
Presa internaţională
Nazism, stalinism, islamism – al treilea sistem totalitar (Huffington Post)
Dezbaterea din Franța cu privire la privarea de cetățenie este emblematică pentru confuzia pe scară largă ce domină discuțiile din stânga franceză, din politică, în general și care îi împing pe francezi la disperare.
Este vorba despre un anti-rasism devenit vulgată sacră, un refuz încăpățânat de a adopta o poziție realistă, dificultăți în a înțelege realitatea totalitarismului și, în general, această tendință de a proclama "principii" fără a le defini cu adevărat.
Privarea de naționalitate înseamnă expulzarea din comunitatea națională. Acest gest este chiar de dorit în cazul în care cineva aderă la tabăra unui inamic căruia trebuie să-i spunem în mod clar numele: Islamism sau "islamofascism" sau "totalitarism islamic".
Cei care se radicalizaează ajung să respingă comnunitatea națională, considerându-se parte a umma (comunitatea religioasă) și resping dreptul civil, adoptând Sharia (legea islamică).
În perioada anilor 1938-1940, pacifiștii de stânga au refuzat să vadă pericolul nazismului, și aceasta, prin prisma reconcilierii franco-germane. În același mod, ei au refuzat să vadă în stalinism un totalitarism criminal, pe motiv că ar fi fost o ideologie de stânga, în favoarea proletariatului.
Azi, unii consideră că dacă jihadiștii ne desemnează pe noi ca dușmani, ei nu devin prin acest fapt dușmanii noștri, atâta timp cât acest lucru ar submina solidaritatea națională.
Prin urmare, dezbaterea privind privarea de cetățenie se referă la problemele de recunoaștere sau nu a stării de război.
Americanul acuzat că ar fi încercat încercat să fure un material de propagandă dintr-un hotel din Phenian s-a ales cu o pedeapsă grea din partea autorităților nord-coreene.
După cum scrie site-ul revistei franceze Le Point, Otto Warmbier, 21 de ani, student la Universitatea Virginia, a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică. Sentința a fost pronunțată de Curtea Supremă, potrivit agenției oficială de știri KCNA.
Tânărul a fost condamnat în conformitate cu un articol din Codul Penal nord-coreean cu privire la agitația ostilă.
Potrivit New York Times, hotărârea a fost pronunțată la doar câteva ore după ce diplomatul american Bill Richardson s-a întâlnit cu doi diplomați nord-coreeni la sediul ONU din New York, pentru a cere eliberarea studentului.
Acesta fusese arestat în ianuarie, când încerca să plece din țară, unde fusese într-o excursie. Otto Warmbier a fost prezentat presei și diplomaților străini la sfârșitul lunii februarie, în lacrimi, spunând că a avut "cea mai mare greșeală a vieții sale." El a spus că a furat banner-ul la cererea unui credincios Bisericii Metodiste Unite, care-l dorea ca pe un un "trofeu". Dar, după cum notează Le Point, este un obicei al autorităților nord-coreene de a-i determina pe occidentalii arestați să facă ”mărturisiri” în fața presei și a diplomaților.
Arestarea lui Warmbier a avut loc într-un moment sensibil. Coreea de Nord tocmai efectua al patrulea său test nuclear și Statele Unite se aflau în fruntea campaniei pentru adoptarea de către ONU a sancțiunilor împotriva Phenianului.
Recent, Phenianul a amenințat în mod repetat Seulul si Washingtonul cu atacuri nucleare, ca răspuns la exercițiile militare comune, considerate de Nord drept o repetiție pentru o invazie asupra teritoriului său.
Agenția oficială de știri nord coreeană KCNA a scris că Otto Warmbier a acționat "în conformitate cu politica ostilă a guvernului Statelor Unite".
Statele Unite ale Americii nu au relații diplomatice sau consulare cu Coreea de Nord. Iar Departamentul de Stat "recomandă insistent" cetățenilor săi să nu călătorească în Coreea de Nord.
De ce a scufundat Argentina, în largul coastelor sale, o navă de pescuit chineză? Courrier International caută răspunsul răsfoind presa argentiniană.
Nava pescuia, într-adevăr, ilegal în largul localității Puerto Madryn, la 1 300 km sud de Buenos Aires. Confruntandu-se cu refuzul echipajului de a se supune somațiilor, paza de coastă argentiniană a declanșat o intervenție care a dus la scufundarea ei.
Nu este pentru prima dată când autoritățile argentiniene au probleme cu nave comerciale din China. În luna februarie, argentinienii au tras asupra unui vas chinezesc venit la pescuit ilegal de calmar și care a părăsit până la urmă apele naționale. Dar, episodul din 15 martie este într-adevăr, unul extrem de rar, tocmai pentru că a dus la scufundarea ambarcațiunii și arestarea membrilor echipajului, scrie ziarul El Patagonico.
Nava chineză a fost atenționată prin mai multe tipuri de apeluri pe frecvențe radio, în spaniolă și engleză și au fost lansate semnale vizuale. Dar nava chineză a stins luminile și a căutat să fugă spre apele internaționale, ceea ce a declanșat protocolul de apărare și urmărirea penală din partea autortităților argentiniene.
Argentinenii au plecat în urmărirea navei chineze, dar de multe ori aceasta a încercat să se ciocnescă cu ambarcațiunea pazei de coastă, punând în pericol viața membrilor echipajului. A fost dat ordinul de a se a trage pentru a provoca ruperea navei chineze. Căpitanul și patru membri ai navei din China au fost salvați de către autoritățile argentiniene și alți 32 de marinari chinezi au fost salvați de nave chineze aflate în apropiere, mai scrie ziarul El Patagonico.