
Presa internaţională
Un selfie la modă în Bruxelles, cu soldați și mașini blindate (Le Libre Belgique)
Bruxelles a devenit un oraș mort – nu chiar în întregime, dar ambianța este oricum, suprarealistă. Militari și polițiști sunt înconjurați de turiști și jurnaliști din lumea întreagă. A apărea lângă o mașină blindată , staționată în Grand Place, a devenit un selfie la modă printre turiștii care trec prin capitala belgiană.
Și bruxelezii? Ei au preferat să rămână acasă.Spre nemulțumirea unui vânzător de benzi desenate, pentru care pierderile din această perioadă, de dinaintea Crăciunului, atârnă greu. ”Nouă din zece clienți care intră în magazine sunt turiști, dar nu aceștia sunt clienții noștri obișnuiți”, spune el.
Sâmbătă, multe dintre localurile din apropiere de Place Gery, un loc obișnuit de adunare pentru localnici, s-au închis pe la ora 6 seara. ”Niciodată cifrele de afaceri nu au fost atât de slabe”, spune un angajat al barului Le Roi des Belges. Totuși, localul este unui dintre puținele în care sunt clienți. ”Am închis terasa, iar prezența soldaților în față dă o siguranță cleintelei, alcătuită mai ales din jurnaliști străini. E o ambianță bizară”.
Totusi, mai există turisti, Massimo, un turist Italian, este puțin frustrat pentru sejurul său. ”Nu am vrut să rămân în hotel, mă simt în siguranță aici, în centru dar, în mod clar, nu este cel mai bun moment să vii la Bruxelles. Dar promit să revin”, spune el, cu cornetul de cartofi prăjiți în mâini.
Alexis, trimis special al televiziunii ucrainene, chiar se declară mirat că a văzut destui oameni luându-și liniștiți, cafeaua, duminică dimineața, la taresele din centru. ”O imagine total diferită de cea pe care presa mondială o dă Bruxellesului în aceste zile”, spune el. ”Teroristii detestă tocmai această relaxare a occidentalilor. În Ucraina e la fel. Guvernul anunță amenințări iminente, dar oamenii nu țin cont și continuă să trăiască normal”.
Un consiliu de război planetar, aceasta este semnificația maratonului diplomatic pe care președintele Hollande l-a început în această săptămână. Dar războiul va presupune eforturi pe mai multe planuri. Este ideea editorialului din cotidianul francez Le Figaro.
”Adevăratul război împotriva Daech începe acum. Sub șocul ultimelor atentate, Franța, Statele Unite și Rusia și-au intensificat atacurile în Siria. Iar Francois Hollande se află în prima linie pentru a pune pe picioare o coaliție unită, dotată cu un nou plan de luptă.
După ce luni l-a primit pe David Cameron, șeful statului va discuta cu Barack Obama marți, la Washington , miercuri o va primi pe Angela Merkel apoi , joi, se va întâlni la Moscova cu Vladimir Putin.
Acest consiliu de război trebuie să determine lumea civilizată să depășească rivalitățile și reticențele, în sprijinul unei cauze comune: să-i vină de hac acestei bande de barbari care martirizează populația în Orientul Mijlociu și încearcă să terorizeze națiunile occidentale.
Parisul dat propriul exemplu, depășindu-și prejudecățile în privința Rusiei și a regimului lui Al-Assad. Rămâne să convingem Statele Unite și pe aliații noștri europeni.
Este însă necesar să nu ne înșelăm asupra acestei bătălii. Portavioanele, dronele, sateliții, ne conferă o superioritate prețioasă, dar nu decisivă. Mai treebuie să ne angajăm serviciile noastre de securitate într-o activitate de urmărire la scară globală și la purtarea unui război clandestin pe teren, care nu va da înapoi de la o adevărată luptă corp la corp cu jihadiștii”.
Mauricio Macri a câștigat alegerile din Argentina. Este un punct de cotitură pentru această țară, scrie presa internațională, care așteaptă ca guvernul de la Buenos Aires să treacă de la populism la liberalism.
Primarul din Buenos Aires a candidat sub steagul coaliției ”Cambiemos”, care a unit mai multe partide centriste, non-peroniste, scrie The Economist. El a obținut 51,4% din voturi , învingându-l la mică distanță pe Daniel Scioli, guvernatorul regiunii Buenos Aires susținut de președintele aflat la final de mandat, Cristina Fernández de Kirchner.
Se așteaptă ca Macri să o rupă cu populismul politicii președintei Fernandez și a soțului ei, Néstor Kirchner, care a precedat-o la președinție și care a murit în 2010. Aceasta a împins din nou economia în criză și este de așteptat să îmbunătățească relațiile cu creditorii străini și cu Statele Unite.
Financial Times remarcă faptul că Macri este doar al treilea lider, de la sfârșitul regimului militar în 1983, care nu face parte din Partidul Peronist. Are 56 de ani și este fiul unui magnat al construcțiilor originar din Italia. Și este foarte cunoscut în țară mai ales ca președinte al clubului de fotbal Boca Juniors. Victoria sa ar putea să facă din economia Argentinei una mai puțin protecționistă și să pună capăt retoricii antiamericane. Alegătorii s-au săturat de corupția din partidul peronist , de inflația abruptă, de circa 20%, și de creșterea anemică a economiei.
Totuși, notează FT, Macri nu va putea întoarce programele sociale generoase sau naționalizările decise de predecesoarea sa, Cristina Fernández. Dar el ar putea încuraja investițiile străine și ar putea să oprească un controversat accord cu China privind construcția unei central nucleare.
Pentru Washington Post, Victoria lui Macri închide un capitol istoric pentru mișcarea politică a lui Kirchner și Fernández, cel mai influent cuplu după cei pe care i-a avut ca modele și care au dat și numele partidului, Juan si Eva Perón, acum o jumătate de secol. După devastatoarea criză din 2001, Kirchner și apoi Fernández au adus înapoi țara la viață economic, după o perioadă brutală de sprăcie și manifestații de masă.