Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greva în Franţa: Şcoli închise, avioane anulate şi taxiuri imposibil de găsit (Le Monde)

Peste cinci milioane şase sute de mii de funcţionari sunt invitaţi să-şi înceteze lucrul şi să manifesteze pentru a cere în special mărirea salariilor. 

Franţa riscă să meargă în ralenti marţi este titlul din Le Monde care scrie despre mişcările de protest ale sindicaliştilor.

Greva în sistemul educaţional scoate în stradă aproximativ 100 de mii de profesori nemulţumiti.Va fi a patra grevă împotriva reformei privind organizarea liceului, prevăzută pentru 2016, după cele din mai, iunie şi septembrie. Este contestată în special partea referitoare la autonomia oferită colegiilor şi la suprimarea unor clase bilingve.

Liberation încearcă să explice de ce sunt taximetriştii astăzi în grevă. Ziarul scrie că taximetriştii ies în stradă pentru a protesta faţă de concurenţa impusă de aşa numitele VTC (vehicule turistice cu şofer), ce vizează în principal compania Uber. După ce veniturile taximetriştilor au scăzut cu până la 40% într-un singur an, ei cer suprimarea acestor servicii. Societatea californiană Uber de partea sa, încearcă să convingă autorităţile franceze că sistemul propus de ea crează locuri de muncă. Dintre cei zece mii de prestatari de servicii în materie de transport cu maşina apăruţi prin platforma Uber în Franţa în ultimii trei ani, în jur de 75 la sută erau de fapt şomeri. Uber le propune chiar taximetriştilor francezi să se alăture noului sistem pentru a stimula mobilitatea.

Sunt prevăzute blocaje în apropierea aeroporturilor Roissy-Charles-de-Gaulle şi Orly, din Paris. Preavizul de grevă din sectorul transportului aerian stabilit prin acordul comun a trei sindicate -SNCTA, FO, CGT - a impus Direcţiei generale a aviaţiei civile (DGAC) să ia decizia de suprimare preventivă a 20% dintre cursele aeriene de marţi. Sindicatele fac apel la controlii de trafic aerian să intre în grevă din aceasta dimineaţă până maine dimineaţă, la nivel naţional.

Parlamentul danez votează proiectul de lege controversat  ce prevede confiscarea bijuteriilor şi sumelor în numerar găsite asupra imigranţilor extracomunitari care ajung pe teritoriul danez (BBC)

Danemarca încearcă de câteva luni să descurajeze venirea refugiaţilor. După înăsprirea controalelor la frontiere, politicienii danezi pledează acum pentru confiscarea bunurilor de valoare cu care vin imigranţii extracomunitari.

Proiectul de lege care prevede confiscarea bijuteriilor sau sumelor în numerar de peste 3.000 de coroane daneze (circa 400 de euro) găsite asupra extracomunitarilor va fi dezbătut azi în Parlamentul de la Copenhaga, având şanse mari să fie aprobat, dată fiind majoritatea de dreapta. Controversata iniţiativă a stârnit deja reacţii ostile, fiind comparată cu măsuri luate în perioada nazistă împotriva evreilor şi romilor.

Însă Guvernul de la Copenhaga a respins criticile, catalogându-le drept "nejustificate".

Tot azi se va vota o altă propunere controversată - cea care e menită să întârzie reunificarea familială în rândul refugiaţilor şi a imigranţilor. O încercare de a-i descuraja pe aceştia să mai intre în ţară, după cum spun analiştii citaţi de BBC. Ministerul de interne danez a declarat pentru BBC că Danemarca estimează că va primi în 2016 20 de mii de azilanţi, cu 5 mii mai mult decât anul trecut.