Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lăudată şi contestată, Christiane Taubira şi-a făcut singură dreptate (Le Monde)

Ministrul demisionar al Justiţiei, Christiane Taubira şi-a anunţat miercuri demisia pe Twitter prin mesajul "Uneori, a rămâne înseamnă a rezista, alteori, a rezista înseamnă a pleca".

Le Monde subliniază că cei 3 ani, 8 luni şi 11 zile petrecuţi la şefia ministerului justiţiei au adus valuri de simpatie pentru Taubira sau priviri acide, în mare parte datorită sau din cauza - depinde de tabăra- a faptului că a fost un susţinător şi promotor al căsătoriei pentru persoanele de acelaşi sex.

Liberation îi dedică mai multe articole fostului ministru al Justiţiei sub titlul "Taubira şi-a făcut singură dreptate". Adorată de dreapta, sac de box pentru socialişti, ministrul Justiţiei a părăsit Guvernul Vals pe fondul opoziţiei sale faţă de propunerile privind retragerea cetăţeniei franceze persoanelor cu dublă naţionalitate condamnate pentru terorism. Christiane Taubira, unul dintre puţinii politicieni francezi de culoare, s-a născut în Guyana Franceză şi a fost vizată de remarci rasiste din partea extremei-drepte în perioada cât a fost ministru al Justiţiei.

Le Monde aminteşte că punctul de turnură, cel în care Taubira a devenit adulată şi detestată în acelaşi timp pe scena politică a avut loc în 2013, când într-un discurs de 45 de minute ţinut în camera inferioară a parlamentului francez, fără a privi măcar o data notitele, Taubira a pledat -folosind toate argumentele pe care le avea la dispozitie- pentru casatoria persoanelor de acelasi sex.

Suedia intenționează să expulzeze până la 80.000 de migranți intrați pe teritoriul său anul trecut și a căror cerere de azil a fost sau va fi respinsă. Declaratia a fost facuta de ministrul de interne, Anders Ygeman pentru cotidianul financiar Dagens Industri (DI) și postul național de televiziune (SVT).

Se discută despre 60.000 de persoane, însă se poate ajunge la 80.000", a declarat ministrul suedez de interne precizând că guvernul a cerut poliției și Oficiului pentru migrație să organizeze aceste repatrieri.

În mod normal, expulzările se efectuează cu zborurile de pasageri, dar ținând cont de numărul amintit "va trebui să utilizăm mai mult avioane charter" special închiriate și expulzările vor dura mai mulți ani, a adăugat Anders Ygeman.

În 2015, 163.000 de refugiați au depus o cere de azil în Suedia, echivalentul a 1,3 milioane de persoane pentru o țară de 80 de milioane de locuitori ca Germania, care a primit în aceeași perioadă 1,1 milioane de refugiați.

Dintre cele 58.800 de dosare prelucrate anul trecut de Oficiul suedez, 55% au fost acceptate, medie pe care se bazează ministrul pentru a-și justifica cea mai ridicată estimare.

Aceasta s-ar putea dovedi excesivă, pentru că o parte importantă a deciziilor luate se referă la cereri depuse în 2014, atunci când criza migratorie nu atinsese încă punctul culminant.

În 2015, sirienii au sosit în masă, iar rata de acceptare a cererilor de azil variază considerabil în funcție de naționalități: 90% pentru sirieni, 35% pentru afgani și numai 20% pentru irakieni, mai scrie AFP.

NATO cauta modalitati de a contracara "inarmarea informationala" rusa. Printre propuneri se numara un nou departament de comunicare care sa raspunda propagandei Kremlinului si declasificarea mai rapida a unor informatii sensibile reiese dintr-un proiect de propunere vazut de Reuters.

Atat NATO cat si Uniunea Europeana sunt ingrijorate de abilitatile Rusiei de a folosi televiziunea si internetul pentru a preiecta ceea ce ei sustin ca este dezinformarea deliberata. UE a stabilit o unitatea speciala in urma cu un an pentru a contracara ceea ce considera drept propaganda evidenta.

Proiectul de propunere NATO consultat de Reuters arata cum tacticile militare - de a intelege adversarii si de a influenta audientele straine - ar putea deveni parte a unui nou directorat de comunicare al NATO. Documentul de 23 de pagini, parte a unei dezbateri de lunga durata in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, este unul sensibil.

Ideea unei campanii NATO este favorizata de Marea Britanie si de alte tari, dar Statele Unite se declara reticente la utilizarea propagandei.

Oficialii NATO argumenteaza ca statele membre si-au construit credibilitatea pe transparenta si adevar.

"Unul din principalele principii ale NATO este ca nu putem contracara propaganda prin mai multa propaganda", a declarat Oana Lungescu, purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice.

Rusia a investit intr-un trust media care are sute de jurnalisti in afara tarii, Sputnik, cu intentia de a contracara ceea ce Kremlinul descrie drept agresiva propagandea occidentala. De asemenea, Moscova este foarte activa pe Internet, inclusiv pe site-uri de socializare precum Twitter.

NATO are deja o divizie de Comunicatii Strategice si un canal de YouTube, totodata si-a marit prezenta pe social media si interactiunea cu presa.