Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nimic nu este mai ușor decât să aranjezi un meci de tenis ( L`Express)

Scandalul de corupție care tocmai a izbucnit în tenisul mondial nu ar trebui, totuși, să fie o surpriză. Sunt specialiști care spun că este disiplina în care jocurile se pot aranja cel mai ușor. 

După părerea unui fost șef din ATP, nimic nu e mai ușor decât să aranjezi un meci de tenis, crede revista franceză L`Express. Potrivit  dezvăluirilor BBC, 16 dintre cei mai buni cincizeci de tenismeni din lume ar fi  fost implicați în acest joc atât de ușor și ... plin de satisfacții.

Richard Ings, fost șef al ATP, organismul mondial de conducere a sportului numit și alb, nu pare a avea nici o îndoială.

"Dacă ar fi să creați un sport care să se preteze în mod special pentru aranjarea meciurilor, acela ar fi tenisul”,  asigură și publicația Buzzfeed, aflată și ea la baza dezvăluirilor, alături de BBC.

Spre deosebire de fotbal si alte sporturi de echipă, pentru a truca un meci de tenis, pur și simplu trebuie să dai mită un singur jucător. Pe lângă prețul redus, riscurile  afacerii sunt și ele foarte mici.

Sistemul de  acordare a punctelor permite să se lucreze discret. Este suficient să pierzi o mingie de break pentru a inversa cursul unei confruntări.

Greu de spus care este gradul de fraudă din tenis. Dar sigur este este că recentele dezvăluiri nu au surprins pe nimeni. Novak Djokovic și Arnaud Clement  au spus chiar în timpul Australian Open, că au fost abordați în trecut pentru a aranja jocuri.

De parcă problemele economice și de pe bursa de valori n-ar fi de ajuns, China ar putea să se confrunte și cu provocarea legată de insula Taiwan. Venirea la putere a partidului care susține independența și identitatea insulei redeschide vechi și tensionate dezbateri, scrie editorialul ziarului Le Monde.

Este o înfrângere istorică pentru moștenitorii generalissimului Chiang Kai-shek, care s-a retras în 1949 pe insula Taiwan, după ce a fost învins de comuniști pe China continentală. Și unde a impuis domnia partidului unic naționalist, Kuomintang.

Partidul Democrat Progresist, înființat în 1986, odată cu democratizarea insulei și cunoscut pentru angajamentul său față de identitatea și independența Taiwanului, a câștigat atât Președinția, prin candidata Tsai Ing-wen,  cât și o majoritate în Parlament. Ce impact  va avea aceasta asupra relațiilor cu China?

China pretinde suveranitatea asupra insulei și nu exclude chiar folosirea forței pentru a cuceri.

Dna Tsai și partidul ei au fost purtate spre victorie de tineri rebeli  care, cu doi ani înainte de a intra Parlament pe ușa din față, l-au ocupat cu forța pentru a se opune unui acord de liber schimb cu Beijingul.

Acum, taiwanezii și-au demonstrat atașamentul față de tănăra lor democrație, marcând din nou diferența față de China continentală, ale cărei tendințe autoritare, vădite de la instalarea la putere în 2012 a lui Xi Jinping, au avut un rol esențial în rezultatul de la alegerile de sâmbătă.

Dar China, cu greutatea sa economică, va continua să joace un rol important. Primele reacții oficiale indică faptul că Beijingul o tratează cu mănuși cu doamna Tsai și îi cere să fie pragmatică.

Dar dacă status quo-ul în strâmtoarea Taiwan va continua, statutul Taiwanului, inclusiv la Națiunile Unite, de unde a fost exclus,  se va pune inevitabil, în discuție.

Republica Chineză, denumirea oficială a Taiwanului,  are toate atributele unui stat suveran dar este diplomatic izolat, chiar dacă democrațiile occidentale mențin relații informale.

De la victoria doamnei Tsai Ing-wen, s-a reluat dezbaterea acestui  subiect în Statele Unite ale Americii, care au arătat mereu o atitudine mai fermă față de Beijing. Și toate acestea vin într-un moment în care China se confruntă cu provocări economice și geopolitice fără precedent.

Presa internațională vine cu amănunte legate de capturarea baronului drogurilor din Mexic, El Chapo Guzman. Amănunte picante, ca un tacos...

E deja de râs povestea capturării traficantului de droguri Guzmán Loera Joaquín, zis El Chapo, scrie Le Nouvel Observateur.  A fost nevoie mai întâi un interviu cu Sean Penn pentru "Rolling Stone", în timp ce baronul drogurilor era fugar.  

Apoi, dezvăluirile despre aventura lui El Chapo cu o actriță de care s-a îndrăgostit nebunește.

Iar acum această fantastică poveste a tacosului!

Potrivit "New York Times", "ultimul  capăt de dovadă a fost unul de ordin alimentar", cu câteva ore înainte de arestarea El Chapo.

Baronul drogurilor era, într-adevăr găzduit într-o casă din Los Mochis , unde o echipa de muncitori lucrase din greu ca să-i construiască un tunel prin care probabil el a și reușit să fugă.

"Apoi, la doar două blocuri distanță, o imensă comandă de tacos  fusese ridicată după miezul nopții de 8 ianuarie de un șofer pe o camionetă albă, considerat a fi unul dintre asociatii lui Guzmán" au declarat mai multe surse pentru "New York Times".

Înarmate cu aceste informații, forțele armate mexicane  au descins câteva ore mai târziu, în casa în care se ascundea baronul drogurilor. După ce a fugit prin celebrul tunel, în cele din urmă  El Chapo a fost capturat pe o autostradă de la marginea orașului .