Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Să nu cădem pradă furiei, Statul Islamic exact asta vrea (Foreign Policy)

Cum poate fi câștigat războiul declarat împotriva Statului Islamic? Și, de fapt, cu ce fel de inamic avem de-a face? Este o preocupare de prim rang a revistelor  de politică internațională.    

Cum să ne asigurăm că teroriștii nu vor câștiga? Se întreabă analiștii revistei Foreign Policy. Și răspunsul este: păstrându-ne sângele rece și mai presus de toate rezistând tentației unei riposte militare iraționale și  prost pregătite. Nu trebuie să cedăm furiei și nici indignării, nici să căutăm responsabili.

Moartea violentă a 130 de nevinovați într-un oraș pașnic poate zgudui fundamentele unei societăți.

Este însă imposibil să te aperi contra tuturor extremiștilor gata să ucidă și să moară odată cu aceasta. Chiar statele cu regimuri autoritare precum China și Rusia au cunoscut atacuri teroriste de amploare. Evenimente precum cele de la Paris vor continua, din păcate, să puncteze viața în Secolul XXI. 
Apariția organizațiilor teroriste precum Statul Islamic și Al Qaida  sunt într-o mare măsură un simptom al crizei de legitimitate și de guvernanță pe care o cunoaște lumea arabo-musulmană.

Să nu ne lăsăm înșelați de Statul Islamic.

Actele lor nu sunt rezultatul unei orbiri turbate. Statul Islamic folosește violența în menieră strategică,  pentru a-și atinge obiectivul: consolidarea pozițiilor sale în Siria și Irak, apoi întinderea Califatului în lumea musulmană și mai departe. Ideologii Statului Islamic caută așadar să agraveze conflictele între musulmani și alții și să-I oblige pe cei aflați la mijloc, în zona gri, să aleagă o tabără.

Dacă Statul Islamic reușește să împingă Franța și alte țări să-I atace pe cetățenii lor musulmani și determină Occidentul să frâneze venirea altora din Orientul Mijlociu, mesajul său cu privire la ostilitatea profundă a Occidentului vis-à-vis de Islam va câștiga sprijin. Și va cultiva imaginea Statului Islamic de apărător curajos al Islamului.

Dacă noi adoptăm viziunea unui conflict global al civilizațiilor, riscăm chiar să-I  dăm o formă. Statul Islamic este actualmnte slab și ultimul lucru pe care l-am putea face este să le dăm ocazia teroriștilor să se prezinte drept eroi și vizionari.

După aceste atentate, tentația este de a face totul pentru a distruge Statul Islamic.

O campanile militară de anvergură îl va slăbi, cu siguranță și îl va reduce capacitatea de a organiza alte atentate. Dar nu va rezolva problema și, în timp, riscă să o agraveze. Dacă Statele Unite, Franța și aliații lor se vor precipita într-o altă cruciadă în Orientul Mijlociu, aceasta va confirma mesajul Statului Islamic. Chiar dacă acesta va fi distrus, mesajul său va rămâne.  

Remediul este pe termen lung și constă în restabilirea de instituții mai legitime și mai eficiente. Lupta contra Statului Islamic trebuie purtată în mod esențial de actori locali, iar Statele Unite și Franța ar face mai bine să rămână în planul doi. Or, este probabil, judecând după acțiunile noastre de după 11 septembrie 2001, să facem exact contrariul.

Atacurile teroriste de la Paris marchează o cotitură în strategia Statului Islamic, scrie Der Spiegel. Pentru prima dată, jihadiștii sirieni au organizat atacuri peste graniță făcând ca organizația teroristă să semene mai degrabă cu Al Qaida.

Oficiali din serviciile de informații spun că atentatele de la Paris ca și aruncarea în aer a avionului rusesc au fost orchestrate la cel mai înalt nivel al conducerii operative din Siria. In cazul doborârii avionului rusesc, interceptarea conversațiilor dintre jihadiștii din capitala neoficială de la Raqqa și filial sa din Egipt sugerează o implicare în plasarea bombei.

Pe de altă parte, islamistul Belgian Abdelhamid Abaaoud este considerat creierul din spatele atentatelor de la Paris. Se pare că acesta a antrenat o serie de atacatori în Siria și apoi în Europa, pentru a realiza atacurile.

Încă de la sfârșitul verii, serviciile germane credeau că Statul Islamic are face o prioritate din  consolidarea sferei sale de influență. Aceasta ar fi însemnat o reducere a capacității operaționale în Siria și Irak pentru a coordona mai bine atacurile în Occident.

”Trebuie să ne pregătim pengtru o nouă situație”, spune un official de rang înalt din serviciile germane.

Atentatele de la Paris marchează pentru prima dată o deplasare de către organizația teroristă a unor atentatori sinucigași în Europa. Chiar dacă mulți voluntari plecați din Vest au sfârșit ca atentatori sinucigași în Siria și Irak, până vinerea trecută , țările lor de origine se credeau ferite de astfel de atacuri perfide.

”Statul Islamic se bazează mult pe recrutarea de străini pentru Siria și Irak întrucât aceștia sunt puternic ideologizați, nu au rădăcini în locurile respective și sunt gata de orice”, explică pentru Der Spiegel Peter Neumann, cercetător în problemele terorismului la un centru specializat din Londra.

Cu un efort relativ mic, atacurile sinucigașe pot crea mari distrugeri și în același timp să genereze o teamă extremă.

Serviciile germane de securitate au fost și ele luate prin surprindere. Este ceva nou.  Odată, pentru că e nevoie de oameni incredibil de radicalizați și determinați. Pe de altă parte, acest tip de atacuri sunt greu de stopat când atacatorii sunt afară, în stradă, au declarat pentru Der Spiegel surse din serviciile germane.