Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preluare suspectă de teren agricol din România (EU Observer)

Un scandal de corupție cu consecințe europene se profilează pe axa România – Olanda. O investigație realizată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație și publicată de EU Observer arată că o subsidiară a băncii olandeze Rabobank a devenit proprietară peste mai bine de 20.000 de hectare de teren din România, dar că în multe cazuri preluarea s-ar fi produs fără știrea sau voia proprietarilor.

Potrivit articolului din EU Observer, Rabobank ar fi investit 315 milioane de euro în România, începând din 2011, în cadrul unui program de 15 ani și se așteaptă să obțină venituri de 900 de milioane de euro. Ancheta jurnalistică susține că  mulți fermieri spun acum că li s-a luat pământul. Că fără ca ei să știe sau fără a vedea vreun ban, terenurile înregistrate pe numele lor au fost vândut de către altcineva, de multe ori către companii cu capital străin.

Publicația dă exemplul comunei Zarand, din vestul țării, unde din 2012, subsidiara Rabo Farm a cumpărat peste 140 de hectare . Din acest total, 16,5 hectare ar fi fost cumpărate, susține EU Observer, prin intermediari, în cadrul unui proces complex în care a fost implicat și un judecător, recent inculpat pentru fraudă. Iar precontractele sunt investigate acum de procurorii anticorupție.

În replică, Rabobank susține că înainte de a achiziţiona o fermă sau a investi în ea, face o verificare amănunţită a vânzătorilor, arendaşilor, operatorilor de ferme,  altor factori relevanţi pentru fazele de investiţie.

Potrivit EU Observer, problema este deja una europeană, câtă vreme Comisia alocă miliarde de euro unor companii precum Rabo Farm, pentru cumpărarea de ferme în Europa de Est, în ideea concentrării exploatațiilor agricole. Iar ceea ce se întâmplă în România ”este scenariul furtunii prfecte”, spune Attila Szocs, Președintele Eco Ruralis, un ONG din Cluj. ”Sunt 4 milioane de mici proprietari care stau pe o uriașă resursă. Din 2002 încoace, prețul terenului agricol a crescut în România de 25 de ori. Iar Rabo crede că va crește în continuare, chiar dacă mai lent”, scrie EU Observer.

 

Un scandal sportiv cu consecințe geopolitice - așa s-ar putea rezuma raportul  Agenției Mondiale Antidoping, publicat ieri și care recomandă, nici mai mult, nici mai puțin decât excluderea sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Rio.

”Atleți ruși, incluzând medaliați olimpici și câștigători ai unor competiții de top precum maratonul de la Chicago, au participat de ani de zile la un program sistematic de dopaj, în care erau implicați oficiali , se spune în raportul Agenției Mondiale Antidoping. O cultură a dopingului care evocă sistemul de dopaj , patronat de stat, al Republicii Democrate Germane”, scrie New York Times. Ziarul preia si declarația lui Richard Pound, co-autor al raportului: ”Este mai rău decât credeam, este o rămășiță a fostei Uniuni Sovietice”.

The Guardian scrie că ”este de așteptat ca presiunea să ducă la excluderea Rusiei din lumea sportivă după publicarea, luni, la Geneva,  a raportului independent privind dpoingul”. Dar ziarul britanic vorbește și despre posibile repercusiuni asupra Federației Internaționale de Atletism.  Predecesorul lordului Sebastian Coe la conducerea acestui organism, Lasmins Diack, a fost arestat săptămâna gtrecută de poliția franceză, alături de alți doi foști oficiali ai federației internaționale.

”Rusia, guvernul ei, responsabilii din federația sa de atletism și sportivii au fost puternic afectați de raportul comisiei de anchetă, care reclamă scoaterea țării din lumea sportivă”, scrie și cotidianul de specialitate francez L Equipe.

De partea cealaltă, Russia Today scrie că Agenția Federală Biomedicală din Rusia, care gestionează testele de laborator din țară, a reacționat precizând că ”Agenția Mondială antidoping trebuie să-și probeze afirmațiile în instanță, în caz contrar fiind vorba doar despre acuzații nefondate lansate cu câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice”. Tot Russia Today îl citează pe președintele Federației Sporturilor Atletice din Rusia, Vadim Zelechenok, care a spus că în cazul tuturor acuzațiilor trebuie probat că a fost vina federațțiilor și nu răspunderea individuală a sportivilor. ”Trebuie să primim o șansă pentru a-I emimina”, a spus oficialul rus citat de RT.

 

Un val de susținere s-a declanșat în Marea Britanie în favoarea lui Rob Lawrie, un fost militar britanic, în vârstă de 49 de ani, care riscă cinci ani de închisoare pentru că ar fi ajutat un copil afgan, de patru ani, să treacă ilegal Canalul Mânecii, scrie ziarul Liberation citând informații ale publicației britanice The Independent.

Rob Lawrie se află în custodia autorităților franceze din 24 octombrie și riscă cinci ani de închisoare fiindcă a încercat să treacă în Marea Britanie o fetiță de patru ani, pe nume Bachar, pentru a o scăpa de infernul din lagărul de refugiați de la Calais și a o ajuta să ajungă într-un centru din orașul britanic Leeds, unde se află o parte a familiei sale.

”Cetățeanul britanic a cerut clemență autorităților franceze și o petiție în sprijinul său a obținut 15.000 de semnături doar în primele 24 de ore de la lansare, ajungând acum la 43.000 de semnături”, scrie Liberation. Totul a început în momentul în care Rob Lawrie, care lucra ca voluntar pentru centrul de la Calais, unde transporta ajutoare, a fost rugat de tatăl lui Bachar să o ia cu el în Anglia.

”La început am refuzat”, a spus britanicul , citat de BBC. ”Dar în timpul ultimei mele treceri prin centru, eram așezați în jurul unui foc de tabără . Și atunci Bachar s-a așezat pe genunchii mei, s-a cuibărit și mi-a adormit în brațe. A fost momentul în care mi-am spus că aceasta nu poate fi o viață pentru un copil de patru ani”.

A ascuns fetița într-un compartiment de deasupra locului conducătorului camionetei sale. Dar la frontieră, polițiștii au descoperit doi eritreeni agățați de vehiculul său, fără ca el să știe. Mașina a fost apoi controlată și fetița găsită. Britanicul a fost arestat iar fetița s-a întors în jungla din Calais.

Să mai spunem că tabăra de refugiați de la Calais și-a câștigat acest trist renume de junglă din cauza condițiilor mizere și a promiscuității care domnesc acolo. După cum notează ziarul Le Figaro, care reia și el povestea lui Rob Lawrie, numeroase organizații de caritate din Franța au interpelat guvernul de la Paris cu privire la condițiile grele din tabăra de la Calais, cu atât mai mult cu cât iarna se apropie.