Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum poate ajunge Crimeea înapoi la Ucraina (Timpul, Chișinău)

Publicația Timpul, care apare la Chișinău, propune o amplă analiză consacrată situației din Peninsula Crimeea de după întreruperea livrării de energie electrică dinspre Ucraina. Potrivit articolului, blocada energetică ar putea fi primul pas pentru redobândirea de către Ucraina a teritoriului smuls cu forța de Rusia.

Pentru prima dată după anexare, Ucraina, sau mai bine zis comitetul de organizare al blocadei civile din Crimeea, a atins o performanță considerabilă – viața și activitatea guvernării de ocupație din Crimeea este total dezorganizată. 

Acum se vede cât de neputincioși sunt „eroii primăverii din Crimeea”.

S-a adeverit că din partea Ucrainei era destul să fie făcut un lucru – și chiar în seara zilei de 18 martie 2014 când a fost anunțată jurisdicția Federației Ruse. Este vorba despre sistarea furnizării către Crimeea a resurselor oferite de Ucraina voluntar și care asigură astfel supraviețuirea regimului de ocupație. 

Apropo, încă de la prima încercare de a separa Crimeea, în perioada 1992-1995, atât separatiștii din Crimeea, cât și autoritățile de la Moscova se temeau că Ucraina va sista livrarea tuturor resurselor către Crimeea – apă, energie electrică, produse alimentare, gazele naturale, etc.

Din 1992, separatiștii au tot planificat măsuri, au proiectat un pod peste strâmtoara Kerci, au vorbit despre cablu electric, planificau să aducă la Yalta apă în cisterne din regiunea Krasnodar, să atragă în Crimeea submarinele nucleare scoase din uz ale a flotei de Nord și să conecteze reactoarele lor la sistemul energetic din Crimeea ș.a.

Reacțiile pasive ale Ucrainei i-au făcut să-și piardă vigilența, ei au pierdut timp și credeau că nu mai este nevoie de asemenea măsuri, că totul s-a rezolvat deja.

Dar în urma deconectării a doar 4 stâlpi, în Crimeea au rămas fără energie electrică peste 1,8 milioane de oameni, 2000 de întreprinderi și obiective de însemnătate socială, întreaga industrie și infrastructură. Volumul total de energie necesar consumatorilor deconectați este de 800 MW, pe care autoritățile nu au cu ce să-l acopere.

 Locuitorii Crimeei au fost preveniți deja de autorități că deficitul se va prelungi, cel puțin până pe 22 decembrie. Până atunci, vor fi utilizate generatoare diesel, care sunt instalații temporare și foarte costisitoare. Dacă acestea vor lucra permanent, vor consuma o cantitate foarte mare de combustibil, care nu va putea fi transportat în nici un fel pe teritoriul peninsulei. Prețul unui kilowatt va crește de 10 sau mai multe ori.

Se prevede că patru linii de cabluri, cu lungimea de 13,5 km fiecare, vor fi trase pe fundul mării Azov, la adâncimea de 8-18 m. Data de 22 decembrie a fost stabilită la nimereală, pentru a oferi cetățenilor Crimeei o speranță. Dar chiar și așa, aprovizionarea cu energie electrică va fi asigurată doar în regiunea Kerci și la punctul de trecere.

De fapt, În Kerci trebuie construite linii de înaltă tensiune. Asta durează mai mult de o lună, iar lucrările nici măcar n-au început. Pe lângă aceasta, apare o altă întrebare: unde să găsești energie în plus pentru Crimeea? Sistemul energetic al regiunii Krasnodar nu poate duce o încărcătură adițională atât de mare, cel puțin până în 2017.

Colapsul din Crimeea se poate întinde încă pe minim un an și jumătate. Iar în tot acest timp, guvernarea din Crimeea nu se va ocupa de dezvoltarea regiunii, nu va asigura bunăstarea cetățenilor, nici dezvoltarea turismului.  

Da, efectele se văd. Comerțul este deja dezorganizat. Un mare lanț commercial european și-a lichidat produsele la prețuri minimale și a închis. Alte magazine îi vor urma exemplul și într-o lună este de așteptat izbucnirea une crize alimentare. Din cauza crizei energetice, industria locală nu poate livra produse de primă necessitate. Sistemul bancar din regiune este și el destabilizat.

Acum, cel mai important pentru comitetul organizatoric al blocadei civile din Crimeea este să nu se oprească, ci să dezvolte blocada mai departe și să prăbușească tot mai tare puterea ocupanților.  

Scopul este de a demonstra evidenta incapacitate a Rusiei de a conduce peninsula, ca aceasta să recunoască greșeala anexării și să întoarcă Crimeea înapoi.  Lipsa de pregătire a Rusiei pentru colapsul din Crimeea, i-a oferit Ucrainei cel puțin un an și jumătate ca timp de pregătire pentru o nouă lovitură.

Atentatele de la Paris ar trebui să determine Germania să reflecteze serios asupra manierei de integrare a refugiaților în următorii ani, este concluzia unei analize din săptămânalul Die Zeit. Și aceasta, pentru a evita crearea unor noi candidați la jihad.

Este corect să punem surdină emoțiilor. Dar ar fi o enormă eroare să să lăsăm ca această palmă să se transforme într-o interdicție de a gândi. Dacă este iresponsabil să-I tratăm pe refugiați ca pe o amenințare surdă, tot la fel este să nu punem degetul pe toate pericolele susceptibile a veni odată cu valul de migranți.

De exemplu, nu trebuie să facem un amalgam între valul de refugiați și terrorism. Dar trebuie să vedem ce erori trebuie să evite Germania pentru a nu ajunge în situația de a-i rupe de lume pe locuitorii arabi, așa cum adesea se întâmplă în suburbiile din Franța. Jihadismul urban ne învață că fundamentalismul nu este neapărat un produs de import . Cel mai adesea, el se naște pe pământ european.

Marea eroare a Franței a fost să acode statutul de cetățeni imigranților veniți din coloniile din Africa , fără a transpune această promisiune și în planul politicilor. În Germania, perspectiva unei vieți mai bune constituie cel mai eficient scut împotriva radicalizării tinerilor musulmani.

Evenimentele de la Paris ne arată că că Germania are nevoie de o aasemenea politică pentru a evita deziluzionarea refugiaților. Trebuie pur și simplu să regândim fundamentele politicilor noastre de urbanism, educație și angajare.