Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coliziune social-democrată pe ruta Bruxelles-București-Chișinău

Presa din Republica Moldova semnalează un moment tensionat în legătură cu europarlamentarul român Andi Cristea, președinte al Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova. Publicații precum Independent, Jurnal, Timpul dar și altele relatează pe larg schimbul de replici de la Chișinău.

Situația a fost expusă de europarlamentar pe rețelele de socializare.

„Semnalez un gest de maximă ineleganţă şi chiar de inconştienţă politică al unor colegi de familie politică. Ei confundă o poziţie europeană de responsabilitate cu posibilităţile unui joc politic de tip local… Miercuri, 16 decembrie, împreună cu europarlamentarii Elmar Brok (PPE) şi Petras Austrevicius (ALDE), am avut o videconferință cu liderii partidelor de la Chişinău. Având mandat din partea grupului meu politic, le-am spus anumite lucruri ferme „colegilor” din PDM, chestiuni cu impact politic intern şi european. Ştiţi care a fost reacţia? Au sunat imediat după întâlnire la Bucureşti la PSD să încerce să mă schimbe din funcţia de Preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova”, a scris Andi Cristea.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că declarațiile șefului Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, nu ar fi adevărate, întrucât PD-ul „nu dă telefoane la București”.

Publicația Independent spune că declarațiile lui Candu au fost făcute în plenul Parlamentului, după ce deputatul Tudor Deliu l-a întrebat pe procurorul general Corneliu Gurin cum comentează astfel de acțiuni ale democraților.

„Conducerea PD nu da telefoane la Bucureşti pentru a schimba pe cineva sau altcineva. Poate este practică în partidul dvs”, a declarat Andrian Candu.

Andri Cristea, a reacționat  și a calificat gestul PD-ului drept unul „incredibil”.

„E incredibil şi faptul că s-au gândit la aşa ceva, nu numai că au acţionat, înseamnă că nu înţeleg mai nimic din jocul european. Din păcate, asemenea apucături fac că Moldova să întârzie în drumul spre UE, prin acţiuni care pur şi simplu nu se fac, nici intern şi nici extern. Ruşinos!”, a menționat Andi Cristea, citat de Independent.

Presa internațională relatează pe larg despre conferința de presă a președintelui Vladimir Putin – un exercițiu de comunicare devenit deja tradițional la fiecare sfârșit de an.

Au fost foarte multe subiecte abordate în cele peste trei ore ale întâlnirii, de aceea ne vom referi la cele pe care presa le-a considerat esențiale.

Ziarul britanic The Telegraph vede drept cel mai semnificativ mesaj al lui Vladimir Putin admiterea faptului că există specialiști militari ruși în Ucraina.

"Noi nu am spus niciodată că acolo nu sunt oameni care se ocupă cu anumite sarcini, inclusiv în domeniul militar", a spus el,  răspunzând unui jurnalist ucrainean care l-a întrebat despre cei doi ofițeri ruși capturați recent Ucraina. "Asta nu înseamnă că sunt forțe ruse regulate acolo.", a continuat Putin

De fapt, Putin a negat până acum în mod repetat orice rol militar rusesc în Ucraina.

Interesant, Putin a fost neobișnuit de conciliant cu privire la Statele Unite ale Americii, lăudând o inițiativă americană privind o rezoluție a Consiliului de Securitate pentru a pune capăt războiului din Siria și a spus că  "este gata și dorește să îmbunătățească relația."

În schimb, săgețile au fost rezervate Turciei și lui Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a acuzat că prezidează un proces de islamizare, care l-ar face pe fondatorul Turciei moderne, Kemal Ataturk, să se răsucească în mormânt.

Rețeaua ABC News remarcă vorbele frumoase pe care președintele rus Vladimir Putin l-a spus despre candidatul republican Donald Trump, "Este o persoană foarte colorată. Talentat, fără nici o îndoială. Dar nu e  treaba noastră  să apreciem competența lui. Asta depinde de alegătorii din Statele Unite. El dorește să ducă relațiile cu Rusia la un alt nivel, pentru a le face mai solide, mai profunde. Cum poate Rusia nu salute acest fapt? Bineînțeles că salută.”

David Cameron își joacă toate cărțile la Bruxelles, scrie Le Monde, în așteptarea deznodământului de astăzi al Consiliului European pe tema condițiilor privind rămânerea Marii Britanii în Uniune. Dar întreaga presă franceză urmărește cu atenție subiectul.

Într-un interviu publicat la sfârșitul săptămânii trecute de săptămânalul conservator The Spectator David Cameron își descria negocierile sale cu Uniunea Europeană ca fiind ca "un avion pe care încearcă să-l facă să aterizeze".

La summitul de la Bruxelles, prim-ministrul britanic va încerca manevra decisivă. În timp ce condițiile sale pentru mențineriea Marii Britanii în UE se confruntă cu rezervele și chiar opoziția partenerilor săi politici,  el va apela direct la responsabilitatea politică a celorlalți 27 de șefi de stat și de guvern  din Consiliul European.

Dacă nu va fi un un acord, el va rebuie să susțină, în esență, Brexitul. Dl Cameron nu se asteaptă acum la un acord asupra unui text, ci doar un "semnal" din partea liderilor europeni  privind "dorința de a lucra cu Marea Britanie pentru a reforma UE".

Împins de euroscepticii în propriul partid, care iau în râs slăbiciunea condițiilor sale, el vrea să pună în scenă lupta cu Bruxelles-ul.
 
Se anunță probleme extrem de mari pentru domnul Cameron, care își joacă viitorul său politic, probleme pentru Marea Britanie, dar și pentru Uniunea Europeană ale cărei echilibre ar fi subminate de o ieșire a Marii Britanii, scrie Le Monde.

Le Figaro observă că prim-ministrul britanic a ajuns izolat la summit-ul UE.

Sondajele sunt mai strânse decât oricând: 50-50. David Cameron este conștient de provocarea istorică  ce-i apasă pe umeri,  mai ales că, potrivit unor sondaje, majoritatea în favoarea părăsirii Uniunii  va crește dacă prim-ministru britanic nu va reuși să obțină concesii pentru țara sa.

Fereastra de oportunitate este îngustă: David Cameron  are câteva ore  ca să-și afirme poziția în timpul unui summit de două zile încărcat  de subiecte fierbinți: migranți, terorism, granițele europene, Turcia , sancțiuni contra Rusiei.

În ciuda ofensivei diplomatice intense  din ultimele șase luni, el se găsește singur în fața a douăzeci și șapte de alți lideri. Suntem "departe de a fi de acord," , a punctat președintele Consiliului European, Donald Tusk.