Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine sunt salafiștii din Franța? (Le Point)

După atentatele din 13 noiembrie, autoritățile franceze și-au concentrate atenția asupra grupărilor salafiste care acționează în Franța. Acestea susțin o interpretare strictă a Coranului și, potrivit specialiștilor în Islam, pot contribui la radicalizarea tinerilor.

”Cine sunt salafiștii din Franța?” Este titlul unul amplu documentar din revista franceză Le Point. Multe date se bazează pe  documente ale Direcției Generale de Securitate Internă (DGSI) din februarie și care au motivat numeroase percheziții admistrative effectuate ca urmare a introducerii stării de urgență.

Salafismul este o școală de gândire născută în Arabia Saudită în secolul al XIX-lea, care evendică o interpretare rigoristă Islamului. Curentul a câștigat teren în Franța ultimilor 15 ani. Termenul de salafist este legat adesea de jihad, însă adepții acestei școli de gândire găsesc această alăturare drept o insultă. Ei spun că teroriștii sunt devianți, situați în afara Islamului.

În Franța, mișcarea a debutat în regiunea pariziană, în anii 90, dar fenomenul a depășit bine de tot aria capitalei și împrejurimile. Dacă în Ile de France sunt concentrate 25 de lăcașuri sub influență salafistă, în aglomerarea lyoneză sunt, de asemenea, circa 20. În jur de 10 se află în regiunea de nord, îndeosebi între Lille și Roubaix, aproape de frontiera cu Belgia. Aceasta, fără a lua în considerare alte nuclee, din orașe de mărime medie.

Salafiștii se prezintă, înainte de toate, drept moștenitorii direcți ai părinților predecesori ( ”salaf”, in arabă), cei care l-au însoțit pe Mahomed. Ei resping orice interpretare în sens modern a textelor Coranului. Obsedați de chestiuni juridice, de ceea ce este și ce nu este drept, ei condamnă cea mai mare parte a artelor, interzic ascultarea muzicii laice sau dansul și susțin separarea totală între sexe. Ei promovează purtarea vălului Islamic de la cele mai fragede vârste și nu ezită să-i excomunice pe cei care nu le împortășesc viziunea despre Islam.

Foarte activi pe net, acești predicatori salafiști își multiplică astfel predicile. Ei susțin și conferinșe publice, organizate îndeosebi de grupul Isla Events.Cum a fost, de exemplu, ziua femeii musulmane, din septembrie, perturbată de activistele mișcării Femen.

Salafiștii se bucură de multă atenție din partea tinerilor din suburbii. Ei propun norme și furnizează repere într-o manieră simplă și uneori reușesc să-I extragă pe tineri din haosul orașului. Iar salafiștii se laudă că i-au făcut pe mulți coreligionari să iasă de sub influența drogurilor, a alcoolului sau a delincvenței.

Este cazul să ne îngrijorăm?  Publicația îl citează pe specialistul în Islam Rachid Benzine. El spune că ”nu toate fundamentalismele ajung la jihadism și terrorism, dar gândirea salafistă constituie, fără îndoială, un teren propice .

Iată de ce ministerul francez de Interne rămâne extrem de vigilent față de imamii care apără această teologie. Nu e întâmplător că  mulți dintre aceștia sunt de origine saudită. Și chiar dacă imamii salafiști au condamnat violențele din 13 noiembrie, niciunul nu s-a delimitat de gândirea saudită în privința vieții sociale.

Au apărut și primele reacții la cald ale presei franceze și internaționale dupa întâlnirea de la Moscova dintre Vladimir Putin și Francois Hollande. Comentatorii sunt aproape unanim de accord că părțile și-au afirmat  voința de a se coordona în lupta contra Statului Islamic. Dar ramân încă destule semne de întrebare.

Cotidianul francez Le Monde reține declarația președintelui rus potrivit căreia părțile vor își vor intensifica acțiunile de luptă contra terorismului , dar și faptul că Francois Hollande a invocat un plan în trei puncte: creșterea schimbului de informații între Rusia și Franța, intensificarea loviturilor contra Daech , îndeosebi asupra transporturilor de petrol și faptul că fprțele care luptă împotriva Daech nu vor fi vizate de acțiunile militare.

Publicația L”Express remarcă însă că, dacă în ce privește concentrarea asupra Statului Islamic, lucrurile sunt clarificate între cele doupă părți, ele sunt văzute diferit când vine vorba despre forțele care luptă contra Daech. Referirea este la Armata Siriană Liberă, care luptă contra lui Al-Assad. Dar Vladimir Putin a părut mult mai rezervat și a reafirmat că armata lui Al-Assad este aliatul natural al Rusiei.

Le Figaro scrie că, în locul unei coaliții militare unificate în Siria – obiectiv care, politic vorbind, pare intangibil – Francois Hollande se întoarce de la Moscova cu primisiunea unei cooperări întărite în lupta contra terorismului.

Rețeaua americană de televiziune CNBC reia o știre Reuters care vorbește despre decizia Moscovei și Parisului de a schimba informații legate de activitatea Statului Islamic. Rusia este gata să se alăture Franței în lupta antiteroristă, notează, la cand, situl rețelei americane ABC News.

Ziarul israelian Ha”arez scrie că președintele francez speră să progreseze pe trei direcții: să prevină atacarea civililor de către Bachar Al –Assad, să concentreze loviturile aeriene pe Statul Islamic și nu pe opoziția moderată și să urgenteze o tranziție politică în Siria.