Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seismul din Ecuador a fost resimțit ca și cum ar fi venit sfârșitul lumii (Le Monde)

cutremur.jpg

Image source: 
Reuters

Două teme sunt tratate de presa internațională cu predilecție: votul privind destituirea din funcție a președintelui brazilian Dilma Rousseff și cutremurul din Ecuador care a ucis peste 200 de persoane.

Seismul din Ecuador a avut 7,8 grade și a fost resimțit ca și cum ar fi venit “sfârșitul lumii”,  declară oamenii intervievati de reporterul Le Monde.

La 48 de ore de la cutremur, salvatorii caută acum supraviețuitori printre ruinele caselor dărâmate. “Am crezut că urmează să intre în pământ casa în care eram”,  a spus una dintre victimele rănite la cutremur.

BBC scrie că la fața locului au fost mobilizați 10,000 de militari și 3,500 de polițiști. În unele locuri, oamenii își folosesc propriile mâini pentru a da la o parte dărâmăturile.

New York Times descrie scene impresionante și amintește faptul că Ecuadorul are o istorie bogată în ceea ce privește cutremurele, dar subliniază particularitatea celui de sâmbătă, care a durat mai mult de un minut și ar fi cel mai puternic care a lovit țara din 1970 încoace. Unii geologi chiar susțin că seismul care a lovit Ecuadorul ar fi de 20 de ori mai puternic decât cel care a făcut ravagii în Japonia săptămâna trecută.

 

În Brazilia 300 de mii de oameni au venit în fața Congresului pentru a urmări în direct votul de destituire al Dilmei Rouseff scrie Le Monde. Votul s-a încheiat în defavoarea preşedintelui în funcţie şi cu urale...

Simbol al unei țări divizate, o importantă barieră de un kilometru lungime și 2 metri înălțime a fost înălțată pentru a separa opozanții în verde și portocaliu, în timp ce cu roșu era semnalizat președintele. În cele din urmă, Camera Deputaților a deschis calea demiterii președintei de stânga Dilma Rousseff cu o usturătoare victorie de peste două treimi din voturi. La ora locală 23.07, susținătorii demiterii au depășit pragul de 342 de voturi din totalul celor 513 necesar pentru ca procedura să fie trimisă la Senat, care va avea ultimul cuvânt. Deputații opoziției de dreapta și-au manifestat zgomotos bucuria, intonând imnul suporterilor echipei naționale de fotbal la Campionatul Mondial din 2014: "Sunt brazilian, cu multă mândrie și multă dragoste". În cursul săptămânii trecute, Dilma Rousseff a repetat însă că "va lupta până în ultimul minut al reprizei secunde".

Le Figaro face un portret al celui care dorește sa îi ia locul Dilmei Rouseff în scaunul de președinte. Michel Temer este cel pe care întreaga presă internațională îl prezintă ca pe cel care o va înlocui mai devreme sau mai târziu pe Dilma Rouseff. A existat un moment în care vicepreședintele brazilian s-a plâns la președintele Braziliei că nu îi place să fie o figură decorativă și pare-se că a fost câștigător. Acum are șanse mari să fie președintele Braziliei. Rousseff este acuzată de manipularea conturilor guvernamentale cu scopul de a masca situaţia deplorabilă în care se afla bugetul într-un an electoral. Ea a declarat că "trucuri contabile" au fost o practică obişnuită în Guvernele anterioare şi că nu constituie o infracţiune pentru care să fie demisă.

 

Premieră în politica israelienă. Şedinţa de guvern a avut loc pe Platoul Golan scrie presa internațională.

E pentru prima oară de la cucerirea Platoului Golan, în urmă cu 49 de ani, cand Israelul a ţinut aici şedinţa săptămânală de guvern. Israelul a cucerit Înălţimile Golan în 1967, în urma războiului împotriva Siriei şi a anexat teritoriul 14 ani mai târziu. Decizia nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Decizia de organizare a fost luată de premierul Benjamin Netanyahu, care a vrut să transmită astfel un mesaj clar - Înălţimile Golan vor rămâne pentru totdeauna parte a statului evreu. Ședința de guvern a avut loc într-un moment în care discuțiile de pace asupra Siriei au fost reluate. Iar potrivit presei, Benjamin Netanyahu se teme că Israelul va fi presat să se retragă de aici, în cazul unui eventual acord.