Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donbas: teroare, arestări abuzive și tortură (Newsweek)

Newsweek publică un raport cutremurător despre încălcările drepturilor omului din regiunea Donbas, aflată sub controlul rebelilor pro-Kremlin. Arestările abuzive și tortura sunt folosite pe scară largă.

Activiști pentru drepturile omului din Ucraina cred că peste 87 la sută dintre soldații ucraineni și jumătate dintre civilii care au fost luați prizonieri de forțele pro Kremlin în Donbas au fost supuși torturii sau relelor tratamente.

În plus, în mai mult de 40 la suta din așa-numitele "interogatorii", un rol cheie l-au jucat de mercenari din Federația Rusă sau  persoane care s-au identificat ca personal militar rus.

Coaliția Justiție pentru Pace în Donbas a lansat recent un raport intitulat "Cei care au supravietuit iadului." Studiul se bazează pe mărturiile a 165 de persoane, militari și civili, care au fost ținuți în captivitate de către militanții pro-ruși.

În multe cazuri, chiar și cei care nu au fost ei înșiși torturați, au ascultat cum alții erau torturați. O treime din soldații intervievați, precum și 16 la sută dintre civili spun că au asistat personal la o moarte ca urmare a torturii.

Oleh Martynenko, unul dintre autorii raportului, afirmă că în două treimi din  locurile de detenție nu există acces la îngrijire medicală. Tulburător, cu toate acestea, prezența personalului medical nu este o garanție de protecție. Cercetatorii au descoperit cazuri în care lucrătorii medicali au participat la tortură, prin aducerea victimei în starea în care tortura să poată continua.

Ministerul de Interne al Ucrainei spune că peste 6.000 de oameni au fost luați prizonieri sau au dispărut fără urmă. Despre soarta a 1.500 de oameni nu se știe nimic.

Unii dintre cei luați prizonieri erau localnici din zonele aflate sub controlul militanților pro-ruși, unii pur și simplu încercau să ajungă rude sau prieteni și au fost reținuți la punctele de control fără explicații. Alții au fost ridicați de la casele sau locurile lor de muncă, fără mandate, și de multe ori militanții  le-au furat după aceea proprietățile. Oricine poate fi vizat, subliniază subliniază Coaliția Justiție pentru Pace în Donbas

Presa internațională remarcă întoarcerea situației la turul doi al alegerilor regionale din Franța. Dar atrage atenția că problema de fond rămâne și Frontul Național câștigă tot mai multe opțiuni în rândul electoratului din Hexagon.

Publicația web Courrier International propune o privire a opiniilor presei din afara Franței, în legătură cu alegerile regionale.

Publicația germane Die Welt notează că atunci când primele estimări ale rezultatelor din turul doi au început să apară pe ecrane, un oftat de ușurare colectiv s-a putut auzi în cea mai mare parte a Franței. Dar aceasta nu înseamnă decât un scurt moment de repliere pentru Franța și întreaga Europă. Nimic mai mult.

Aceeași idee și în Frankfurter Allgemeine Zeitung. Partidele tradiționale nu trebuie să ia această victorie ca pe un cec în alb: furia care a împins șase milioane de oameni să voteze pentru Marine Le Pen nu va dispărea prin magie.

Die Zeit consideră că partidele tradișionale n-ar fi tras învățămintele necesare din slabele rezultate înregistrate la 6 decembrie.

Au propus acestea o nouă reformă care să fie pusă în practică fără întârziere? A fost adoptat un plan de luptă contra șomajului? O idee pentru a da o nouă șansă Europei? Nu s-a auzit nimic din toate acestea, nici de la stânga, nici de la dreapta. Doar acuzații și indignare contra Frontului Național.

În Elveția, ziarul francofon Le Temps vede în continuare semne rele pentru Franța. Cu aproape 7 milioane dealegători din cei 44 de milioane înscriși pe liste, Frontul Național ține încă multe cărți în mână.

Cu atât mai mult cu cât Franța rămâne încă prinsă într-o criză profundă. Criză politică, dând un nivel record votului protestatar ; criză economică având ca rezultat un nivel record al șomajului ; criză identitară. Criză securitară, în contextul în care starea de urgență în vigoare până la 26 februarie minează climatul politic. Invectivele dintre cele două tururi nu prevestesc nimic bun.

ndoiala se simte și în presa britanică. The Guardian observă că Frontul Național a putut fi frânat, dar el își continua drumul neabătut. De la alegerile europene încoace, partidul este în progres continuu și alegătorii lui nu mai pot fi puși într-un singur tipar. Nu este vorba doar despre un vot de protest ci de o veritabilă alegere politică alternative. Cauzele acestui fenomen trebuie să facă obiectul unei analize serioase.

În Rusia, publicația electronica Gazeta.ru, spune că înfrângerea Frontului Național nu trebuie să oculteze realitatea peisajului electoral din Franța, cu ceva mai mult de un an înaintea prezidențialelor.

Moștenitorii colaboraționiștilor profasciști care au servit guvernul Pétain atacă din nou democrația și valorile europene - societatea deschisă, umanismul, îmbogățirea reciprocă a culturilor, libertatea de alegere și toleranța.

Rusia așteaptă îndeplinirea a trei condiții din partea Turciei pentru depășirea tensiunilor dintre cele două țări și îmbunătățirea relațiilor a declarat ambasadorul rus în Turcia Andrey Karlov citat de ziarul Hurryiet.

În primul rând, partea turcă ar trebui să prezinte scuze pentru doborârea avionului rusesc. A  doua condiție este găsirea persoanelor responsabile pentru acest act și tragerea lor la răspundere. A treia condiție este ca Turcia să plătească despăgubiri pentru prejudiciul adus Rusiei.  

"În cazul în care așteptările noastre nu sunt îndeplinite, alte anunțuri din partea Turciei nu vor fi luate în considerare", a spus Karlov, într-un interviu acordat ziarului Cumhuriyet.

Totodată , ambasadorul rus a precizat că "În timp ce Turcia se pronunță în favoarea dialogului, alte declarații ale Ankarei nu se potrivesc cu o astfel de abordare", a adăugat Karlov.

Referindu-se la moartea unuia dintre cei doi piloți  ai avionului rus Su-24, doborât la 24 noiembrie, Karlov a spus că persoana care l-a împușcat pe pilotul rus, după ce acesta s-a parașutat, a fost un cetățean turc pe nume Alparslan Çelik.

 

 
 
Tags: