Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Oile sunt fericite". Elveţienii au respins expulzarea automată a străinilor (Le Temps, Le Nouvel Observateur)

Şi totuși, oile sunt fericite – titrează site-ul revistei franceze Le Nouvel Observateur, după referendumul din Elveţia, în care alegătorii au respins posibilitatea ca străinii să poată fi expulzaţi şi pentru delicte mărunte, cum ar fi producerea de leziuni corporale sau participarea la încăierări.

De ani de zile cunoaștem simbolul partidului xenofob elvețian, CDU – Uniunea Democratică de centru: două oi, una neagră și una albă separate de o frontieră. Duminică, tocmai acest simbol a fost folosit - în mod ironic, desigur -  de elvețienii care s-au bucurat de victoria opțiunii “Nu” la referendumul declanșat la inițiativa partidului xenofob, scrie Le Nouvel Observateur.

"Este o înfrângere usturătoare pentru CDU”, scrie și cotidianul elvețian le Temps, “un eșec ce ascunde o semnificație simbolică grea, care merge mult dincolo de respingerea expulzării infractorilor străini”.

Întregul scop al inițiativei CDU s-a bazat pe ideea că politicienii - Consiliul Federal, Parlamentul, partidele politice - au trădat voința populară exprimată în 2010, odată cu acceptarea primei inițiative privind expulzarea infractorilor străini.

De la lansarea celei de a doua inițiative, în 2012 până și până în ultimele zile, CDU s-a prezentat drept unicul depozitar legitim al voinței și așteptărilor populare, emblemă a suveranității poporului.

Partidul crezuse că va da o lecție cruntă instituțiilor democratice, partidelor politice, mass-mediei, întregii intelectualități susținătoare a depturilor omului, pe care, din 2012 încoace le-a atacat, la fiecare apariție publică.

La Geneva cotidianul Le Temps a lansat chiar hashtagul  #happysheeps, “oile fericite”, tocmai pentru a se opune visului xenofob al CDU. Iar rețelele de socializare abundă acum de interpretări creative ale motivului oilor albe și negre, notează revista franceză Le Nouvel Observateur.

 

Alegerile din Iran au ținut afișul presei internaționale în ultimele două zile. Reformiștii au obținut victorii importante, și, chiar dacă puterile Parlamentului sunt limitate, rezultatele arată o schimbare importantă petrecută în societatea iraniană. Și aceasta începând, cum era de așteptat, cu capitala țării.

 

Ziarul britanic The Telegraph scrie că președintele Iranului a salutat duminică începutul unui "nou capitol", după ce candidații moderați au înregistrat un scor zdrobitor, câștigând toate cele 30 de locuri în Parlament aferente capitalei Teheran.

Pentru prima dată în aproape două decenii, reformiștii și centriștii, reuniți în ”Coaliția speranței”, au depășit orice obstacol și au obținut scoruri semnificative în două alegeri, atât în Parlament, cât și în Adunarea Experților, un puternic organism reprezentativ.

Unii dintre cei mai importanți exponenți ai liniei dure au fost pur și simplu aruncați în deșertul politic, inclusiv Ayatollahul Taqi Mesbah-Yazdi, mentorul spiritual al fostului președinte, Mahmoud Ahmadinejad, care și-a pierdut locul Adunarea Experților.

Liderul liniei dure de la Teheran, Gholam-Ali Haddad-Adel, un fost președinte al Parlamentului, s-a alăturat la rându-i victimelor proeminente ale alegerilor. Membru al aristocratiei politice a Iranului - fiica sa este căsătorită cu un fiu al lui ayatollahul Ali Khamenei, Conducătorul Suprem al Iranului – el a venit pe locul 31, ceea ce înseamnă că și-a pierdut fotoliul din parlament.

Alegerile pentru Adunarea Experților sunt la fel de semnificative. Acest corp de 88 de membri, ales pentru opt ani, are puterea de a numi liderul suprem. Deoarece liderul în funcție, ayatollahul Khamenei, de 76 de ani, a suferit o operatie de prostata in 2014, s-ar putea ca tocmai această adunare să fie cea care va decide succesorul său.

Președintele Rouhani însuși și-a asigurat locul în această adunare, venind pe locul doi, in spatele lui Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, un fost președinte care i-a devenit între timp un aliat important.

În timp ce Ayatollahul Mesbah-Yazdi, adept al liniei dure, cunoscut în popor sub numele de "profesorul crocodil", a părăsit Adunarea. În 2005, el a spart un tabu făcând un apel public prin care a cerut Iranului să construiască "arme speciale" - un eufemism pentru arsenalul nuclear.

 

Federația Internațională de Fotbal și-a ales vineri, la Zurich, noul președinte, italo-elvețianul Gianni Infantino. Ziarul francez Le Monde consacră editorialul său acestui eveniment și afirmă că, după scandalul mitei, noul președinte are în față un mandat de totul sau nimic pentru forul conducător al fotbalului mondial.

 

Este a doua oară în opt luni când cei 209 membri (față de 193 cât numără Organizația Națiunilor Unite) au fost chemați să voteze. La 29 mai 2015, Sepp Blatter își reînnoia pentru a cincea oară mandatul, la doar câteva zile după o lovitură data de poliția elvețienă, care a pus în aplicare verdict date de justiția americană.

Doar că, subliniază Le Monde, răul s-ar putea să fie prea adânc pentru o simplă schimbare de căpitan.

Doar niște mini-reforme nu vor putea fi suficiente pentru a imuniza FIFA împotriva epidemiei de corupție care s-a cangrenat într-un sfert de secol. Este necesară o revizuire radicală.

După cum a confirmat ancheta FBI,  numai atribuirea, suspectă de corupție, a drepturilor de televiziune și de marketing la Cupa Mondială a însemnat venituri de circa 5,7 miliarde de dolari între 2011 și 2014. Una peste alta, este necesar să se încheie cu sistemul actual în care cei care atribuie competițiile sunt aceleași  cu cei care se ocupă și de marketingul lor!

Timpul va spune daca noul sef al FIFA este capabil să pună în aplicare această schimbare în cultura organizației. Sau dacă instanța din Zurich – dat fiind că FIFA este o asociație de drept elvețian – nu va ajunge să dizolve organizația. Ori să o pună sub tutelă.