Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2026, prăbușirea Casei Europa (La Croix)

lacroix.jpg

Sursa imaginii: 
La Croix

Este titlul unui amplu comentariu publicat de ziarul catolic francez La Croix și care își imaginează Europa de peste zece ani, văzută prin ochii unor ipotetici foști bursieri Erasmus.

Pentru a sărbători aniversarea grupului lor de prieteni, foștii bursieri Erasmus au decis să se întâlnească la Madrid, la 9 mai 2026, adică acolo  unde a început povestea lor. Asta era acum douăzeci de ani, în 2006. La acea vreme, Benjamin din Rennes, Bettina din Berlin,  Max, Tomas și Silvia de la Copenhaga, Cracovia și Bologna, s-au întâlnit în capitala Spaniei. Pe atunci, termenul "Uniunea Europeană" avea sens.

Dar nimic nu a mers de atunci, iar  prietenii își amintesc cum, în toți acești ani, după orele de lucru, petreceau ore întregi vorbind pe Skype și deplângând șirul lung al dezintegrărilor europene ...

Criza financiară din 2008 a fost urmată de "criza datoriilor Greciei." Apoi a venit "criza migranților". Pentru mulți, Europa și-a vândut atunci sufletul, anihilând spațiul Schengen.

Dar au venit alte fluxuri de refugiați - politici, economici, climatici . A venit și o criză economică, urmare a deciziilor mai multor țări de a părăsi UE, dar, de asemenea, și a costurilor exorbitante generate de reintroducerea controalelor la frontieră.

Decesul s-a înregistrat  la o ultimă ședință a Consiliului European la 1 septembrie 2025 -  1 septembrie – ce simbol îngrozitor! Nemțoaica Bettina  și polonezul Tomas au plâns împreună. Apoi,  Anul Nou a fost sărbătorit cu scene de triumf,  peste tot. Niciodată în ultimii ani europenii nu au părut să fie mai bucuroși.

Dar în primăvara anului 2026, continentul a cunoscut o mahmureală. Foștii parteneri nu mai erau obligați să se pună de acord și fiecare a început să-și arate mușchii. Inclusiv Germania, unde spiritul prusac a prelevat asupra mentalității de pe Rin. Odată cu sfârșitul monedei unice, o competiție a tipăririi de bani s-a declanșat de la un capăt la altul al Europei. Inflația a urcat, în timp ce reintroducerea vizelor a adus noi probleme pentru cetățenii obișnuiți să călătorească liber.

Pentru foștii studenți, acum în vârstă de aproape patruzeci de ani, revederea de la Madrid,  pe măsură ce se apropia, lua aspectul unei îngropăciuni sinistre, mai degrabă decât a unei reuniuni fericite.

Și își aminteau cum, în luna iulie 2025, sărbătoreau centenarul nașterii lui Jacques Delors, și au înțeles că el trecea, în vremurile prezente, drept un idealist.

De fapt, în acel moment, la ora când Europa își dădea duhul, compatrioții erau interesați mai degrabă de viitorul marilor cluburi de fotbal. Oare închiderea frontierelor  nu va putea face o excepție pentru mercenarii fotbalului? Drama europeană părea să se rezume la această întrebare ...

La aceasta se gândeu  ei, la Madrid, în jurul unui platou de șuncă iberică. Și atunci și-au remintit un citat din tinerețea lor. Un citat din Milan Kundera: "Un  European este cel care are nostalgia Europei".

 

În Bulgaria au avut loc săptămâna trecută mai multe ciocniri de stradă în orașul Radnevo, cauzate de un conflict ce a căpătat conotații etnice. Acum, autoritățile cred că evenimentele au fost opera unor provocatori.

Ministra de Interne, Rumiana Bahvarova, a declarat, luni, pentru situl de informații Novinite, că au existat "provocatori", la mitingurile de protest în orașul Radnevo, unde tensiunile au crescut săptămâna trecută între etnicii bulgari și cei romi.

O simplă încăierare pe un drum local a fost urmată, începând de lunea trecută, de o serie de demonstrații prin care s-a cerut dreptate victimelor. Acestea sunt cetățeni de etnie bulgară, care au fost bătuți de patru cetățeni de etnie rromă și au suferit răni grave.

Cei patru au fost acuzați de tentativă de omor și se află în custodia autorităților. Cu toate acestea, locuitorii din Radnevo se tem că agresiunile vor rămâne nepedepsite, așa cum ei spun că s-a mai întâmplat în trecut.

Ministra de interne a afirmat că imaginile de la manifestațiile de protest au relevat existența unor provocatori infiltrați printre demonstranți. O parte dintre aceștia s-au implicat în ciocniri cu poliția. Ministra a negat însă că autoritățile ar închide ochii în fața incidentelor legate de romi, adăugând că numeroși ofițeri monitorizează cu atenție orice caz penal, în zonele de compoziție etnică "mixtă".

.

BBC va reduce serios de pe pagina sa web numărul știrilor ușoare, al rețetelor și al recomandărilor de călătorie, scrie Daily Telegraph.

Decizia, care, spune Daily Telegraph, va fi anunțată oficial vineri, este urmarea criticilor pe care serviciul public audiovizual le-a primit din partea unor membri ai Guvernului. Lordul Hall Birkenhead, directorul general, va anunța vineri că site-ul web al corporației "nu poate da toate lucrurile pentru  toată lumea", și se va angaja să pună limite clare între ceea ce BBC-ul  va putea face și nu va putea face în mediul on-line.

Ministrul de finanțe George Osborne a criticat la rându-i "ambițiile megalomanice" ale BBC.

Retragerea de pe internet vine într-una dintre cele mai importante săptămâni din istoria BBC, deoarece se așteaptă publicarea, joi, a planurilor guvernamentale privind viitoarea dimensionare a serviciului public. Societatea este, de asemenea, vizată de un raport  al Oficiului Național de Audit, privind modul în care a gestionat proiecte importante, cum ar fi construcția unui nou sediu.

Presa britanică a susținut de mult timp că BBC nici nu ar fi trebuit să aibă mandatul de a se extinde în sfera on-line, tocmai pentru că aceasta ar însemna o concurență neloială față de mediile finanțate privat.