Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania intră într-o eră politică periculoasă ( Der Spiegel)

pegida_bun.jpg

Image source: 
rfi.fr

Germania intră într-o eră politică foarte periculoasă, este titlul unei analize din revista Der Spiegel, care privește spre peisajul partidelor germane după criza refugiaților.

Cuvântul  folosit pentru a defini cel mai bine sistemul politic din Germania era ”stabilitatea”.  Dar criza refugiaților a schimbat fundamental peisajul politic al țării.

Erupții dezgustătoare de xenofobie au venit într-o succesiune rapidă, un partid populist de dreapta este pe cale de a obține mai multe locuri în mai multe parlamentele de land. Iar Angela Merkel a obținut sprijin pentru politica sa în problema refugiaților mai degrabă din partea de centru-stânga, de la social-democrați și verzi. În timp ce unii conservatori doresc să o înlăture.

Există o criză de reprezentare, însoțită de zguduirile din cadrului sistemului de partide politice. Unele dintre zdruncinături se simțeau de mai mult timp, dar ele devin mai evidente odată cu criza refugiaților.

În democrațiile moderne, politica se desfășoară într-un spațiu al dublei reprezentări. Politicienii reprezintă alegătorii în parlamente și guverne, în timp ce în perioada dintre alegeri electoratul poate exercita o influență asupra dezbaterii publice, în primul rând prin reprezentare în mass-media.

Tabloidele precum Bild funcționează ca "vocea poporului", în timp ce produse cum ar fi Die Zeit vorbesc pentru intelectuali. La drept vorbind, două elite vorbesc între ele: politicieni și jurnaliști. Aproape par că sunt membri ai aceleiași caste, ceea  e problematic, deoarece datoria mass-media este de a păstra un ochi critic asupra politicienilor.

Internetul a distrus această relaționare intimă. Acum, oricine se poate implica în discuție.

Timp de decenii, creștin-democrații și social-democrații au fost în măsură să reprezinte diferitele poziții, pe partea dreaptă și stângă a spectrului politic. Ei au făcut acest lucru într-un peisaj mediatic, de asemenea, împărțit stânga-dreapta. Cele două medii au început să se fragmenteze în ultimii ani, iar cele mai mari două partide din Germania au început să se micșoreze. Rezultatul a fost că opțiunile s-au înmulțit

Oamenii părăsesc partidele tradiționale, de asemenea, pentru a se alătura unor actori individuali. Și acești actori individuali nu mai au nevoie, în mod necesar, de un suport politic , pentru a se reprezenta. Suportul lor este Internetul.

Pentru că Merkel a abandonat zona dreaptă a CDU, Alternativre Fur Deutschland a umplut golul, stimulată de criza refugiaților. Aceasta ar putea însemna sfârșitul dominației ferme a CDU asupra jumătății conservatoare a spectrului politic. În timp ce, pe partea cealaltă, susținerea pentru SPD a stagnat în ultimii ani, la aproximativ 25 de procente.

Nu este dificil de a vedea rezultatul: furia, frica,  pretenția de a deține adevărul, teorii ale conspirației, o stare de spirit care îi ridică pe acei politicieni care pot cel mai bine să manipuleze, în niște situații pe care, adesea, tot ei le generează. Identitatea înlocuiește reprezentarea, la fel ca într-o dictatură.

 

O veritabilă ruptură s-a produs între conservatorii la putere în Polonia și Curtea Constituțională, după decizia acesteia de a respinge ca neconstituțională o lege ce ar fi dus, de facto, la paralizarea Curții. Cazul a traversat de mult timp granițele Poloniei și va afecta imaginea țării, este de părere revista franceză L”Express.

Teoretic, guvernul are obligația de a pune în aplicare pe deplin verdictele Curții Constituționale, dar premiera Beata Szydlo a declarat în prealabil, că nu este dispusă să facă acest lucru.

Comisia de la Veneția, un organism consultativ al Consiliului Europei, trebuie să publice în zilele următoare un raport asupra acestei situați, după ce și Comisia Europeană a inițiat o procedură de investigație privind statul de drept în Polonia.

Astăzi, conservatorii nu au de gând să facă vreo concesie, nici măcar Comisiei de la Veneția, pe care ei caută deja să o discrediteze. Kaczynski, de fapt, vede problema ca pe o "chestiune de suveranitate" a Poloniei.

În Elveția, cotidianul Le Temps notează la rândul său că Polonia îngrijorează Europa.

Pe de o parte, revoluția conservatoare este pusă la îndoială de Bruxelles. Pe de altă parte, Varșovia a cerut partenerilor săi europeni consolidarea forțelor NATO pe flancul estic, în ciuda opoziției Moscovei.

Într-un interviu acordat ziarului, ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski răspunde criticilor europene.

"Nu există nici o criză. Noi am câștigat alegerile din noiembrie. Alegeri democratice în conformitate cu standardele internaționale. Guvernul încearcă să aplice programul cu care a obținut sprijinul majorității polonezilor. Noi nu putem accepta critici, schimbările din Polonia nu sunt supuse revizuirii sau monitorizării de către instituțiile internaționale. Polonia este o țară suverană și independentă”, a spus ministrul polonez în interviul din le Temps.

 

Și în sfârșit, Rusia a criticat vehement Turcia după preluarea ziarului Zaman, dar iată că nici pe teritoriul Federației Ruse jurnaliștii nu o duc prea bine.

Courrier International informează că bărbați cu cagule au bătut miercuri seara un grup de jurnaliștii scandinavi care se îndreapta spre Groznâi, capitala Ceceniei, republică din cadrul Federației Ruse.  Microbuzul cu care aceștia se deplasau a fost incendiat. De asemenea, persoane mascate au atacat și sediile uneia dintre puținele organizații neguvernamentale care activează republica guvernată cu mână de fier de Ramzan Kadirov.

Organizațiile pentru drepturile omului îl acuză de mult timp pe Kadîrov pentru teroarea ce domnește în Cecenia. Iar conducătorul de la Groznâi, nu a ezitat să-i numească  activiștii organizațiilor neguvernamentale și pe jurnaliștii care îl critică pe Vladimr Putin drept dușmani ai țării. 

1800