Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procuratura panameză face percheziţii la birourile firmei de avocatură Mossack Fonseca. (Reuters)

Poliţia a confirmat că se află în căutarea documentelor care să demostreze posibilitatea implicării firmei în activităţi ilicite. De altfel, Mossack Fonseca a fost acuzată pentru evaziune fiscală şi fraudă fiscală. Executivele din statele lumii au demarat anchete cu privire la posibile fraude fiscale comise de elita economică şi politică după dezvăluirile din Panama Papers.

Între timp scandalul Panama Papers continuă să zguduie executivul islandez. În ciuda presiunii publice, ministrul de Finanţe a anunţat marţi că nu are de gând să demisioneze după dezvăluirile incriminatoare potrivit cărora demnitarul a deţinut la un moment dat o parte dintr-un fond de investiţii offshore înfiinţat în insulele Seychelles.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Preşedintele Brazilie, Dilma Rouseff riscă să îşi piardă funcţia. Camera Deputaților a Braziliei se va pronunța duminică, în ședință plenară, în legătură cu destituirea președintei Dilma Rousseff pentru o presupusă manipulare de conturi publice scrie Le Monde.

Opoziţia a demarat procedurile parlamentare pentru a solicita demiterea preşedintelui brazilian, pentru că ar fi manipulat conturile guvernamentale, astfel încât să cheltuiască mai mulţi bani în campania electorală din 2014. Ea ar putea să fie suspendată până în luna mai, dacă susţinătorii ei nu blochează procedurile din camera inferioară a Congresului.

Liderul de la Brasilia, Dilma Rousseff, a denunţat încercarea opoziţiei de a declanşa punerea ei sub acuzare, susţinând că este vorba de o lovitură de stat veritabilă, iar vicepreşedintele Michel Temer ar fi în spatele complotului.  Duminică opoziția de dreapta va trebui să obțină votul a două treimi din totalul celor 513 deputați pentru ca procedura să continue la Senat, în caz contrar acesta fiind abandonată definitiv.

Luni, preşedintele Dilma Rousseff a primit o altă lovitură grea, după ce o comisie a legislativului a votat ca procedura de punere sub acuzare să continue.Votul comisiei, în mare măsură simbolic, este considerat un semnal privind gradul de susţinere al procedurii.

Opoziţia încearcă de câteva luni să treacă o moţiune de cenzură pentru demiterea preşedintelui Dilma Rousseff, după ce ar fi falsificat documentele executivului pentru a cheltui mai mulţi bani în campania prezidenţială din 2014. Eforturile legislativului au fost sprijinite de protestatarii din marile oraşe braziliene, care au organizat cele mai mari demostraţii din ultimii ani, cu milioane de oameni în stradă nemulţumiţi de cea mai gravă recesiune prin care trece ţara şi de mega-scandalul de corupţie ce zguduie clasa politică.

Gruparea teroristă Boko Haram din Nigeria foloseşte tot mai mulţi copii-kamikaze în atacuri; avertismentul se regaseste într-un raport al UNICEF, care susţine că unul din cinci copii comite un atac sinucigaş, dupa cum scrie BBC News online.

Faţă de cele patru atacuri sinucigaşe comise de copii în 2014, în cursul anului 2015 şi inclusiv în ianuarie 2016 s-au înregistrat 44 de astfel de atentate, ceea ce înseamnă o creştere de 11%, avertizează UNICEF. Fetele, care sunt drogate de regulă, comit trei sferturi din aceste atacuri sinucigaşe plănuite de gruparea teroristă Boko Haram, care acţionează în Nigeria, Cameroon, Niger şi Ciad, unde peste 17.000 de persoane au murit în timpul insurgenţei de peste şapte ani.

Raportul publicat de UNICEF reaminteşte de răpirea a peste 200 de fete de la o şcoală din oraşul Chibok în urmă cu aproape doi ani, care a stârnit reacţii la nivel internaţional prin lansarea campaniei "Aduceţi-ne fetele acasă" (Bring Back Our Girls), dar niciuna dintre victime nu a fost găsită.

Raportul intitulat "Beyond Chibok" susţine că băieţii răpiţi sau recrutaţi de Boko Haram sunt obligaţi să-şi atace propriile familii pnetru a-şi demonstra loialitatea faţă de grupare.

Fetele sunt expuse unor abuzuri mult mai grave, printre care agresiuni sexuale şi căsătorii forţate cu luptătorii grupării.