Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dispute în Franța după arestarea unui general în rezervă (Le Monde)

piquemal_1.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Arestarea în cursul zilei de sâmbătă, la Calais, în marja unei demonstrații islamofobe, a generalului Christian Piquemal, de 75 de ani, agită apele în politica și în presa franceză. Le Monde explică faptul că generalul nu este altul decât un fost șef al Legiunii străine.

 

Arestarea în cursul zilei de sâmbătă, la Calais, în marja unei demonstrații islamofobe, a generalului Christian Piquemal,de  75 de ani, agită apele în politica și în presa franceză.

Le Monde explică faptul că generalul nu este altul decât un fost șef al Legiunii străine între 1994 și1999 și a fost arestat sâmbătă alături de alte patru persoane. Arestarea a fost denunțată  nu doar de Frontul Național, dar, de asemenea, și de voci mai apropiate de dreapta tradițională.

Mulți critici au evocat un dublu standard -  manifestațiile de la Calais au fost interzise, dar militanților de stânga din organizația ”Fără Frontiere” li s-a permis să demonstreze la Rennes, tot pe 6 februarie.

Le Monde încearcă să răspundă unor întrebări pe care opinia publică franceză și le pune în acest moment. În primul rând,  cine a organizat demonstrația din Calais?

Este vorba despre simpatizanți francezi ai mișcării islamofobe germane PEGIDA. Acest mic grup, care a adunat câteva sute de oameni la un prim eveniment în Calais, în noiembrie 2015, nu strălucește prin toleranță. E suficient să consulți pagina sa de Facebook pentru a găsi foarte multe link-uri către site-uri de dreapta radicale, și comentarii pline de ură.

După ciocnirile între extrema dreaptă și militanții extremei stângi, în ultimele săptămâni, Ministerul de Interne a interzis manifestația de la Calais. Sâmbătă, câteva sute de demonstranți au încercat, totuși, să se adune în oraș. După mai multe ciocniri și somații ale forțelor de ordine,au avut loc o serie de arestări.

Este acest tip de rețineri unul neobișnuit? Nu. Ori de câte ori un miting este interzis, organizatorii și participanții se expun la sancțiuni. Codul Penal prevede un an de închisoare și 15.000 de euro amendă pentru participarea la o adunare neautorizată, după somația de dizolvare.

Justiția a mai condamnat participanți la mitinguri interzise – cum a fost cazul a șase activiști pro-palestinieni, în 2012.

Și la Rennes au avut loc rețineri, după excesele de la mitingul  de sâmbătă al activiștilor de stânga.

Apoi, ce îndatoriri are, până la urmă, un militar în retragere? Statutul Militar, încă din 1905 specifică interzicerea participării ofițerilor în rezervă la grupuri militante. Iar arestarea fostului șef al legiunii străine apare într-un anumit context – și anume că ofițeri superiori ai armatei au participat la demonstrațiile împotriva căsătoriilor între homosexuali, în 2013. Iar o parte a extremei drepte agită chiar fantezia unei insurecții militare.

Cât despre Statul Major francez, acesta recunoaște că este vigilent cu privire la aceste tendințe.

Bulgaria poate deveni favorita turiștilor ruși în această vară (Novinite)

Bulgaria a atras, de la începutul anului, mai mult de 60% din rezervările timpurii pentru sezonul de vară, transmite Agenția Novinite, citând raportul publicat în presa rusă. TUI Rusia explică popularitatea Bulgariei prin faptul că această țară este una dintre alternativele la Turcia, îndeosebi pentru  serviciile destinate familiilor cu copii.

”Emiterea garantată de vize pentru familii cu copii de până la 16 de ani și simplificarea regimului de vize pentru pensionari și persoanele care călătoresc pentru tratament medical se adaugă  motivelor care fac să crească popularitatea Bulgariei”, explică directorul de vânzări al TUI Rusia.

Grecia și Cipru sunt următoarele destinații populare pentru rezervare timpurie la TUI Rusia în acest an.

Asociația Rusă a Operatorilor de Turism (ATOR) a declarat  în ianuarie că vor fi relansate zborurile charter către stațiunile de pe litoralul bulgăresc, pentru a compensa pierderile de vânzări pe pachetele turistice din Egipt și Turcia, scrie Novinite.

Probleme în Azerbaidjan după scăderea prețului țițeiului (Bloomberg)

În Azerbaidjan, scăderea prețurilor la petrol a dus la prăbușirea rezervelor valutare și la două devalorizări monetare în cursul anului  trecut. Este un test crucial pentru această națiune care depinde de resursele energetice, notează Bloomberg.

Bloomberg crede că pentru liderul Ilhan Aliyev, provocările economice și politice sunt doar la început.

Președintele Ilhan Aliyev intră pe un teren necunoscut. El este acum confruntat cu cea mai gravă criză din ultimii zece ani.

”Președintele nu are vreo experiență legată de crize de acest fe. Națiunea sa era obișnuită cu standarde de viață și salarii în creștere, an de an”,  spune Alex Nise, analist la Economist Intelligence Unit , responsabil pentru Azerbaidjan.

Președintele s-a folosit până acum de politica biciului și a zăhărelului pentru a menține ordinea. Și aceasta, într-o țară unde protestele sunt rare și pasibile de amenzi grele.

Dar aproximativ o mie de oameni s-au adunat vineri în fața biroului partidului de guvernământ , în Ganca, al doilea oraș al țării, cerând locuri de muncă. Poliția a reținut mai multe persoane, dar un videoclip a fost distribuit pe site-ul de Meydan TV, un canal online de opoziție, cu sediul în Berlin.

Provocarea mai mare este menținerea sistemului politic. Recent, Poliția a oprit un protest al comercianților din cel de-al treilea cel mai mare oraș, Sumqayit, iar demonstrații similare au avut loc și în capitala Baku.

Aliyev se confruntă cu ”sarcina aproape imposibilă de de a cumpăra diferite grupuri de cetățeni nemulțumiți”, crede Thomas de Waal, un asociat senior la Carnegie Europe.

Iar președintele ”nu a fost niciodată monarhului dominant precum tatăl său. El este mai degrabă pivotul central al unei elite dominante, primul dintre egali și arbitru al disputelor dintre oficiali”. Potrivit analistului de la centrul Carnegie Europe, fisurile în această structură încep să apară.

 
Revista presei internaționale