Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatele de la Bruxelles i-ar putea fascina pe mulți tineri ( La Libre Belgique)

O veste deloc plăcută în ziarul La Libre Belgique: atentatele de la Bruxelles ar putea să-i fascineze pe și mai mulți tineri europeni, deja radicalizați sau în curs de radicalizare. Despre ce este vorba?

Psihiatrul Philippe van Meerbeeck, profesor emerit la Facultatea de Medicină a Universității Catolice din Leuven, este interesat de psihologia atentatorilor sinucigași dar și de fascinația pe care aceștia o exercită asupra celor neconvertiți. Această fascinație, spune el, va crește și mai mult în urma atacurilor din Zaventem și de la metrou.

Tinerii convertiți la islam sunt puternic legați de legea talionului, "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", prin aceea că mâna hoțului trebuie retezată.

Martirii trebuie răzbunați fiindcă este de nesuportat pentru islamiști să vadă modul în care a fost reținut Salah. Am avut un week-end euforic, în care Belgia parcă și-a revenit la viață după ce fusese arătată cu degetul. De unde și această ură și dorință de răzbunare.

Mass media ar trebui să ajute oamenii să înțeleagă mai bine fondul problemei. În toate comentariile care au urmat atacurilor din 13 noiembrie, de la Paris, am văzut prea puține analize ale revendicărilor sinucigașilor. De ce pregătesc ei Apocalipsa? Ce este în spatele răzbunării Daech față de Occident? Nimic nu este la voia întâmplării.

Mass-media are datoria de a furniza o analiză intelectuală pentru a înțelege ideile care stau la baza unor termeni ca "apocalipsa" sau "lupta împotriva necredincioșilor." Pentru că acum mii de tineri vor naviga pe rețelele de socializare și se vor identifica cu colegii lor care pun Europa la pământ. Trebuie să fim foarte atenți la acest lucru.

De fapt, creierul nu este Salah Abdeslam. Sunt universitarii convertiți,  "albii cu ochi albaștri" foarte încrezători în abordarea lor, dornici de a restabili marele Califat și Sharia, de a duce lumea înapoi în Evul Mediu musulman. Și numeroși adolescenți sunt fascinați de asta.

Cum poate fi oprit acest proces? Este foarte complicat. Scriu o nouă carte despre acest subiect, dar munca este imensă. Trebuie însă să-i ajutăm pe tineri să nu se lase manipulați.

Și tot la Libre Belgique vorbește despre celebra fotografie a celor trei suspecți de pe aeroportul din Bruxelles. După cum se poate vedea, doi dintre ei,  cei despre care se crede că s-au detonat, purtau fiecare câte o mănușă într-o singură mână. Explicația oferită de ziar , din surse apropiate anchetei, este că atentatorii își mascau astfel detonatoarele. Al treilea, care nu purta mănușă, cel cu pălărie, este acum căutat în toată Europa.

 

 

Și, în strânsă legătură cu polul terorist de la Bruxelles, ziarele de ieri aveau deja pe primele pagini pe noul Inamic Public Numărul UNU.

Chiar în ziua atentatelor, ziarele apăreau cu fotografia celui considerat artificierul atentatelor de la Paris din noiembrie. Cu numele de scenă Soufiane Kayal, el se numește în realitate Najim Laachraoui, scrie ziarul metropolitan La Capitale.

El este cea de-a doua piesă lipsă din povestea loviturilor de la Paris, alături de Mohamed Abrini. Ciudat este că acesta din urmă, despre care se știe că a fost implicat în pregătirea atentatelor, a dispărut fără urmă încă din 12 noiembrie 2015.

Urme ADN ale lui Laachraoui au fost descoperite pe una dintre centurile explozive folosite la Bataclan. Despre Najim Laachraoui se știe că s-a aflat, la 9 septembrie, la frontiera ungaro-austriacă, în mașina lui Salah Adbeslam.

De profesie electromecanic. Laacraoui ar deține cunoștințele necesare pentru fabricarea dispozitivelor explozive, mai scrie ziarul La Capitale.

V-ați aștepta probabil ca povestea inamicului public numărul unu, aparută în toate ziarele belgiene de ieri, să fie încă una legată de Molembeck, districtul Bruxelles deja celebru. Dar nu. Laachraoui și partenerul său Abrini sunt dintr-o altă comună, din cealaltă parte a orașului și care se cheamă Schaerbeebeck. Un district care nu este chiar un pol al sărăciei precum Moelembeck. Sau, cel puțin, nu peste tot.

Ieri după-amiază, independent sau nu de atentatele de la aeroport și de la metrou, poliția a făcut descinderi de amploare în Schaerbeebeck, de unde a ridicat cantități mari de expozibili sau de substanțe care ar putea servi la fabricarea acestora.

După cum afirmau jurnalele televiziunii publice belgiene, nu este exclus ca aici, în Schaerbeebeck, să fi fost fabrica de muniție pentru Paris dar și pentru Bruxelles.

 

 

Încheiem cu câteva dintre gândurile lui Craig Winneker, editor de știri pentru ediția europeană a lui Politico, scrise imediat după atentatele de ieri.

 

”Nu voi scrie acum în linia cunoscută, cum că totul este diferit acum la Bruxelles, sau că aceasta a fost ziua în care s-a schimbat totul.

Am locuit aici timp de aproape 16 ani și - mai ales după 11 septembrie 2001  - știam că aici oricând un atac este posibil. La fel ca mulți de aici, am încercat  să nu mă îngrijorez de faptul că cercul atacurilor teroriste păreau să se tot apropie de capitala UE, pe parcursul acestor ani: Madrid, Londra, Paris ...

Am folosit pentru aceasta și clișee pe care le-am spus de mai multe ori prietenilor mă întrebau dacă  nu sunt îngrijorat de ce se întâmplă la Bruxelles. "Toți teroriștii trăiesc aici", le spuneam, glumă. Sau pur și simplu le spuneam că instituțiile UE nu sunt suficient de interesante, nici măcar pentru teroriști.

De asemenea, am glumit, ceva mai nervos, că motivul pentru care nici un suspect de terorism nu a fost vreodată arestat la Bruxelles, este că poliția nu a vrut să agite cuibul de viespi.

Acest tip de gândire, acest amestec de wishfull thinking și umor macabru va trebui să fie istorie”.