
Presa internaţională
Obama către europeni: ”Amintiți-vă de măreția realizării voastre!”
Pentru Le Monde, discursul lui Obama reflectă adevărata dimensiune a Europei.
Unele voci mai exaltate ar putea susține însă că discursul vine foarte târziu, după ani de dezinteres pentru Europa și mutarea atenției spre Pacific. Cu toate acestea, oda la adresa Uniunii Europeane, rostită de Barack Obama la Hanovra, este salutară.
Președintele american a invitat europenii să deschidă ochii: "Poate că aveți nevoie de un străin, de cineva care nu este european, care să vă reamintească de măreția a ceea ce ați realizat”.
Și are dreptate. Aproximativ 500 de milioane de oameni care vorbesc 24 de limbi în 28 de țări, împreună într-o singură Uniune și 19 state cu o monedă comună. Aceasta rămâne una dintre cele mai mari realizări economice și politice ale epocii contemporane.
În timp ce campania din SUA se pierde în excesele populiste ale lui Donald Trump, Obama încearcă să reconstruiască unitatea transatlantică de valori.
Iar soluția la problemele de azi nu poate fi populismul, protecționismul, înghețul. Barack Obama, a denunțat aceste sirene populiste, în mod indirect, lăudând realizările anterioare ale popoarelor europene. "Amintiți-vă cine sunteți: sunteți moștenitorii unei lupte pentru libertate”. Obama i-a amintit pe unguri și pe austrieci, care au rupt Cortina de Fier în 1989: astăzi, Ungaria e condusă de populistul Viktor Orban, în Austria, candidatul de extremă dreaptă conduce după primul tur al prezidențialelor.
Președintele a felicitat, de asemenea, Solidaritatea poloneză, a cărei moștenire este terfelită de partidul ultraconservator catolic al lui Jaroslaw Kaczynski. Nu este o coincidență.
Președintele SUA, ar fi putut adăuga la această listă și Franța amenințată de Marine Le Pen, înainte de a încheia: "Avem nevoie de mai multă înțelegere. Mai mult dialog. Mai multă umanitate". Și, am putea adăuga, de mai multă stimă de sine în Europa, încheie le Monde.
Totuși, Obama a vorbit mai degrabă în interesul său personal, crede ziarul german Tageszeitung:
"Cu câteva excepții din Europa de Est, partidele din dreapta extremă au un lucru în comun: apropierea de Moscova. În cazul în care ascensiunea lor continuă, relațiile transatlantice se vor confrunta cu cea mai mare criză de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Este deci în interesul Statelor Unite să susțină forțele pro-europene și pe Angela Merkel. Dar Obama nu ar trebui să-și ajute și concret prietenul său european? După ce Statele Unite au contribuit la cauzele migrației, au primit doar 10 000 de refugiați sirieni. Dacă Obama ar găzdui un număr de refugiași demn de țara sa, presiunea asupra Europei s-ar ușura oarecum. Și populiștii de dreapta ar putea pierde într-adevăr, din impuls".
Iar ziarul belgian De Standaard comentează:
"Este clar că Statele Unite vor să-și apere interesele lor, dar înstrăinarea transatlantică vine din slăbiciunea coeziunii europene. Erdoğan ne manevrează și Putin ne provoacă. În același timp, un mare stat membru își permite luxul de a organiza un referendum cu privire la o ieșire a UE. Este ca și cum am ales să ne complacem în slăbiciunile noastre. Vom plăti în mod inevitabil, prețul laxității noastre”.
La Mosul, Statul islamic a spulberat turla unei biserici dăruite orașului de Franța, în secolul al XIX-lea, scrie ziarul Le Figaro. După cum se știe, orașul Mosul a căzut în mâinile jihadiștilor, din vara anului 2014, iar creștinii din oraș au fost expulzați.
”Potrivit mai multor surse locale, jihadiștii au aruncat în aer ceea ce mai rămăsese din mănăstirea Notre Dame, deja afectată de războiul din Irak, după un bombardament din 2006.
Rudaw, cea mai mare agenție de știri kurdă a dat această informație, iar Ambasada Marii Britanii în Irak a confirmat-o pe contul său Twitter, numind-o o "veste tragică".
Distrugerea ar fi avut loc luni dimineața. Dar Statul islamic nu a făcut o declarație pentru a explica acțiunile sale.
Acest turn avea o valoare deosebită: el a fost oferit de către împărăteasa Eugenie, soția lui Napoleon al III-în 1880 ca un cadou călugărilor dominicani, care construiseră biserica în urmă cu câțiva ani. Napoleon al III-a a stabilit o relație specială cu creștinii din est. Dupa masacrul de la Damasc, în 1860, în care au fost uciși între 4.000 și 6.000 de creștini, el a trimis o forță expediționară pentru salvarea creștinilor din Levant. O expediție cu scopuri umanitare, care într-un fel a prefigurat intervențiile de mai târziu ale ONU.
Mosul, oraș situat în Câmpia Ninive, avea, în istorie, 45 de biserici. Cele mai multe au fost distruse, transformate în moschei sau închisori. Cei 3.000 de creștini care mai trăiau încă acolo au fost alungați de jihadiști după ce aceștia au luat orașul.
Jihadiștii au distrus de altfel și Sanctuarul Sfântului Ilie din Mosul, construit acum 1400 de ani. Ne amintim, de asemenea, imaginile teribile ale distrugerii comorilor muzeului din Mosul.
La sfârșitul lui martie, forțele armate irakiene au lansat o operațiune de recucerire a Câmpiei Ninive, în speranța de a captura până la sfârșitul anului și orașul Mosul, azi un bastion al Statului Islamic”.