
Presa internaţională
De ce aderă la Daech tineri înalt calificaţi? (Le Figaro)
Vin din Franța, din Tunisia, din Australia. Sunt doctori, ingineri sau experţi în administraţia publică. Sunt cei care au răspuns apelului Daech, care caută străini calificați pentru a "construi califatul."
Daech are nevoie de medici pentru a-i îngriji pe luptătorii răniți, de ingineri, pentru a gestiona rafinăriile de petrol sau a dezvolta noi tipuri de explozivi. Are nevoie de jurnaliști și de comunicatori, pentru a difuza propaganda grupării teroriste. Are nevoie de oameni în administraţie, pentru a asigura funcționarea birocratică a aşa-zisului stat.
Conflictul din Siria a condus la exodul a milioane de sirieni și irakieni educați și cu calificări. Pentru a depăși acest deficit, Daech s-a angajat într-o campanie de recrutări din străinătate. Autoritățile australiene, de exemplu, au confirmat plecarea lui Khamleh Tareq, medic care a lucrat într-un spital Adelaide. El a apărut apoi, în uniformă de medic şi cu stetoscopul la gât, în revista oficială a Daech.
"Mulți au grade avansate, doctorate, masterate, licențe şi ocupă poziții înalte în administrația Daech", a declarat, pentru France Inter, Haya Al-Ali, o tânără siriană de 27 de ani, acum refugiată în Franța. "Multe femei au venit pentru a oferi Daech expertiză în jurnalism, comunicare, în propagandă, în managementul rețelelor sociale", a spus femeia, care, în 2014, a realizat pe ascuns un documentar, cu un aparat foto, în Raqqa, bastion al Daech.
Autoritățile britanice iau problema foarte în serios. Se ştie că cel puțin 17 tineri medici britanici au aderat la Ministerul Sănătății din statul islamic în 2015, potrivit The Guardian. În Tunisia, Badra Gaaloul, profesor de sociologie militară, a estimat la 1.200 numărului de studenți tunisieni care au aderat la Daech. Alte cazuri au fost raportate in Iordania, Ghana, Senegal, Uzbekistan sau India.
Cine sunt, de fapt, tinerii calificaţi care aderă la structurile Daech?
Mai întâi sunt cei care nu şi-au găsit de lucru. Cei mai buni profesioniști pot câștiga până la 7.000 $ pe lună, în funcție de profesia lor.
O altă categorie este aceea a tinerilor calificaţi care sunt nevoiţi să lucreze în condiții precare. Şi cărora Daech le promite perspective mai bune.
Sunt apoi cei care se simt discriminaţi şi care cred că vor fi mai bine acceptaţi în noua lor ţară.
Pârghiile de îndoctrinare sunt multiple. Daech se joacă cu sentimentele etnice, rasiale, religioase. Promite să ofere voluntarilor o existență "pură" într-un stat care îi acceptă. În plus, nu trebuie să uităm că toate acestea sunt oferite şi ca o aventură, sunt de părere experţii consultaţi de Le Figaro.
Germania are din ce în ce mai puţini aliaţi printre partenerii săi din din Uniunea Europeană, în chestiunea migranţilor (Deutsche Welle)
Lipsa de consens s-a văzut clar la reuniunea miniştrilor europeni de Externe, care a precedat Consiliul European din 18 şi 19 februarie, transmite corespondentul DW la Bruxelles.
În ciuda repetatelor cereri, partenerii UE nu se grăbesc să pună în practică propunerea Comisiei Europene de înregistrare a refugiaţilor şi de distribuire a acestora în funcţie de cotele stabilite. Din cei 160.000 de refugiaţi aflaţi pe teritoriul Italiei şi Greciei, numai 500 au fost repartizaţi altor state europene până acum. De asemenea, nici planul cancelarei Angela Merkel de a pune capăt migraţiei ilegale la graniţa dintre Grecia şi Turcia şi ca refugiaţii să fie împărţiţi pe cote şi aduşi în UE direct din Turcia nu prea are susţinere.
Nici măcar Franţa nu mai încurajează politica doamnei Merkel privind refugiaţii.
La apropiatul summit european, cancelara Angela Merkel intenţionează să facă un bilanţ al eficienţei politicii în domeniul migraţiei de până acum. Un bilanţ cel mai probabil slăbuţ, apreciază diplomaţii europeni.
În context, europenii vor să afle cum poate fi mai bine protejată graniţa UE cu Turcia, dacă îngrijirea refugiaţilor în Turcia ar putea funcţiona şi cum ar putea fi combătuţi traficanţii de persoane.
În UE, atmosfera e tensionată. Multe ţări partenere sunt de părere că Germania ar trebui să-şi revizuiască politica în domeniul migraţiei şi să dovedească "solidaritate cu majoritatea”, afirmă surse diplomatice. În fond, prin deschiderea graniţelor, cancelara Angela Merkel este cea care a agravat problema. În timp ce miniştrii se ceartă, în UE sosesc zilnic aproximativ 2000 de refugiaţi.
Blocaj la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia. Dar nu din cauza refugiaţilor (Novinite)
Agenţia bulgară de presă Novinite transmite că șoferi de camion din Bulgaria au organizat marţi o contra-blocadă la punctul de control Kulata, la granița cu Grecia.
Tensiunile au escaladat din cauza protestelor continue ale fermierilor greci, care au organizat o serie de blocade de-a lungul graniței, în ultimele săptămâni. Fermierii greci au protestat împotriva reformelor sociale planificate de Atena, care prevăd creșteri ale contribuțiilor fiscale și la fondurile de pensii.
Potrivit unui acord încheiat săptămâna trecută, blocadele urmau să fie ridicate temporar la anumite ore, în fiecare zi, pentru a se evita cozile de vehicule.
Cu toate acestea, în mai multe rânduri, fermierii greci nu şi-au ținut a promisiunea și nu au ridicat blocada la orele convenite.
Prin urmare, șoferii bulgari sunt acum pe punctul de a organiza contra-blocade la toate punctele de trecere de-a lungul graniței cu Grecia - şi aceasta, pe timp nelimitat.
Numai maşinile care transportă persoane bolnave sau copii mici vor putea să treacă prin punctul de control, precizează agenţia de ştiri din Bulgaria.