Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un Papă ne-european, premiat drept europeanul anului (The Economist)

În fiecare an, începând cu 1950,  cetățenii din orașul german Aachen onorează o contribuție remarcabilă la cauza unității europene. Pentru anul 2016, premiul Carol cel Mare (Charlemangne)  îi revine Papei Francisc, unul dintre puținii laureați non-europeni în decursul timpului. Săptămânalul The Economist explică rațiunile acestei alegeri.

Iată o veste pe care ar fi putut să scape în graba de dinainte de Crăciun. În primul rând, să amintim că orașului german Aachen îi place să se considere drept punctul de plecare al Europei moderne. Este orașul de origine al lui Carol cel Mare, care la moartea sa, în 814, a lăsat un imperiu puternic în inima continentului.

Admiratorii sai spun că a înviorat spiritul european prin infuzia în cadrul  creștinătății a unei bune doze de cultură romană clasică.

Până în prezent, singurele nume din afara Europei au fost cele ale atlantiștilor americani: secretarii de stat George Marshall (autor al planului de redresare de după război), și Henry Kissinger precum și președintele Bill Clinton, care a supervizat extinderea NATO și a impus Pax Americana în Balcani.

Pentru 2016, însă, destinatarul premiului Carol cel Mare va fi Papa Francisc. O selecție paradoxală, în unele aspecte. El este primul papă non-european în 1300 de ani.

După cum este de așteptat, motivația premierii salută poziția generoasă a Suveranului Pontif față de migranți, ca și faimosul său discurs de la izbucnirea  crizei în Marea Mediterană. "Cine a plâns pentru moartea a acestor frați și surori? Globalizarea ne-a făcut indiferenți, ne-a luat puterea de a plânge."

Este adevărat că, în momentele de automulțumire , Euro-retorica prezintă uneori bătrânul continent ca pe unicul refugiu virtuos al respectării legii, al iubirii de pace, al, respectării drepturilor omului,  care trebuie să evite să fie a intra în contact prea mult cu străinii, sau cu ceea ce poetul imperialismului englez, Rudyard Kipling, numea "rase inferioare fără lege". Un papă care poate vedea lucrurile prin prisma unei lumi colonizate de Europa poate fi un antidot util pentru o astfel de îngâmfare.

Dar, desigur, Europa are nevoie de mult mai mult. Este nevoie de economii puternice, de creare de locuri de muncă - și iată un subiect bun pentru discursul de acceptare  din partea Papei, de peste câteva luni .

Revista franceză Le Point prezintă biografia unei femei care ani de-a rândul a fost considerată un fel de nașă a jihadiștilor din vestul Europei – și nu e întâmplător că acest documentar este publicat la sfârșitul uniui an marcat de terrorism.

După 11 septembrie 2001, puțini oameni ar fi îndrăznit să-l slăvească pe Osama bin Laden. Născută la Tanger în 1959,  ajunsă în Belgia cu copilul și familia sa, Malika El-aroud  nu l-a renegat niciodată pe fondatorul Al Qaeda. Soțul ei, Adessatar Dahmane, un tunisian rezident în Belgia, a fost unul dintre cei doi asasini ai comandantului Massoud, în 9 septembrie 2001, în nordul Afganistanului. 

Poreclită "văduva neagră", ea a continuat neobosit propaganda jihadistă, fără reacții din partea autorităților belgiene. Apoi ea s-a mutat în Elveția cu noul ei soț, Moez Garsallaoui, de origine tunisiană.

De acolo au administrat un site islamist cu un forum ce găzduia informații sensibile, cum ar fi răscumpărarea pentru eliberarea jurnaliștilor francezi răpiți în Irak sau revendicări de atacuri teroriste în Turcia sau Rusia.

În 2007, cuplul a fost acuzat de "sprijinirea unei organizații criminale" și "incitare publică la violență și crimă". El a primit doi ani și jumătate de închisoare, dintre care șase luni de închisoare fermă, pe care nu le-a executat. Ea, șase luni cu suspendare.

Îmbrăcată întotdeauna într-o burqa,  a revenit în Belgia, în Molenbeek. Iar soțul ei a plecat să lupte în Afganistan și Pakistan. Moez Garsallaoui  se lăuda pe situl său că ar fi ucis mai mulți soldați americani.

De-abia în mai 2010 ea a ajuns să fie prinsă și condamnată de către instanțele belgiene, la opt ani de închisoare pentru implicarea sa în gestionarea și finanțarea unui grup terorist. Sunt însă serioase îndoieli că închisoarea a calmat-o.

În 12 decembrie, la Paris, reprezentanții a 195 de țări, au ajuns la un acord istoric pentru contracararea încălzirii globale. După cum arată un articol din ziarul francez Le Monde, gestul primește o legitimare istorică mai devreme decât s-ar fi crezut: anul 2015 se anunță a fi cel mai călduros de când se fac măsurători.

Coloana de mercur a crescut într-adevăr la un nivel nemaivăzut din 1880, de când s-au făcut primele măsurători.

Temperaturile înregistrate de Crăciun sunt excepționale. În Franța, temperatura medie pe 25 decembrie a fost de 10.93 ° C, al doilea cel mai cald Crăciun, după cel din 1997.  În New York, cunoscut pentru iernile lui aspre, au fost  22 ° C pe 24 decembrie. Un record.

Să facem un pas înapoi și să vedem că paisprezece din cei mai calzi cincisprezece ani  din istoria măsurătorilor sunt din secolul XXI. Un alt steag rosu: din cele zece luni cele mai calde înregistrate din secolul al XIX-lea, cel puțin opt sunt  cele din 2015.

Acestea sunt statistici. Dar în spatele cifrelor sunt tragedii umane, cauzate de o lungă serie de dezastre naturale, valuri de căldură, inundații sau cicloane.

Principala cauză a acestor tulburari are un nume dulce: El Niño, copilul teribil al Pacificului. Acest fenomen natural ciclic, care are loc la fiecare trei până la șapte ani, încălzește puternic apele ecuatoriale din Pacific, de-a lungul coastelor din Ecuador și Peru,  și inversează vânturile regulate ale Pacificului. Aceasta determină schimbări meteorologice importante la nivel mondial.

Dar El Nino nu explica totul.

 Cel mai probabil – și este nevoie măsurătorile pe decembrie pentru ca detele să devină oficiale - 2015 va fi primul an în care temperature medie va trece  de nivelul de 1 ° C  peste perioada pre-industrială.

Un apel de trezire pentru semnatarii acordului de la Paris, a caror dorinta este de a menține creșterea termometrului cu mult sub 2 ° C.