Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preluat de statul turc, ziarul de opoziţie Zaman schimbă tonul în 24 de ore (BBC, Bloomberg)

turcia.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.ro

Presa din întreaga lume scrie despre preluarea în forță, sâmbătă, a ziarului de opoziție Zaman, de către reprezentanții statului turc.

BBC transmite că Instanța a decis vineri că ziarul Zaman, cu un tiraj de aproximativ 650.000 de exemplare, trebuie să fie condus de administratori speciali numiți de stat. Nici o explicație nu  a fost data pentru această decizie, scrie BBC.

După cum transmite BBC, sâmbătă, ziariştii au avut timp să scoată o ultimă ediţie critică a ziarului, cu titlul de primă pagină "Constituția suspendată", în chenar negru.

Dar, după cum remarcă Agerpres, duminică, după preluare, tonul s-a schimbat radical. Prima pagină a fost dedicată unei ceremonii oficiale privind construcția unui al treilea pod peste Bosfor, la Istanbul, cu titlul "Bucurie istorică pe pod". Într-un alt subiect de primă pagină, ilustrat cu o fotografie care-l înfățișează pe Erdogan, este anunțat faptul că președintele turc va oferi o recepție la palatul prezidențial cu prilejul zilei femeii.

După cum notează BBC, publicația este strâns legată de mișcarea Hizmet a influentului cleric Fethullah Gulen, care trăiește în Statele Unite. Ankara consider mișcarea drept grup "terorist", având scopul de a-l răsturna pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

Dar Gulen a fost cândva un aliat al lui Erdogan, însă după ce ei au intrat în conflict, mulți susținători ai mișcării Hizmet au fost arestați.

Agenția Bloomberg  notează că la începutul acestei săptămâni, administratorii numiți de guvernul turc au tras obloanele şi peste grupul media Koza-Ipek, o altă societate legată de mișcarea lui Gulen.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby a cerut autorităților turce ”să susțină valorile democratice universale înscrise în propria lor Constituție, inclusiv libertatea de exprimare și în special libertatea presei”, transmite Bloomberg

Și UE ridică vocea împotriva Turciei, scrie ziarul francez Le Monde.

Cu două zile înaintea summitului UE-Turcia, de la Bruxelles, dedicat în mod special crizei migrației, serviciul diplomatic european sublinia faptul că  "Toate țările, în special cele care negociază aderarea la UE, trebuie să garanteze drepturile fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare precum și dreptul la un proces echitabil, în conformitate cu Convenția europeană privind drepturile omului”.

Le Monde mai notează că doi jurnaliști de la ziarul de opoziție Cumhuriyet, Can Dundar și Erdem Gül, urmează să fie judecaţi la sfârșitul lunii, după ce au scris că Ankara ar fi livrat arme rebelilor islamiști din Siria. Ei au fost eliberați din arest acum o săptămână, dar riscă închisoare pe viață.

În Indexul libertăţii presei, realizat de către organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), Turcia a ajuns pe locul 149 din 180 de țări.

 

Ancheta în scandalul de corupție privind compania Petrobras, controlată de statul brazilian, a ajuns la ușa fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva. Este crepusculul unui idol? Se întreabă ziarul francez Liberation.

Vineri în zori, poliția federală a sosit la casa sa din suburbiile orașului São Paulo, și l-a condus pentru a fi audiat în legătură cu presupusele "foloase necuvenite", în cazul "Petrolão". Lula  a ieșit liber trei ore mai târziu, și s-a alăturat unei reuniuni de criză, la sediul partidului său, Partidul Muncitorilor.

"De ce s-a acționat în manieră coercitivă atunci când el nu a refuzat să coopereze cu justiția?" a spus, indignat, unul dintre susținătorii lui, avocatul Adriano Pilatti.

”Pentru a se evita demonstrații, dacă data și locul ar fi fost cunoscute în prealabil”, au justificat anchetatorii. “Pentru a destabiliza guvernul” , incriminează Partidul Muncitorilor.

Dar ce urmări va avea acest episod asupra imaginii fostului președinte și a partidului său, aflat la guvernare? În timpul primului său mandat, actualul președinte Dilma Rousseff a reușit să mențină modelul de creștere redistributiv al lui Lula. Dar Brazilia a intrat în recesiune (-3.8% în 2015). Șomajul și inflația au crescut.  Și dintr-o dată, brazilienii au devenit mai puțin toleranți față de corupție, care pare să fi depășit toate limitele. Și nici Lula da Silva, "Părintele săracilor", nu mai este de neatins.

La drept vorbind, Brazilia, nici un politician, cu excepția, probabil, a liderul ecologist, Marina Silva, nu este scutit de acuzațiile de deturnare de fonduri. Așa că nimeni nu îndrăznește să declare încă moartea politică a celui mai mare lider al Braziliei.

Doar că, de data aceasta, acuzațiile la adresa lui Lula da Silva sunt susceptibile de a revigora procesul de punere sub acuzare a președintei în funcție, Dilma Rousseff.

 

Bulgaria se pregătește să facă față crizei refugiaților, la frontierele sale cu Grecia și Macedonia, în blocării actualei rute balcanice.

Site-ul bulgar de ştiri Novinite transmite că prim-ministrul Boiko Borisov a sugerat sâmbătă Greciei să facă uz de forțele sale de securitate la frontiera de nord pentru a răspunde crizei migrației și a-i bloca pe traficanți.

Borisov a făcut aceste declarații după un exercițiu comun între poliție și armată în sud-vestul Bulgariei, la granița cu Grecia și nu departe de cea cu Macedonia.

Cincizeci de unități de echipamente militare (inclusiv două elicoptere, SUV-uri și vehicule blindate) au fost utilizate, alături de mașini de pompieri și ambulanțe.

"Nu doar eu ridic această problemă în fața primului-ministru grec [Alexis Tsipras]", a adăugat Borisov, menționând că în fiecare zi ofițerii de poliție de frontieră bulgară rețin "imigranți ilegali și traficanți".

Deși a salutat cooperarea autorităților turce, premierul bulgar a remarcat că nu același lucru se poate spune în ceea ce privește Grecia.

"Dar nu putem părăsi Grecia, sunt vecinii noștri, prietenii noștri, am fost frați timp de secole și așa va rămâne. Dacă ei o doresc, eu pot să le trimit Direcția Combatere a Crimei Organizate, serviciile noastre de contrainformații și într-o singură zi rezolvăm cu traficanții," a spus Borisov.

El a explicat că Sofia va cere un răspuns unit la criză, la summitul UE-Turcia de luni, scrie Novinite.