Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Beijingul își pierde influența la Phenian, tinerilor chinezi le place Coreea de Sud ( Le Monde)

În urma celui de-al patrulea test nuclear, Washingtonul și Beijingul își pasează mingea unul altuia cu privire la Coreea de Nord. Iar întrebarea este în ce măsură ar putea China să aducă Nordul comunist pe o cale mai puțin belicoasă. Mai poate avea Beijingul influență la Phenian? Experții chinezi consultați de ziarul francez Le Monde se arată sceptici.

”China vrea o Asia stabilă, iar ambițiiile nucleare nord-coreene încurajează Statele Unite să se amestece în regiune, ceea ce este negativ pentru China", spune Cai Jian, profesor la Catedra de Studii coreene de Universitatea Fudan din Shanghai.

Această încăpățânare de la Phenian este sursa unei puternice stări de iritare din partea părții chineze. Ceea ce se adaugă la multitudinea de probleme bilaterale existente deja. Mii de refugiați trec frontiera în fiecare an în China și  mai mulți țărani chinezi au fost omorâți sau jefuiți  de soldații care au fugit peste graniță, după ce Kim Jong-un strâns șurubul și în cadrul armatei. Există apoi flagelul amfetaminei, produsă în partea coreeană și comercializată printre tinerii din provincia chineză Jilin.

În decembrie 2014, generalul in retragere, Wang Hongguang, aprecia că Beijingul nu mai este dispus să facă război pentru Coreea de Nord. "Nu  mai există o tabără socialistă. Mai ales că la preocupările de ordin strategic se adaugă evoluțiile din cadrul noilor generații. Tinerii chinezi  se dau în vânt după cultura pop sud-coreeană,  visul lor este de a merge la cumpărături în Seul, în timp ce comunismul din Nord le evocă trecutul”.

În acest sens, China s-a schimbat dramatic. Așa cum sa explicat Chu Shulong, profesor de relații internaționale la Universitatea Tsinghua din Beijing, "Stabilitate nu înseamnă stabilitatea regimului nord-coreean, ci lipsa războiului, evitarea haosului. " El a adăugat că și Phenianul a devenit la rându-i conștient de acest lucru.

Comisia Europeană va lua astăzi în discuție situația din Polonia, unde noul guvern conservator este acuzat că încalcă normele statului de drept. Revista germană Der Spiegel arată cum se vărd lucrurile, de la Bruxelles, Berlin și Varșovia.

De la sistemul judiciar la mass-media, noul guvern al Poloniei a adoptat o serie de reforme, care au stârnit în cadrul instituțiilor europene temeri privind un posibil mers spre autocrație. Semnalele de până acum nu au fost auzite la Varșovia.

În locul răspunsului așteptat, tot ce a primit vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a fost un comentariu în bătaie de joc din partea noului ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski, potrivit căruia ”un oficial al Uniunii Europene ", pus în funcție prin conexiuni politice" nu este "un partener legitim" pentru un guvern ales de popor.

Timmermans trebuie ca în aceste zile să-și exercite talentul său diplomatic, pentru a evita o escaladare a tensiunilor.

Miercuri, este de așteptat ca executivul UE pentru  să discute  eventualitatea declanșării așa-numitei "reguli a mecanismului de drept." Ar fi pentru prima dată când un stat membru  este supus la acestui nivel de control pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Procedurile au fost stabilite în 2014 ca un fel de sistem de avertizare timpurie pentru a contracara evoluțiile anti-democratice.

Luni, la Berlin, ministrul Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier a anunțat că va accepta o invitație de  la noul guvern de la Varșovia ", în viitorul foarte apropiat". Între timp, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel subliniat, de asemenea legăturile strânse între Germania și Polonia.

Altfel, Berlinul contează pe Comisia Europeană  pentru a convinge Varșovia să nu se îndepărteze, pe termen lung, de valorile europene.

Dar este această politică realistă? Karol Karski,  expert în drept constituțional și  europarlamentar al Partidului Lege și Justiție consiuderă drept ”aroganță pură" acuzațiile cum că guvernul polonez ar încîlca regulile statului de drept.

El spune că tocmai guvernul liberal a populat Curtea Constituțională și mass-media, cu oamenii săi. Aceste lucruri trebuie acum corectate, altfel, guvernarea partidului Lege și Justiție ar fi imposibilă.

Un convoi  cu ajutoare umanitare a ajuns, în sfârșit, în orașele siriene asediate Madaya, Fua și Kefraya, confruntate cu foametea. O concesie obținută de la  președintele Siriei, după negocieri dure. Courrier International trece în revistă relatările din zonă ale mai multor mari publicații.

Madaya este înconjurată de armata siriană. Fua și Kefraya, două orașe șiite, sunt asediate de asediat de rebeli sirieni. Dar catastrofa umanitară este aceeași.

Convoaiele au început să sosească luni și sunt gestionate în comun de către Crucea Roșie Internațională, Semiluna Roșie siriană și Națiunile Unite.

"Diplomații au salutat sosirea ajutorului umanitar reiterând apelul lor pentru respectarea dreptului internațional. Ei și-au exprimat de asemenea îngrijorarea că o astfel de operațiune nu va putea fi repetată, odată ce se va termina distribuirea primelor rații ",   scrie The New York Times.

” Această criză umanitară a fost relevată de publicarea de imagini cu copii care aproape mor de foame, ceea ce l-a determinat pe ministrul francez de externe Laurent Fabius să-și declare preocuparea sa cu privire la negocierile de pace care va avea loc la sfârșitul lunii. Negocieri deja amenințate de deteriorarea gravă a relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran, care susțin respectiv rebeli și guvernul sirian”, relateaza The Daily Telegraph.

După întâlnirea cu Riad Hijab, fostul prim-ministru sirian, care a defectat înainte de a deveni purtătorul de cuvânt al rebelilor sirieni, Laurent Fabius a lansat un apel solemn pentru ridicarea  asediilor orașelor și oprirea atacurilor fără discernământ împotriva civililor.

 
Revista presei internaționale - 13 ianuarie