Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Carnea ucide”? Un titlu simplu pentru o informație complexă (Liberation)

Un raport public al Organizației Mondiale a Sănătății clasează carnea roșie și îndeosebi produsele procesate drept ”probabil responsabile” pentru cancer, pe același nivel de periculozitate cu tutunul sau alcoolul. Anunțul ar putea avea un impact negativ și asupra industriei alimentare franceze, bazată într-o măsură importantă pe carnea roșie. Cum se va simți, așadar, industria de profil franceză?

Scăderea consumului de carne este de mai mulți ani o realitate în Franța. Publicația L”Alsace scrie că încă din anii 90 este vizibilă tendința francezilor de a consuma din ce în ce mai puțină carne. ”Din 2009 și până în 2013, consumul mediu de carne pentru fiecare fracez a scăzut de la 106 kilograme la 98. Carnea de porc a devenit cea mai consumată, cu 33 de kilograme anual. Dar oricum, la consumul de porc, francezii se situează de-abia pe locul cinci, depășiți de luxemburghezi, germani, polonezi și spanioli.

De ce acestă scădere? Mai întâi fiindcă francezii și-au redus oricum bugetele pentru alimente și cum carnea reprezintă unul dintre cele mai scumpe produse, impactul este pe măsură, după cum arată rapoartele Ministerului Agriculturii, Dar asta nu explică totul, notează L”Alsace. Impactul vegetarianismului și veganismului rămâne dificil de estimat, dar este cât se poate de real: dacă în 1965 vegetarienii reprezentau 1% din populație, acum reprezintă 9%. Iar consumul de carne de carne de iepure și de cal s-a prăbușit din 1973 încoace, scăzând cu peste 200%.

Cu ce se înlocuiește carnea roșie? Îndeosebi cu pui, cu pește dar din ce în ce mai mult cu ceea ce se crede a fi pește, spune L”Alsace: faimoasele degețele dreptunghiulare, care de fapt conțin mai mult pesmet și mai multă grăsime decât pește. În fine , consumul de lactate și de paste este în creștere, aceste produse înlocuind, de fapt, în mare măsură, carnea”.

 

 

În concluzie, dacă vom consuma mai multă carne roșie avem șanse reale de a muri mai devreme?

Este și întrebarea la care încearcă să răspundă ziarul Liberation. Iar răspunsul dat de ziar este simplu: ”Da, dacă mâncați prea multă și dacă îndepărtați alte potențiale riscuri, precum țigările, alcoolul sau poluarea”. Atunci da, ați avea șansa să muriți din cauza consumului de carne.

”Acest nou episod de informare științifică readuce întrebarea asupra manierei în care datele sunt transmise consumatorilor și cetățenilor. Cum să dai un titlu pentru o informație atât de complexă?” Mesajul de reținut din acest studiu nu trebuie să fie în niciun caz alcela potrivit căruia ”carnea ucide”, concluzionează Liberation.  

 

Presa internațională continuă să analizeze efectele victoriei conservatorilor în Polonia. De data aceasta, în legătură cu poziția viitorului guvern polonez în câteva chestiuni europene.

Este analiza pe care o realizează branșa europeană a publicației electronice Politico. ”Partidul Lege și Justiție, parte a Grupului Reformiștilor și Conservatorilor Europeni, alături de conservatorii britanici, este aliatul natural al Londrei când vine vorba despre apărarea interesului național. Dar Varșovia trebuie să țină și de interesele celor circa un milion de polonezi lare trăiesc în marea Britanie și nu ar trebui să fe de acord cu tăierea unor drepturi sociale pe care o are în vedere premierul Cameron și, în general, cu nicio limitare a drepturilor de liberă circulație în interiorul UE.

O altă problemă va fi chiar Donald Tusk, fostul premier polonez care deține acum funcția de președinte al Consiliului European. Mandatul său expiră peste un an și șapte luni. Kaczynski îl urăște pe Tusk și sentimentul poate fi reciproc. Acum, Kaczynski trebuie să decidă: este mai bine să lași un inamic ( și un polonez) într-o funcție înaltă dar departe, la Bruxelles, sau să-l umilești, respingându-i candidatura?”

 

 

Și, o nouă criză este pe cale de a izbucni în Europa, mai precis în Balcani, odată cu ambițiile de independență ale entității sârbe din Bosnia și Herțegovina, Republica Srpska, scrie revista Foreign Policy.

”La 21 noiembrie se împlinesc 20 de ani de la acordurile de la Dayton care au pus capăt războaielor dintre sârbi, croați și bosniaci. Acestea au creat două mari entități autonome în Bosnia: Federația Bosniac- și Croată, respectiv Republica Srpska, majoritar sârbă. Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska, intenționează să marcheze aniversarea cdlor 20 de ani de la  Dayton prin încălcarea deschisă acordului, iar pe 15 noiembrie  să facă o mișcare pe care mulți văd ca pe un referendum prost mascat asupra independenței.

În fapt, consultarea populară va avea o singură întrebare:

<<Sunteți de acord cu jurisdicția neautorizată și neconstituțională a Înaltului Reprezentant al Comunității Internaționale în Bosnia și Herțegovina, și în particular cu autoritatea Curților și procurorilor din Bosnia-Herțegovina și implementarea deciziilor acestora pe teritoriul republicii Srpska?>> Referendumul se desfășoară pe fondul unei furtuni perfecte generate de naționalismul strident al lui Dodik, o politică în spatele căreia se văd imixtiunea Rusiei în Balcani dar și refuzul  periculos al Statelor Unite pentru a trece peste Uniunea Europeană în Bosnia.

Dar Washingtonul trebuie să decidă acum, nu mai târziu, dacă va acționa proactiv pentru a menține unitatea statală în Bosnia și Herțegovina și stabilitatea Balcanilor, ori, poate, pentru a lăsa Moscova să facă regiulile”.