanie prezidențială care a arătat mai bine decât cele anterioare, deși nu a lăsat nici o îndoială cu privire la rezultatul final. Cheia pentru îmbunătățirea imaginii a fost evitarea violenței polițienești împotriva protestatarilor. După ce a sterilizatat deja opoziția politică și capacitatea sa de mobilizare, acest lucru a fost ușor de realizat.

Uniunea Europeană se află acum într-o dilemă. Pe de o parte, își menține scepticismul că aceste concesii făcute lui Lukașenko vor avea un impact, dar simte că trebuie să arate bunăvoință. Așa că va suspenda sancțiunile.

Aceste lucruri se pot face temporar și cu un mecanism de revenire, dacă politica de represiune va fi reluată. Dar lăsând la o parte aspectele tehnice, măsurile conțin riscul de a ridica un dictator odios la rangul de potețial partener.

 

O tehnologie revoluționară în domeniul geneticii face un mare pas înainte în direcția transplantării de organe crescute pe porci către ființe umane, scrie jurnalul Science.

Simplu spus, oamenii de știință de la un laborator de cercetări din San Diego și de la Universitatea Pittsburgh, Pensylvania, sunt pe cale de a elimina din organelle porcilor secvențele genetice nocive oamenior

Peste 120.000 de persoane așteaptă grefe de organe doar în Statele Unite, iar rezultatele publicate în revista Science reînvie speranțele că se vor putea obține organe de porc compatibile cu organismul omenesc.

Mulți oameni de știință cred că organele de porc ar putea să le înlocuiască pe cele umane pentru că sunt de talie asemănătoare și există numeroase compatibilități genetice între cele două specii.

Numai că până în present nimeni nu a fost în măsură să evite răspunsul imunitar violent pe care celulele de porc le-ar provoca oamenilor. Dacă aceste riscuri vor fi acum îndepărtate, problema va deveni mult mai ușor de rezolvat, spune pentru revista Science Daniel Salomon, doctor imunolog la Scripps Research Institute  din San Diego. Dar nu e suficient. Cercetătorii trebuie să identifice toate numeroasele alte celule de porc care provoacă respingerea de către sistemul imunitar uman.

Totuși, oamenii de știință speră ca anul viitor să aibă embrioni de porc fără secvențele genetice nocive, care să poată fi implantați femelelor purtătoare. 

Revista presei internaționale 13.10.2015