Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ion Sturza: ”Toți liderii moldoveni sunt <<în soldă>>. Occidentalii știau” (Ziarul de Gardă, Chișinău)

Ziarul de Gardă, publicație care apare la Chișinău, preia o opinie extrem de tranșantă cu privire la situația din Republica Moldova, publicată de fostul premier Ion Sturza pe rețelele de socializare.

”Elitele moldoveneşti sunt mediocre, mărunte, lacome și arogante. Duc o viaţă de lux construită din corupţie, furt și înşelăciune. Toate partidele sunt finanţate aşa, obscur, din corupţie şi chiar crimă organizată. Toţi miniştrii, deputaţii, funcţionarii (cu rang) sunt puşi la <<soldă>>, direct sau indirect,. Toţi ziariştii, bloggerii, liderii de <<opinie>> de la <<curte>>, ciugulesc de la masa <<boierului>>. Toţi liderii politici au un <<Shor>>. [Ilan Shor, primar la Orhei, banuit de implicare in devalizarea bancilor].  

Toţi occidentalii au ştiut la milimetru ce se întâmplă în Moldova. Au preferat sauna şi barul de la Nobel. [hotelul de lux al oligarhului Plahotniuc]. Mai aproape de stăpân. Toţi sunt oameni, toţi au slăbiciuni…

Astăzi zeci de mii (!) de funcţionari, miniştri, deputaţi, jurnalişti, consilieri, primari, foşti şi actuali, procurori, judecători, şoferi, secretare, bodigarzi, vagabonzi stau cu frica-n sân. Au mâncat din treuca vlazilor [Vlad Filat, Vlad Plahotniuc]. Alte <<liste>> — alte <<interceptări>>, e doar nevoie de timp”.
 

 

Ziarul turc Zaman a realizat un reportaj chiar în rândul familiilor tinerilor plecați să lupre alături de jihadiști, în Siria.

”Abdullah Safi, un tânăr turc de 21 de ani, se înscrisese la  facultatea de teologie pentru a deveni imam. Dar a renunțat după doar 10 luni.  A fugit de acasă și a intrat în rândurile ISIS. Familia a apelat la poliție însă, fără succes.

Din 5 ianuarie, mama sa așteaptă o veste. După fiecare atentat sinucigaș trăiește cu întrebarea: <<Oarea fost el? Dacă îl păcălesc cei din ISIS și se aruncă în aer, nu mai am ce să fac. Atunci voi avea o tragedie acasă>>.

În urma atentatului de la Ankara în care si-au pierdut viața 102 oameni, s-a descoperit că acesta a fost înfăptuit de doi kamikaze turci, Yunus Emre Alagoz și Omer Deniz Dundar, ambii  militanți ISIS. Datele oficiale arată că, numărul persoanelor de naționalitate turcă care s-au alăturat organizațiilor radicale ca ISIS și Al-Nusra este de circa 6000

Familiile noilor recrutați ISIS nu își pun  speranțe în forțele Securității pentru a le găsi copiii. Și încearcă să îi găsească pe cont propriu.

De exemplu, unul dintre liderii ISIS trăiește în Hatay, oraș în Sud-Estul Turciei. Tatăl lui Ismail, un tânăr de 13 ani care s-a alăturat ISIS, s-a străduit din răsputeri să-și salveze fiul. A transmis poliției  adresa membrilor ISIS din Hatay, dar degeaba.

Răspunsul primit din partea forțelor de ordine a fost unul scurt și sec: „Așa avem ordin.” Lipsa de interes de care m-am lovit, precum și dorința de a-mi recupera fiul m-au făcut să acționez, spune tatăl băiatului.Așa că l-a răpit pe comandantul care se ocupa cu racolarea de noilor militanți, i-a făcut poză și a trimis-o în Siria. <<Aceasta a fost modalitatea prin care,  la granița cu Siria, am reușit  să schimb viața celui răpit cu cea a fiului meu>>, povestește bărbatul – dar acesta este unul dintre rarele cazuri fericite.

 

La un an de la înfiinţarea Pegida, manifestarea de luni seara de la Dresda a atătat o societate germană mai divizată ca oricând. Iar pericolul radicalizării acțiunilor pândește îndeaproape.

”Insultele au fost la ordinea zilei. Pe lânga problema refugiaţilor, atmosfera din societatea germană devine o nouă provocare, scrie  corespondentul DW la Dresda.

Sus, pe faţada Operei Semper din Dresda, atârnă o pancartă: <<nu suntem scenă pentru rasism>>, au scris câteva capete luminate. Din acest motiv, clădirea, una din cele mai luminate din Dresda,  a rămas ieri seară în beznă. Culise întunecate pentru o altă Germanie”. ”Pegida a celebrat un an de existență printr-o manifestare pe străzile Dresdei, în tensiune, sub privirile vigilante ale miilor de contramanifestanți. Dar și de jurnaliști”, a remercat ziarul elvețian Le Temps.

Der Spiegel scrie că fondatorul Pegida, Lutz Bachman, a invocat numai o singură dată  și a denunțat cu indignare atacul de sâmbără asupra candidatei la primăria orașului Koln, Henriette Reke, aleasă în cele din urmă. ”Bachmann respinge ideea că Pegida a deschis calea către acest tip de atacuri și face apel la pacifism – totuși, sloganele, bannerele manifestanților și însemnele nu erau deloc pacifiste”.

Surpriza a venit însă din partea conramanifestanților, mai numeroși decât se aștepta, remarcă Handesblatt. ”Timp de trei ore s-au perindat între 15.000 și 20.000 de oameni de partea Pegida și între 15.000 și 19.000 de partea contramanifestanților”.

 

O știre a agenției de presă DPA citează o declarație a ministrului federal de Justiție: ”Germania este cu mult mai colorată decât vor să arate profeții răului din Pegida”. În timp ce Die Zeit reia declarația vicecancelarului Sigmar Gabriel: ”Pegida a devenit un partid populist și radical de dreapta”.

Și tot Die Zeit concluzionează: ”La început, mișcarea Pegida era considerate drept un rezervor nestructurat de cetățeni frustrați. Acum, a devenit un rezervor al xenofobiei și rasismului, brațul prelungit și brutal al AFD ( Alternative fur Deutschland ) și NPD (Nationaldemocratische Partei Deutschland), fățiș xenophobe și pronaziste”.

În timp ce cotidianul popular Bild se întreabă dacă nu cumva neonaziștii infiltrați în rândurile Pegida nu vor genera ”o nouă amennțare brună”. 

Revista presei internaționale 21.10.2015