Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Olanda a votat împotriva Uniunii Europene (Le Monde, le Figaro, Financial Times)

olanda.jpg

Image source: 
stol.it

Referendumul prin care olandezii au spus ”Nu” Tratatului de asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina are mai degrabă efecte asupra Uniunii Europene; în realitate, a fost un vot împotriva ideii de integrare, este părerea multor publicații europene.

Organizatorii referendumului, scrie ziarul francez Le Monde, admit că problema nu a fost Ucraina,  ci răspunsul la o animozitate mai largă față de UE. Rezultatele vor fi, de asemenea, analizate în Marea Britanie, înainte de scrutinul din iunie privind o ieșire din UE, poreclit "Brexit".
"Olandezii au spus nu elitei europene și nu tratatului cu Ucraina. Acesta este începutul sfârșitului pentru UE ",  a declarat liderul de extremă-dreapta și deputatul Geert Wilders, care a militat activ pentru tabăra Nu.

Ziarul francez Le Figaro reamintește că votul negativ era în mare măsură previzibil. Și era evident că referendumul avea să se transforme rapid într-un vot simbolic asupra legitimității integrării europene. De altfel, principalii inițiatori nici nu și-au ascuns scopurile. Iar ziarul reamintește o declarație mai veche a președintelui Jean-Claude Juncker, cunoscut pentru faptul că  nu cedează panicii și nu dă declarații necumpătate. Președintele Comisiei declara, în ianuarie că un "Nu" olandez deschide calea spre "o criză la scară continentală”, scrie Le Figaro.

Cotidianul Financial Times scrie că guvernul olandez a susținut întotdeauna un vot ”Da”, dar în ultimele luni de zile nu a fost foarte vocal, în speranța că va menține rata de participare sub pragul de 30 la sută. Cu toate că prezența la vot a fost totuși scăzută, respingerea este o lovitură pentru guvernul de coaliție, care  deja stătea destul de rău în sondajele de opinie, înaintea alegerilor generale de anul viitor.

Coaliția - condusă de liberali, alături de partenerii laburiști - are o majoritate de doar un vot. În timp ce partidul Libertății al lui Geert Wilders, anti-imigrație și anti-UE, se bucură de cea mai mare cotă pe care a avut-o vreodată în sondaje, 40 la suta. Înfrângerea de la referendum era ultimul lucru de care avea nevoie șubredul guvern de la Haga.

"Votul acesta este doar antreul, votul nostru va fi felul principal", a exultat Nigel Farage, liderul formațiunii antieuropene britanice UKIP.

Rezultatul votului olandez oferă niște lecții pentru campania referitoare la Brexit. Alegătorii olandezi aveau de mult timp o latură eurosceptică, în timp ce politicienii olandezi împărtășesc multe din nemulțumirile privitoare la UE ca și colegii lor britanici, observă FT.

 

Documentele scurse de la firma Mossack Fonseca indică rolul capitalului britanic în cadrul sistemului de paradisuri fiscale, este concluzia unei anchete a săptămânalului francez Le Nouvel Observateur.

"Londra este epicentrul multor afaceri dubioase care au loc în lume," declară Nicholas Shaxson specialist în paradisuri fiscale. El a comparat capitala britanică cu centrul unei "pânze de păianjen", care se întinde până  la ținuturi îndepărtate de peste mări, rămășițe ale imperiului, precum Insulele Virgine. Doar pe acest arhipelag minuscul  sunt înregistrate nu mai puțin de 110.000 de conturi ale cabinetului Mossack Fonseca.

Dacă Marea Britanie este relativ transparentă și corectă în chestiuni financiare, afacerile dubioase sunt externalizate în teritorii de peste mări, de multe ori prin intermediul unor societăți anonime. Dar, explică Nicholas Shaxson, "vom găsi legături către Londra sau firme britanice specializate în domeniul fiscal sau contabil".

O serie de personalități din politică și afaceri au afaceri imobiliare extinse în Londra, prin intermediul companiilor offshore, potrivit "The Guardian".

Printre beneficiarii acestor practici opace, ziarul britanic îi amintește pe președintele EAU Sheikh Zayed bin Al Khalifa Nahyan, cu proprietăți imobiliare estimate la 1,2 miliarde de lire sterline (1,5 miliarde euro).

Aceste dezvăluiri vin în contra declarațiilor premierului David Cameron privind lupta împotriva paradisurilor fiscale și a evaziunii fiscale. În mod ironic, primul-ministru însuși a trebuit să explice averea familiei sale, în timp ce tatăl său, Ian, fost a găsit el însuși citat în documentele scandalului Panama.

Este totuși surprinzător  să găsești Londra în centrul acestor fluxuri financiare, potrivit experților. Orașul, cu poziția sa de capitală a finanțelor la nivel mondial, a valorificat moștenirea Imperiului Britanic și tradiția sa comercială. O poziție întărită de mai mulți factori, cum ar fi utilizarea limbii engleze în lumea finanțelor, un sistem juridic stabil, o poziție geografică ideală între Europa și Statele Unite ale Americii, sau o tradiție politică de bază non-intervenționism în economie.

Astăzi, Londra este pusă sub presiune pentru a face lumină și în teritoriile sale de peste mări, dar binele se va confrunta cu puternicul lobby al sectorului financiar din Marea Britanie. După cum declară Richard Murphy, profesor la City University din Londra, "Orașul acesta pare să creadă că fără aceste rețele, și-ar pierde avantajul competitiv de care are nevoie."
 

Iar în Republica Moldova, ziarul Timpul, preluând o știre a agenției Info-Prut, scrie că la Cernăuți  au fost interzise toate panourile de afișaj și publicitare care conțin cuvântul „Rusia” și expresii derivate ale acestuia. 

Hotărârea a fost adoptată  la începutul acestei săptămâni de către 37 de consilieri locali,

Decizia mai prevede demontarea plăcii cu numele orașului rus Podolsk de pe Aleea Orașelor Înfrățite, situată în Piața Centrală din Cernăuți. În plus, primarul Oleksi Kaspruk a anunțat că, pentru Ziua orașului Cernăuți, sărbătorită în fiecare an în primul weekend din luna octombrie, ​​Consiliul Local va aloca fonduri pentru instalarea de plăci noi pe Aleea Orașelor Înfrățite, care vor conține simbolurile și numele municipiilor Iași și Chișinău, orașe cu care, în ultimii ani, Cernăuțiul are o colaborare foarte strânsă.