Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Venitul universal” sau ”bani gratis” pentru toți. O utopie? (Le Monde)

„Magia venitului universal”, titrează , cotidianul Le Monde. Acesta vorbește despre o idee care ar putea revoluționa întregul sistem de salarizare și protecție socială: venitul unic pentru toți.

Iată piatra filozofală, care permite transformarea socialismului în liberalism! Este vorba despre "venitul universal de bază" .
Acest venit, demn de Utopia lui Thomas More, ascultă de reguli simple: este plătit tuturor, copii și adulți, șomeri și lucrători activi, pensionari, sănătoși sau bolnavi.

Nu este nevoie să completezi formulare interminabile, toată lumea este recompensată.

Anii 1990 au adus pe piața muncii tot mai mulți șomeri iar costurile cu forța de muncă s-au redus. Lucrătorii săraci s-au văzut obligați să accepte mini-joburi,  plătite sub nivelul salariului minim. Venitul universal este perceput ca o modalitate de ajutor financiar, în paralel cu liberalizarea pieței forței de muncă.

Astăzi, piața muncii  suportă  un nou șoc: "ubérizarea". Statutul de salariat cunoaște un declin, protecția socială nu mai e garantată.

Iar acest venit este văzut ca un stimulent puternic pentru a lucra. Explicația:  ajutoarele sociale și alte beneficii se pierd atunci când șomerul  își găsește locul de muncă. Acesta este și motivul pentru care sistemul le face cu ochiul liberalilor: încurajează munca și elimină toate controalele anti-fraudă . Nu mai contează dacă beneficiarii sunt într-adevăr șomeri sau săraci - și astfel se reduce birocrația statului-providență.

În Europa, Finlanda intenționează să experimenteze acest venit  în acest an, în unele zone.  

Rămân două întrebări, legate de muncă și bani. Venitul universal  i-ar putea stimula pe unii să "lucreze mai mult pentru a câștiga mai mult". Dar îi poate încuraja pe alții să se mulțumească cu puțin și să lucreze ilegal.

Acesta este motivul pentru care orașul Utrecht din Olanda efectuează un experiment pentru a compara comportamentul beneficiarilor de venit universal față de cei rămași la sistemul convențional.

A doua problemă sunt banii. Se înțelege, acest sistem este scump, chiar foarte scump: aproximativ 36% din PIB-ul francez în cazul în care s-ar acorda un venit de 1000 de euro.

 

Care sunt șansele ca Ucraina să-și recâștige într-o bună zi suveranitatea asupra regiunilor Donețk și Lugansk? Practic... nule, dacă luăm în considerare documentele publicate de cotidianul popular german Bild.

Ziarul spune că a obținut un document care ar conține adevăratele planuri ale Rusiei pentru teritoriul ocupat al Donbasului.

Este vorba despre înregistrări ale ședinței unui organism de la Moscova numit oficial "Comisia interministerială pentru furnizarea de ajutor umanitar Regiunilor din Donețk și Lugansk". Ședința a avut loc la 23 octombrie 2015.

Planurile dezvăluite acum se extind cu mult dincolo de ajutorul umanitar sau menținerea sprijinului financiar pentru așa-numitele republici populare.

În cadrul Comisiei interministeriale sunt șase grupuri de lucru, ale căror sarcini sunt legate de domenii precum finanțe, fiscalitate, servicii publice, locuințe, energie, transport sau refacerea industrială.

La doar cinci luni după ce a fost fondată comisia,  zonele ocupate au început să fie alimentate cu ruble rusești, după cum Bild a scris încă din ianuarie 2016. Este de presupus că această măsură a venit ca rezultat direct al activității comisiei.

În mod evident, guvernul rus a preluat controlul asupra tuturor domeniilor  de responsabilitate din regiunile ucrainene - și acest lucru fără implicarea Ucrainei, nici măcar a separatiștilor!

Un singur ucrainean a avut acces, la un moment dat, la reuniunile Comisiei. Este vorba despre un reprezentant al gigantului energetic ucrainean "DTEK" deținut de oligarhul Rinat Achmetov.

În schimb, absolut nici un membru al așa-numitelor guverne separatiste din Lugansk și Donețk nu a fost prezent la vreo ședință. Acești politicieni-marionetă au fost doar informați cu privire la rezultatele ședințelor.

Cele mai importante figuri ale guvernului din umbră sunt Serghei Nazarov, ministru adjunct pentru dezvoltare economică a Federației Ruse și Dmitri Kozak, viceprim-ministru al Federației Ruse (un politician rus de origine ucraineană, autorul planului de federalizare a Republicii Moldova, prin autonomizarea Transnistriei – nota red.).

În mod oficial, Kozak și Nazarov, buni prieteni ai lui Vladimir Putin, lucrează împreună și în cadrul "Comisiei pentru dezvoltarea socio-economică a Republicii Crimeea și Sevastopolului".

 

 

Ziarul britanic The Independent vorbește despre necazurile unui refugiat sirian, care în 2015 a avut ocazia de a-și face un selfie cu cancelarul Merkel, atunci când aceasta a vizitat o tabără din Berlin.

 

Problemele pentru sirianul Anas Modamani au început după atentatele din Bruxelles, când poza a fost recirculată pe rețelele sociale, unde internauții susțineau că bărbatul din fotografie ar fi fost Najim Laachraoui, teroristul dat în urmărire chiar în ziua atentatelor.

Cel care a postat fotografia susținea că Angela Merkel s-ar fi pozat cu un terorist acoperit ca refugiat. Apoi, alte comentarii de pe rețelele sociale au speculat că între tânărul din Berlin și teroristul din Bruxelles ar exista legături strânse. De unde și necazurile pentru sirian.

Prietenii lui Moudamani spun acum că acesta trece prin momente foarte grele. ”Trăiește zi de zi în Berlin, merge zi de zi la cursuri, nu avea cum să fie în Bruxelles. Această minciună s-a extins foarte repede și i-a făcut rău” au mărturisit aceștia pentru situl Deutsche Welle.