Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premisele unei revoluții la București (Euronews)

Demisia guvernului de la București, cauzată de protestele masive care au urmat tragediei din clubul Colectiv a devenit subiect de breaking news în presa internațională. 

”Seamănă cu premisele unei revoluții. Sau, în tot cazul, cu o revărsare a paharului”, scrie situl Euronews. ”Pentru prima oară, românii sunt deciși să meargă până la capăt. Și incendiul a fost picătura care a umplut paharul.  După căderea comunismului, clasa politică este roasă de corupție. Un flagel pe care toată lumea îl cunoștea și cu care, până acum, românii se acomodaseră. De această dată, contestarea a luat amploare, în stradă și pe rețelele sociale.

Corupția elitelor nu e ceva nou la București. În timp ce țara forța ușa Uniunii Europene, în 2004, Parlamentul [European] amenința că va respinge aderarea prevăzută în 2007 dacă nu se va face nimic pentru a controla corupția. Iar în timpul următorilor ani, Bucureștiul s-a prins în joc. Au avut loc arestări, au căzut capete.  Insuficient însă pentru populație. Incendiul care a ucis 32 de persoane a fost un declanșator. Dar ar fi putut să fie orice altceva. Pentru această generație, a rețelelor de socializare, spontană și decisă să schimbe fața politicii românești,  era momentul de a spune stop”.

 

”Cum a dat jos un prim ministru un incendiu într-un club de noapte” este titlul din publicatia The Atlantic.

Aceasta realizeaza o cronologie a evenimentelor care au început cu tragedia din clubul Colectiv și au dus la manifestațiile de stradă urmate de demisia guvernului.

”Faptul că o deflagrație a putut să ducă la căderea șefului guvernului pare remarcabil și totodată puțin probabil, dar tragedia, care a scos în stradă 20.000 de protestatari pe străzile Bucureștiului, a fost o extindere a unei mari frustrări naționale.

Așa cum nota BBC, protestatarii scandau <<Rușine>>, <<Asasinii>> și <<Corupția Ucide>>”.

Irish Times vede la rândul lui în demisia guvernului o mișcare surprinzătoare a premierului Ponta. ”Dar premierul român, judecat pentru corupție, era sub presiune, președintele Klaus Iohannis cerându-I demisia după ce l-a învins în alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut.

Plecarea lui Victor Ponta ar putea genera o reașezare politică în România, unde o coaliție tripartită forma majoritatea în Parlament. Plreședintele Iohannis, fost lider al opoziției, a spus că și-ar dori să aducă fostul său partid, liberal, la putere. Victor Ponta a ignorant în mod repetat cererile de a demisiona, în intenția de a-și păstra mandatul până la sfârșitul anului 2016, când sunt programate următoarele alegeri parlamentare”.

Publicația britanică The Independent scrie că de mai mult timp, în România mocnea furia împotriva guvernului, perceput de mulți ca fiind corrupt.

 

Site-ul de analiză politică Stratfor se ocupă la rândul său de evenimentele de la București și se întreabă în ce măsură acestea vor schimba orientarea României.

”Demisia primului-ministru era de așteptat să calmeze strada, dar va fi nevoie de timp pentru pentru a stabiliza situația, scrie situl de analiză politică Stratfor. Atât coaliția de centru-stânga, de guvernământ cât și opoziția de centru-dreapta au șanse să numească următorul prim-ministru. Dar, indiferent de cine va reuși, noul guvern va fi de scurtă durată, deoarece în România vor avea loc alegeri generale la sfârșitul anului 2016, dacă nu mai devreme.

Turbulențele politice de la București  au șanse mici să modifice în mod semnificativ traiectoria politicii externe românești. În special, anuntul lui Ponta a avut loc la doar puține ore înainte o reuniune a șefilor de stat din statele membre NATO din Europa Centrală și de Est, desfășurată la București”

Și ziarul le Monde reamintește de problemele cu justiția ale premierului demisionat. ”Dacă aceasată afacere [ cu referire la incendiul din club] i-a dat lovitura de grație, Victor Ponta se confrunta de câteva săptămâni cu probleme în Parlament, unde a supraviețuit unei moțiuni de cenzură la sfârșitul lui septembrie – dar și în stradă. El este acuzat de fals în înscrisuri, de complicitate la evaziune fiscal și spălare de bani, în perioada 2007-2011, când era avocat”.

 

Și… premierul roman se înclină în fața străzii, transmite La Libre belgique.

”Jos cu asasinii, scandau marți seara manifestanții masați în Piața Victoriei, sediul Guvernului din central Bucureștiului. Indignați de o politică sclavă a corupției și nepotismului, 25,000 de oameni au ales ieșirea în stradă pentru a determina  căderea celor responsabili de drama care a șocat România începând de vineri seara.

Mulți vorbesc despre cea mai mare mobilizare pe care România a cunoscut-o de 25 de ani. În orice caz, amploarea revoltei l-a făcut pe primul ministru să-și anunțe miercuri demisia, declarând că nu vrea să înfrunte poporul.

Totuși, precizează ziarul belgian, social-democratul de 43 de ani a părut să se agațe de putere. ”Nici plagiatul tezei de doctorat, denunțat în 2012, nici atacurile repetate la adresa justiției, nici urmărirea penală pentru fapte de corupție,  nu l-au zguduit”.