Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump in Valeurs Actuelles: "Am mereu o armă, dacă eram la Paris, aş fi împuşcat terorişti"

Donald Trump starneste din nou indignarea cu o declaratie soc data intr-un interviu pentru publicaţia conservatoare franceza Valeurs Actuelles.

 

E ironic cum exact in Valeurs Actuelles apare un interviu cu o astfel de declaratie Magda, dar nimic nu poate fi surprinzător când vine din partea lui Donald Trump. Magnatul este atat de încrezător în popularitatea pe care o are încât a declarat recent că nu ar pierde voturi nici dacă ar împuşca pe cineva în centrul New York-ului.

Înapoi la interviul din Valeurs Actuelles, Trump a declarat că "Franţa nu mai este ceea ce era", precizând că are mereu o armă asupra sa şi că, dacă s-ar fi aflat la Paris când au fost atentatele, ar fi împuşcat terorişti.

"Se întâmplă ceva foarte grav la nivelul islamismului radical şi trebuie să înţelegem despre ce este vorba. Am mulţi prieteni musulmani cu care am vorbit şi care sunt de acord cu mine", a spus Donald Trump.

Referindu-se la atentatele comise pe 13-14 noiembrie 2015 la Paris, unde membri ai reţelei teroriste Stat Islamic au omorât 130 de persoane, Trump a apreciat că lecţia pe care Franţa ar trebui să o înveţe ar trebui să fie în primul rând dreptul cetăţenilor de a avea arme de foc.

Statele Unite, Rusia si marile puteri au căzut de acord să pună în aplicare o "încetare a ostilităților" parțială în Siria în termen de o săptămână scrie Washington Post. Reuniunea de la Munchen a celor 17 țări ale Grupului Internațional de Susținere a Siriei a avut de asemenea ca rezultat un acord pentru "accelerarea și extinderea" livrării de ajutor umanitar cât mai curând începând de luni.

 

 

Seful diplomatiei americane John Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape șase ore cu miniștri de externe europeni și din Orientul Mijlociu înainte de anunțarea încetării ostilităților, cu câteva ore înaintea Conferinței de Securitate de la München.

Dupa ce solicitase un armistitiu imediat in Siria pe modelul "totul sau nimic", Kerry a declarat că "s-a convenit asupra unei încetări a ostilităților în întreaga țară într-o săptămână" subliniind că accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de orașe iar negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea "reluate cât mai curând posibil".

Reacţiile internaţionale au apărut imediat. O încetare a ostilităților în Siria poate avea succes doar dacă Rusia își oprește loviturile aeriene pentru a sprijini înaintarea forțelor guvernamentale siriene împotriva opoziției, a declarat secretarul britanic de externe Philip Hammond citat de Reuters.

La rândul său, președintele francez Francois Hollande a cerut Rusiei să înceteze susținerea pentru Bashar al-Assad și să-și oprească loviturile aeriene, reiterându-și apelul că președintele sirian trebuie să plece de la putere.

In Statele Unite ultimii militanti intr-un parc natural din Oregon s-au predat, marcand sfarsitul a 40 de zile de ocupatie de catre o miscare armata antiguvernamentala, in timpul careia un militant a fost ucis intr-un schimb de focuri cu fortele de ordine scrie New York Times.

Ocuparea parcului, o rezervatie naturala situata intr-o regiune retrasa si rurala a statului Oregon, a inceput la 2 ianuarie dupa o manifestatie in sprijinul a doi crescatori de vite locali, condamnati la inchisoare pentru incendierea unor terenuri federale.

FBI arestase la sfarsitul lunii trecute sase dintre militantii antiguvernamentali inarmati care ocupau ilegal parcul natural, iar unul a fost ucis intr-un schimb de focuri cu fortele de ordine.

Printre persoanele arestate se numara si liderul miscarii, Ammom Bundy, in varsta de 40 de ani si originar din statul vecin Idaho. 

 
Revista presei internaționale