Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța, cel mai apropiat aliat transatlantic al SUA (CNN)

Primele comentarii de după întâlnirea de la Casa Albă dintre președinții Barack Obama și François Hollande vorbesc deja despre o nouă eră în relațiile franco-americane.

Ar putea fi cea mai veche alianță Americii, dar rareori a cunoscut momente mai vibrante, scrie pagina electronică a rețelei de televiziune CNN. Președintele francez François Hollande și președintele american Barack Obama au promis marți să intensifice atacurile împotriva Statului Islamic(ISIS) în Siria și Irak.

Chiar înainte de atacurile de la Paris, Franța, era singura națiune europeană care  se alăturase Statelor Unite în lovirea ISIS. Și aceasta, după mai multe operațiuni anti-teroriste în Africa, în care cele două națiuni au cooperat. Franța a apărut drept cel mai apropiat aliat transatlantic al SUA.

Solidaritatea expusă atât de spectaculos de Obama și Hollande în timpul conferinței de presă de o oră, a arătat clar că relația franco-americană este mai strânsă  ca oricând. Și aceasta, chiar dacă Obama nu are de gând să schimbe foarte mult strategia sa în cazul Rusiei, așa cum Franța a cerut. Discuțiile au marcat un punct de cotitură în relația dintre Franța și Statele Unite.

În urmă cu doisprezece ani, tocmai un fost președinte francez, Jacques Chirac,   îi cerea lui George W. Bush să dea dovadă de reținere atunci când se avânta în război contra lui Saddam Hussein, în Irak, în urma atacurilor din 11 septembrie. Și tocmai un ministru de externe francez avertiza Washingtonul că va câștiga războiul, dar va pierde pacea, dacă va fractura Irakul.

Acum, Hollande este cel care bate tobele pentru război, chemând la o coaliție internațională robustă în Orientul Mijlociu și declarând că Franța este în stare de urgență. Obama, prin contrast, avertizează că o operațiune majoră pe teren în Siria ar putea degenera într-un alt  angajament îndelungat pentru America în Orientul Mijlociu.

Tonalitățile divergente reflectă de asemenea și felul în care cei doi lideri sunt priviți de opiniile publice. În cazul lui Obama, 66% dintre americani cred că nu are un plan clar pentru înfrângerea ISIS, potrivit unui sondaj CBS News publicat luni.

Hollande, la rândul său, și-a arătat statura, cel puțin în domeniul politicii externe. După  ce lipsa sa de popularitate coborâse la niveluri incredibile -   gradul de aprobare a scăzut la un moment dat la 12% și era la un anemic de 20% înainte de atacuri - el este acum  pe cai mari în presa franceză, fiind salutat  drept un lider de război capabil de a crea o nouă coaliție anti-ISIS .

De fapt, lovitura dată de ISIS la Paris remodelează președinția Hollande într-un mod similar cu modul în care loviturile date de Al Qaida la New York și Washington au trezit în 2001 o administrație adormită și a făcut din Georre W. Bush, peste noapte, dintr-un activist, un comandant-șef.

 

Un alt subiect care a făcut înconjurul planetei în cursul zilei de ieri a fost doborârea de către aviația turcă a unei aeronave de război rusești,implicată în operațiunile din Siria.

Cel puțin în primul moment, presa rusă a dat dovadă de reținere, informând sec asupra evenimentului și ferindu-se de comentarii dure.

Avionul a fost doborât în timp ce survola teritoriul sirian și a căzut de la 6000 de metri, scrie situl rus de informații Vziglad. Situl reia și punctul de vedere al statului major turc potrivit căruia avionul Su 24 ar fi fost doborât de avioanele F 16 pe când viola spațiul aerian turcesc.

Komersant reia declarația lui Vladimir Putin potrivit căreia doborârea avionului ar fi fost o lovitură de pumnal pe la spate dată de complicii terorismului. O declarație pe care liderul rus a făcut-o la reședința prezidențială de la Soci, unde îl primea pe regele Abdallah al Iordaniei.

Potrivit paginii electronice a publicației franceze L”Express, incidentele de frontieră între Ankara și Moscova s-au multiplicat de la debutul intervenției rusești, de partea lui Bachar Al Assad. La 3 octombrie, aviația turcă au interceptat un avion rus angajat în Siria care ar fi violat spațiul aerian al Turciei. Moscova a invocat atunci condiții meteo nefavorabile.

Tensiunile crescuseră oricum în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, ar fi vizat sate ale minorității turcofone din Siria. În Turcia, cotidianul Zaman spune că primul domeniu în care Turcia va avea de pierdut de pe urma incidentului va fi turismul.

De mulți ani, milioanele de turiști ruși reprezentau principala sursă de venit pentru industria turismului din Turcia. Potrivit datelor oficiale, în 2014, aproape 4,5 milioane de turiști ruși au vizitat Turcia și au generat venituri de 4 miliarde de dolari. Turcia găzduiește circa 40 de milioane de turiști în fiecare an, iar aceasta îi aduce venituri de peste 34 de miliarde de dolari anual.

După incidentul de marți, mulți ruși au postat mesaje pe rețelele de socializare sugerând boicotarea Turciei de către turiștii ruși, ca și boicotarea produselor turcești. Niciun oficial guvrnamental turc și niciun reprezentant al mediului privat nu au comentat pe marginea subiectului.

 

În Franța, situația tensionată de după atentatele din 13 noiembrie pare să priască Frontului Național, și aceasta cu mai puțin de două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor regionale, potrivit unei analize din cotidianul Le Monde.

Mai multe sondaje indică o creștere a intențiilor de vot în mai multe regiuni, după 13 noiembrie. Discursul radical pe care l-a abordat în ultimele luni, ca să nu spunem în ultimii ani, pare să-și arate roadele și să atragă indecișii și absenteiștii.

Și asta, în timp ce adversarii adoptă o atitudine de reculegere. Partidul Socialist nu organizează nicio reuniune publică înainte de omagiul național care va fi adus vineri, 27 noiembrie, la Domul Invalizilor.

Reconfortat de sondaje , Frontul Național estimează totuși că răspunsul dat de Francois Hollande atentatelor îi validează propunerile. Extinderea cazurilor în care se poate pierde cetățenia, restabilirea  controalelor la frontiere sau posibilitatea dată polițiștilor de a-și păstra armele în afara orelor de serviciu au fost propuse de mai multă vreme de Frontul Național.

Dar, scrie Le Monde, activiștii extremei drepte sunt încrezători că se va adeveri formularea lui Marine Le Pen: ”alegătorii vor prefera originalul, nu copia”.

 
Revista presei internaționale 25.11.2015